به گزارش گروه استانها باشگاه خبرنگاران منطقهی آذربایجانشرقی، «آیت عبادپور» گفت: براثر پدیدهی رانش و نفوذ آب از بالادست به این اراضی و مستعد بودن زمین و لایهی خاک رس سبب شده با تکان و لرزش اندک این حادثه اتفاق بیفتد و سبب جابجایی عرضی 3.5 متر در مساحت یک هکتار از اراضی باغی اهر شد.
وی افزود: برآورد اولیهی خسارت وارده به درختان میوه، باغ و جادهی دسترسی یک میلیارد و دویست میلیون ریال است که امید میرود با مساعدت ستاد حوادث غیرمترقبه شهرستان و صندوق توسعهی مشکل خسارتدیدگان برطرف شود.
به گزارش وي"«مهران ادوای»، مدیر پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهر نیز در بازدید خود، علت حادثه را زمین لغزش در مساحت یک هکتار از اراضی باغی پایاب سد ستارخان را قرار گرفتن در شیب تند، وجود لایهی رسی ناتراوا در قسمتهای تحتانی آن و نفوذ آب از قسمتهای بالا دست برشمرد.
وی گفت: در جهت مقابله با این قبیل حوادث، مطالعه و بررسی مکانیک خاک منطقه و تهیهی نقشهی پهنهبندی خطر زمین لغزش، مراقبت در برداشت از منابع زیرزمینی، تنظیم مقررات و قوانین کاربری اراضی، آموزش و اطلاع رسانی به موقع برای باغداران و کشاورزان ضروری است.
«علی فعله» از باغداران منطقه که خسارت قابل توجه به اراضی باغی نامبرده وارد شده است، گفت: متأسفانه منبع درآمد و معیشت خانواده از طریق این باغ تأمین میشود انتظار داریم مساعدتهای ویژه در اینباره انجام شود.
براساس این گزارش، زمین لغزش یا رانش زمین به حرکت لایههای رسوبی غیرمتراکم و متراکمی بر روی سطح شیبدار که ناپایدار شدهاند( به علتهای متفاوت مانند زمین لرزه یا راهسازی) به سمت پایین را گویند.
عامل حرکت تودهی رسوبی، نیروی جاذبه، زلزله، جادهسازی، باران یا فشار منفذی سیالات، وجود لایهی رسی ناتراوا، سبکسازی پایین دست توده و....است. حرکت نزولی در رانش زمین ممکن است بسیار کند رخ دهد(تنها چند میلیمتر در سال) یا با سرعت بسیار بروز کند و تاثیرات مصیبتباری به جا بگذارد.
رانش زمین حتی میتواند در بستر دریا و زیر آب رخ دهد و امواج جزر و مدی به وجود آورد که سبب تخریب در مناطق ساحلی شود. این رانشها را رانش زمین زیردریایی میگویند. رانش زمین ممکن است به علت زلزله، فعالیت آتشفشانی، تغییرات آبهای زیرزمینی، به هم خوردن یا تغییر شیب زمین رخ دهد.
ایران با توپوگرافی عمدتاً کوهستانی، فعالیت زمینساختی و لرزهخیزی زیاد، شرایط متنوع زمینشناسی و اقلیمی، عمده شرایط طبیعی را برای ایجاد طیف وسیعی از زمین لغزشها دارد. زمین لغزش در ایران بهعنوان یک بلای طبیعی، سالیانه خسارات جانی و مالی فراوانی به کشور وارد میکند. اگر برای بلایای طبیعی دیگر احتمال وقوع هر از چندگاهی قائل شویم، پتانسیل وقوع پدیده لغزش در کشور را باید هر لحظه در نظر گرفت. بر اساس یک برآورد اولیه، سالیانه 500 میلیارد ریال خسارتهای مالی از طریق زمین لغزشها بر کشور تحمیل میشود و این در صورتی است که از میان رفتن منابع طبیعی غیرقابل بازگشت به حساب آورده نشوند.
این پدیده هر سال در اکثر استانهای کشور سبب خسارتهای اقتصادی به راهها، خطوط آهن، خطوط انتقال نیرو و ارتباطات، کانالهای آبیاری و آبرسانی، تأسیسات معدنی، تأسیسات استخراج، پالایش نفت و گاز، شبکه شریانهای حیاتی داخل شهرها، کارخانهها و مراکز صنعتی، سدها و دریاچههای مصنوعی و طبیعی، جنگلها، مراتع و منابع طبیعی، مزارع، مناطق مسکونی و روستاها گشته یا آنها را تهدید میکند. /ش