به گزارش خبرنگارباشگاه خبرنگاران مشهد دکتر رضا سعيدي معاون بهداشتي دانشگاه علوم پزشکي مشهد با تاکيد بر اهميت شير مادر اظهار داشت : آمار نشان میدهد که اگر همه مادرانی که فرزندی به دنیا میآورند، یک سال با شیر خود فرزندشان را تغذیه کنند، سالانه يكمیلیون شیرخوار کمتر میمیرند؛ یا تحقیقات نشان داده شیرخوارانی که شیرخشک مصرف میکنند، 15برابر مرگ و میر اسهالی وپنج برابر مرگ و میر ناشی از بیماریهای تنفسی در آنها بيشتر است .
وی با بيان اينکه شیر مادر در دو مقطع سني از بیماریها پیشگیری میکند خاطر نشان کرد :ابتدا در همان دوران شیرخواری که از ابتلا به بیماریهای اسهالی، عفونی، گوارشی، سوءتغذیه و تنفسی پیشگیری میکند و بخشی از این مزیت در بزرگسالی شامل حال کودک میشود و او را از ابتلا به بیماریهایي مانند آسم و آلرژی، دیابت، التهاب روده، سرطان، چاقی و بیماریهای قلبی و عروقی و گوارشي ايمن میکند.
شیردهی برای خود مادران هم سودمند است
عضو مرکز تحقیقات نوزادان، شیردهی را برای مادران هم مفید عنوان کرد و گفت : از جمله مزایای زودرس، كوتاهي دوره نفاس مادران شیرده است كه در نتیجه آنها کمتر دچار فقرآهن و کمخونی میشوندهمچنين سرطان پستان و رحم، از سرطانهای شایع در بین بانوان است که تحقیقات نشان داده بارداری و شیردهی، تاثیر بسیاری بر جلوگيري از این بیماریها دارد. براي نمونه، تحقیقات نشان داده مادرانی که فرزندی به دنیا نمیآورند بیشتر از مادرانی که فرزند به دنیا میآورند، دچار سرطان پستان میشوند، همچنین مادرانی که فرزند به دنیا میآورند اما به فرزند خود شیر نمیدهند، بیشتر از مادرانی که فرزند به دنیا میآورند و شیر میدهند سرطان میگیرند.
سعيدي افزود : از نظر روحی و روانی نیز شیر مادر تاثیراتی دارد؛ هنگامی که مادر در ساعتهای اولیه تولد به شیرخوارش شیر میدهد به او دل بستگی پیدا میکند كه این دل بستگی یک طرفه است، اما با تداوم شیردهی این دلبستگی دو طرفه میشود و نمیتوان مادر و فرزند را از یکدیگر جدا کرد.
رئيس مرکز بهداشت خراسان رضوي در ادامه اظهار داشت : هنگامی که مادر به شیرخوارش شیر میدهد، صرفا شیر نیست؛ بلکه صدای قلب و نگاهی که مادر به فرزندش میکند سبب آرامش کودک و افزایش شیر در پستانها میشود. در همین زمینه، مطالعهها در یک شیرخوارگاه نشان داد اگر هم زمان با شیشه شیر، صدای قلب مادر پخش کنند، شیرخواران بهتر شیر میخورند و وزن میگیرند. حتی دیدن عکس شیرخوار توسط مادرش، سبب افزایش شیر در پستان میشود.
عضو مرکز تحقیقات نوزادان، درباره انتخاب شیر خشک و شیر پاستوریزه خاطر نشان کرد: توصیه میشود تا یک سالگی به شیرخوار شیر پاستوریزه داده نشود؛ زیرا در بهترین حالت، بسیاری از املاح آن گرفته شده است؛ اگر فرض بر استفاده از شیر گاو بدون کمشدن املاح باشد، شیر گاو چند برابر بیشتر از شیر مادر کلسیم، فسفر و املاح دارد كه در نتیجه کودک استخوانبندی به ظاهر درشتی پیدا میکند، اما برداشت فسفر و املاح اضافه بدن را با مشکل مواجه میکند و سبب آسیب به کلیه میشود.
استادیار دانشگاه علومپزشکی مشهد به مادران توصیه کرد: شیر خود را به نوزاد بدهند، در صورتی که این امکان وجود ندارد، از دایه استفاده شود؛ در مرحله بعدی، شیرخشک و در آخر شیر گاو. البته پیشنهاد میکنیم برای اینکه شیر گاو از نظر ارزش تغذیهای به شیر مادر نزدیک شود، سه استکان شیر گاو را با یک استکان آب و مقداری شکر مخلوط کرده و آن را بجوشانند تا پروتئین و املاح مازاد آن از بین برود.
وی ادامه میدهد: تحقیقات نشان داده کودکانی که شیر مادر خوردهاند، هشت شماره IQ آنها بیشتر از شیرخشکخواران است.
سعیدی ادامه میدهد: یکی از تجارتهاي پرسود، تجارت شیرخشک است و به طور معمول کارخانهداران سعی میکنند سیستمهای بهداشتی را در نفوذ خود قرار دهند تا بتوانند کالای خود را تبلیغ کنند. زیرا هر شیرخوار به طور متوسط هشت تا10قوطی شیرخشک در ماه مصرف میکند كه اگر به طور متوسط، در استان خراسان 100هزار زایمان در ماه رخ بدهد و در کشور یک و نیم میلیون زایمان، با یک حساب ساده به طور متوسط 15میلیون قوطی شیر خشک در ماه و در سال 200میلیون قوطی شیرخشک مصرف خواهد شد. اما خوشبختانه مصرف شیر خشک را با آموزشها کم کردهایم.
دهم الي شانزدهم مرداد هفته تغذيه با شير مادر نامگذاري شده است /.ب