به گزارش
خبرنگار سیاست خارجی باشگاه خبرنگاران، "سیدعباس عراقچی" سخنگوی دستگاه دیپلماسی در نشست خبری این هفته در پاسخ به سوال خبرنگار
باشگاه خبرنگاران، مبنی بر درخواست ترکیه از ایران برای کمک و مساعدت جهت پیدا شدن دو خلبان ربوده شده ترکیه گفت: در این راستا "داووداغلو" تماس تلفنی با علیاکبر صالحی وزیر امور خارجه کشورمان داشت و از ایران برای پیدا شدن دو خلبان ترکیه درخواست مساعدت کردند.
وی ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران گروگانگیری توسط هر کشوری را و با هر هدفی که انجام شود محکوم میکند.
عراقچی تصریح کرد: اینگونه اقدامات غیرانسانی بوده و چه در لبنان، افغانستان و یا هر کشور دیگری انجام شود محکوم است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی ادامه داد: اگر ما امکاناتی داشته باشیم که بتوانیم به هرچه سریعتر حل شدن این مشکل کمک کنیم قطعا دریغ نخواهیم کرد، کما اینکه زمانی که اتباع ما در کشورهای دیگر گروگان گرفته شده بودند ترکیه نیز به ما کمک کرد.
عراقچی در مورد ساخت نیروگاه هستهای جدیدی با همکاری روسیه اظهار داشت: مذاکرات ما با روسیه در مورد احداث نیروگاههای هستهای از گذشته وجود داشته است.
وی ادامه داد: اولین پروژه نیروگاه بوشهر بود که مدتی دیگر رسماً آغاز به کار خواهد کرد و همزمان با این مهم، مذاکرات برای احداث فازهای دیگر با روسها ادامه دارد و امیدواریم که این مسئله به سرانجام برسد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در مورد سفرهای خارجی حجتالاسلام والمسلمین روحانی گفت: سفر به قرقیزستان و نیویورک در برنامههای رئیسجمهور وجود دارد که البته هنوز تصمیم نهایی توسط دکتر روحانی گرفته نشده، چرا که وی درگیر مسائل مربوط به کابینه بوده و وزارت امور خارجه نیز موید این سفرهاست.
وی ادامه داد: اولین سفر، سفر به قرقیزستان جهت شرکت در اجلاس شانگهای است که از اهمیت بالایی در منطقه اوراسیا و آسیا برخوردار است، چرا که جمهوری اسلامی ایران همواره به عنوان عضو ناظر در این اجلاس حضور داشته است.
عراقچی تصریح کرد: دعوتها از حجتالاسلام والمسلمین روحانی صورت گرفته که رئیسجمهوری کشورمان بعد از تشکیل کابینه تصمیمات لازم را اتخاذ خواهد کرد.
عراقچی افزود: سفر به نیویورک جهت شرکت در اجلاس مجمع عمومی صورت خواهد گرفت که این سفر با حضور رئیسجمهوری کشورمان از اهمیت ویژهای برخوردار است و در این مسئله نیز تصمیم نهایی با دکتر روحانی است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با اشاره به اعزام هیئتی از جمهوری اسلامی ایران به یمن جهت پیگیری مسئله دیپلمات ربوده شده اظهار داشت: هنوز ویزای هیئت اعزامی صادر نشده و در همین راستا تاکنون دو بار کاردار یمن به وزارت خارجه احضار شده است.
وی ادامه داد: کاردار ما در یمن نیز با مقامات این کشور دیدار داشته و در همین راستا هیئتی آماده اعزام به این کشور هستند، اما ویزای آنها هنوز صادر نشده است که امیدواریم قضیه هرچه زودتر به سرانجام برسد، چرا که جان دیپلمات ایرانی بسیار مهم بوده و امیدواریم یمن به مسئولیت خود در این زمینه ادامه دهد.
عراقچی در ادامه در مورد نامه سران کشورهای مختلف به حجتالاسلام والمسلمین روحانی گفت: در چند روز گذشته نامههایی از سوی برخی رهبران اروپایی به دکتر روحانی برای تبریک به وی ارسال شده است که پاسخ به این نامهها به عهده دفتر رئیس جمهوری کشورمان بوده و هر موقع که انجام شود قطعاً اطلاع رسانی خواهد شد.
وی در ادامه با اشاره به مذاکرات ایران و گروه 1+5 تصریح کرد: در خصوص مذاکرات با 1+5 هنوز تحول جدیدی رخ نداده و تا زمانی که کابینه دکتر روحانی مشخص نشود تصمیم جدیدی صورت نخواهد گرفت، بنابراین هنوز نکتهای از جزئیات مربوط به مذاکرات در آینده مشخص نیست.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤال خبرنگاری مبنی بر اینکه آیا تفاهمی در خصوص همکاریهای راهبردی ایران و افغانستان صورت گرفته است یا خیر گفت: در سفری که "حامد کرزای" به تهران داشت آقای اسپنتا وی را همراهی میکردند که در این راستا یادداشت تفاهم همکاریهای انتظامی و امنیتی بین دو دبیرخانه شورای امنیت دو کشور به امضا رسید و موضوع آن هم همکاری انتظامی و امنیتی بود که با تفاهمنامههای راهبردی تفاوت دارد و موضوع آن تبادل اطلاعات و تجارب در خصوص مقابله با تروریسم، قاچاق مواد مخدر و ... است؛ بنابراین امضای تفاهمنامه راهبردی صحت ندارد.
عراقچی در مورد بازگرداندن برخی سفرای ایرانی به کشور اظهار داشت: هیچ نکته خاصی در این مورد وجود ندارد و هر سال در فصل تابستان جابجایی سفرا صورت میگیرد.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه 100 سفیر در کشورهای مختلف داریم هر سال بیش از 40 نفر جابجا میشوند و این یک روال طبیعی در وزارت خارجه است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی افزود: این روال طبیعی با هماهنگی دفتر رئیسجمهور محترم نیز بوده و اعلام شده که وزارت خارجه، کما فی السابق به وظیفه خود ادامه دهد.
عراقچی بیان کرد: سفرایی که سه سال کاری آنها به اتمام رسیده حکم پایان مأموریتشان صادر شده و البته تاریخ برگشت به گونهای تنظیم شده که بعد از استقرار وزیر جدید باشد.
وی تأکید کرد: بر اساس این مهم هیچ سفارتخانهای حتی یک روز هم بدون سفیر نخواهد بود و اکنون هم همه سفرا در محل مأموریت خود هستند و شایعه 50 سفارتخانه بدون سفیر قطعاً اشتباه است و بازگشت آنها به گونهای خواهد بود که خدشهای به امور وارد نشود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در مورد ربوده شدن چند تن از هموطنانمان در کشورهای امارات و مالزی اظهار داشت: درباره ناپدید شدن آقای یزدی در امارات ابهامات زیادی وجود دارد و ما در حال بررسی این قضیه هستیم، چرا که برای ما هم هنوز دلیل این قضیه مشخص نیست.
وی در ادامه با اشاره به ربوده شدن فرهادی در مالزی تصریح کرد: در مورد این مسئله باید بگویم مدتی است دولت آمریکا برای برخی هموطنان ما در کشورهای مختلف دامها و داستانهایی ساخته که منجر به دستگیری آنها شده است که بعضاً این اقدام در دولتهای دوست ایران انجام میشود.
وی افزود: در مالزی سه نفر از هموطنانمان به اتهام تلاش برای خرید کالاهای تحریم شده دستگیر شدند و آمریکا خواستار استرداد آنها (به ایالات متحده) شده است.
عراقچی ادامه داد: ما مطمئنیم این یک توطئه است، چرا که یکی از هموطنان ما به عنوان توریست وارد این کشور شده و دو نفر دیگر نیز به عنوان دانشجو در مالزی حضور داشتند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی اظهار داشت: پرونده این افراد در دادگاههای مالزی در حال پیگیری است و ما به حسن نیت مقامات قضایی و سیاسی این کشور اطمینان داریم و مطمئنیم حکم بی گناهی آنها صادر خواهد شد.
وی افزود: قرار است برای آقای فرهادی مجدداً قاضی مربوطه حکم صادر کند و امیدواریم هیچگونه شائبهای به وجود نیاید و این مسئله به بهترین شکل حل شود و هر سه نفر آزاد شده و به کشور بازگردند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در ادامه درباره اقدامات دولت تدبیر و امید در راستای تعامل با جهان گفت: وزارت امور خارجه نهادی کاملاً حرفهای است و به عنوان مسئول سیاست خارجی همواره آمادگی اجرای منویات مقام معظم رهبری و دستورالعملهای رئیسجمهور محترم را دارد.
وی ادامه داد: من به توان حرفهای همکارانم در وزارت امور خارجه ایمان دارم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی افزود: مطمئنم وزارت امور خارجه با قدرت در جهت منویات مقام معظم رهبری و دستورالعملهای رئیسجمهور محترم به وظیفه خود عمل خواهد کرد.
عراقچی در ادامه با اشاره به مذاکرات جمهوری اسلامی ایران و گروه 1+5 و برخی حدس و گمانها در مورد این مسئله تأکید کرد: در این خصوص هیچ چیز قطعی نیست و این حدس و گمانها به صورت یک خبر قطعی نبوده و ما از صحت آنها مطلع نیستیم و در انتظار استقرار دولت جدید هستیم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در مورد تنشهای اخیر پاکستان و هند اظهار داشت: از این درگیریها نیز ما مطلع شدیم و این جای تأسف دارد و ما هر دو طرف را به خویشتنداری دعوت میکنیم.
وی افزود: امیدواریم مسائل فی مابین از طریق گفتگو حل و فصل شود، چرا که به درایت رهبران هر دو طرف اطمینان داریم.
وی در رابطه با بازگشایی مجدد سفارت انگلیس در ایران تصریح کرد: قطع روابط از طرف انگلیس بوده و در خصوص این مسئله، مجلس شورای اسلامی تصمیمگیری کرده و روابط اگر برقرار شود در سطح کاردار خواهد بود.
وی افزود: از سرگیری مجدد روابط بین ایران و انگلیس مستلزم تغییر رویکردها و رفتارهای انگلیس است و امیدواریم با نشانههای مختلفی که از سوی این کشور نشان داده شده بتوانیم در زمان مقتضی مذاکرات را آغاز کنیم و آنها نیز سیاستهای خصمانه خود را نسبت به جمهوری اسلامی ایران کنار بگذارند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در مورد افزایش حملات تروریستی در عراق گفت: در چند روز اخیر ما شاهد انفجارهای متعددی در عرق بودیم و این باعث تأسف است.
وی افزود: دستهایی در عراق میخواهند وحدت ملی و انسجام را از بین ببرند و همزمانی این اقدامات جنایتکارانه با عید سعید فطر جای تأسف دارد و نشاندهنده خوی ضد انسانی و ضد اسلامی این جنایتکاران است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی تأکید کرد: در مورد عاملان این اقدامهای تروریستی اخباری نیز وجود دارد و ما خواهان محکوم کردن این رویه از سوی همه کشورها و جامعه بینالمللی هستیم، به خانواده این قربانیان تسلیت میگوییم و نفس این جنایات را محکوم میکنیم.
عراقچی تصریح کرد: ما از همه طرفها در عراق میخواهیم در راستای حفظ وحدت و انسجام ملی خویشتنداری کنند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در ادامه با اشاره به ابراز نگرانی مقام معظم رهبری در خصوص تحولات اخیر منطقه اظهار داشت: تحولات در خاورمیانه از نزدیک مورد توجه و رصد جمهوری اسلامی ایران است و طبعا یکی از اولویتهای وزارت خارجه، همین مسئله مهم است.
وی افزود: تحولات مصر اهمیت ویژهای برای ما دارد، چرا که احتمال وقوع جنگ داخلی در این کشور باعث نگرانی ما و جامعه بینالملل است.
عراقچی ادامه داد: وقوع جنگ داخلی در مصر قطعا به یک فاجعه تبدیل خواهد شد و این درگیریها در منطقه تنها به نفع رژیم غاصب صهیونیستی است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: امیدواریم رهبران هر دو طرف در مصر و رهبران کشورهای دیگر در منطقه، هوشمندانه عمل کرده و انسجام ملی را حفظ کنند.
وی افزود: ما طرفین در مصر را به خویشتنداری و گفتگو دعوت میکنیم و از آنها میخواهیم به نصایح مشفقانه مقام معظم رهبری توجه داشته باشند، چرا که این نصایح از سر دلسوزی است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در مورد روابط جمهوری اسلامی ایران با هند و پرداخت بدهیهای این کشور به ایران اظهار داشت: این موضوع آشکاری است، شناخت ما به این کشور در بخشی به "روپیه" است و درآمدهای نفتی ما نیز به همین شکل است.
وی افزود: این اقدام ایده خوبی است که ما از ارزهای محلی برای روابط تجاری و اقتصادی خود استفاده کنیم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی ادامه داد: امیدواریم در روابط تجاری و اقتصادی خود بتوانیم نقش ارزهای رایجی همچون دلار را حذف کنیم که این مسئله به نفع کشورهای منطقه نیز هست.
عراقچی در مورد وزیر پیشنهادی وزارت خارجه اظهار داشت: آقای "محمدجواد ظری"ف چهرهای شناخته شده در وزارت امور خارجه و در سطح جهان است.
وی ادامه داد: ظریف دیپلماتی حرفهای، مسلط، باتجربه، شناخته شده و در عین حال اخلاقمدار است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی تأکید کرد: بنده و همکارانم هیچ نقطه ضعفی از وی مثل تحت تأثیر قرار گرفتن از سوی افراد بیگانه، ندیدیم و آنچه که دیدیم همت و توان بالای وی است و این شعار نیست.
عراقچی در پایان خاطرنشان کرد: آقای ظریف همواره خدمات شایانی برای جمهوری اسلامی ایران صورت داده است، با این حال تصمیم نهایی با مجلس شورای اسلامی است و امیدواریم هر تصمیمی که گرفته میشود موجب خیر، صلاح و پیشرفت مملکت باشد.
انتهای پیام/