به گزارش گروه استانها باشگاه خبرنگاران شهر کرمان مدتهاست با پدیده بالا آمدن آبهای زیر زمینی ناشی از فاضلاب شهری در گیر است این شهر سالهاست آب فاضلاب شهری با جمعیت نزدیک به یک میلیون نفر را از طریق چاههای جذبی به زیر پوسته شهر تزریق می کند.
اکنون این فاضلابها در کاسه زیرین شهر کرمان جمع شده اند و هر روز بر ارتفاع این آبهای افزوده می شود تا جایی که سطح آنها تا زمین تنها چند متر فاصله دارد.
نم زدگی گسترده منازل مسکونی و اماکن تجاری به خصوص در بافت قدیم شهر کرمان، تخریب شدید ابنیه تاریخی در بافت قدیم به خصوص حمام باغ له له، تخریب شدید فضای سبز به گونه ای که بسیاری از درختان دچار پدیده خفگی ریشه ها در آب می شوند، جمع شدن آب در زیر زمین بسیاری از ساختمانها و نشست زمین از جمله مشکلاتی است که این آبها ایجاد کرده اند اما تنها راهکارهای مقطعی طی سالهای اخیر مورد توجه قرار گرفته و گویی مشکل حاد آبهای زیر زمینی شهر کرمان فراموش شده است و کمتر کسی به صدمات جبران ناپذیر این آبها توجه دارد.
آخرین راه حلی که برای رفع این مشکل اجرا شد ایجاد دهلیزهای در اعماق زمین به سبک قناتهای قدیم و جمع آوری آبها و در نهایت خروجشان از زیر شهر کرمان بود همچنین پمپهایی نیز در برخی از مکانهای شهر کرمان احداث شد و آب را به فضای سبز اطراف شهر از جمله جنگل قائم منتقل می کند.
از سوی دیگر بسیاری از کارشناسان اعتقاد دارند خروج سریع و بدون ضابطه این آبها می تواند موجب خالی شدن لایه های زیرین کرمان از آب و در نهایت نشست زمین در مناطق مسکونی شود به همین دلیل در اجرای این طرح نیز باید به شدت دقت کرد.
اما راهکار اصلی برای کنترل آبهای زیر زمینی شهر کرمان احداث شبکه فاضلاب شهری است که از سالها قبل آغاز شده است اما متاسفانه این طرح نیز به دلیل اعتبارات محدود و قطره چکانی بسیار کند پیش می رود از سوی دیگر اجرای این طرح طبیعتا نیاز زمان بر می باشد.
حرکت لاکپشتی طرح فاضلاب شهری کرمان به دلیل کمبود بودجه
روند کند احداث شبکه فاضلاب شهری که به نظر می رسد در روزهای اخیر بسیار کندتر نیز شده است به دلیل کمبود شدید بودجه و اعتبار مورد نیاز برای اجرای این طرح به عنوان راهکار اساسی است.
از سوی دیگر مشکلات فنی از جمله بالا آمدن سطح آبهای زیر زمینی و لزوم کار کردن حفارها در زیر سطح آبهای موجود و پمپاژ آبها نیز وجود دارد که هزینه ها را به شدت افزایش می دهد.
با این وجود نباید از یاد برد در شهر زلزله خیزی مانند کرمان وجود این آبها می تواند خطرات جبران ناپذیری از جمله تشدید زمین لرزه و همچنین نشست زمین را به همراه داشته باشد.
از سوی دیگر در شهر کرمان که با خشکسالی بسیار شدید دست و پنجه نرم می کند در صورت استحصال این آبها می توان بخش قابل توجهی از کمبود آب کشاورزی و صنعتی شهر کرمان را تامین کرد.
مشکل آبهای زیر زمینی باید برطرف شود
شهردار کرمان در گفتگو در خصوص وضعیت موجود شهر کرمان گفت: پدیده بالا امدن سطح آبهای زیر زمینی در مقایسه با گذشته پس از اجرای طرح دهلیز مطلوب تر شده است اما همچنان افزایش سطح این آبها مشکلات عدیده ای را ایجاد کرده است.
ابوالقاسم سیف الهی افزود: افزایش سطح این آبها به بسیاری از زیر ساختهای شهر خسارت وارد می کند و به تهدید برای شهر تبدیل شده است که حل آن تنها با اجرای کامل طرح شبکه فاضلاب شهری صورت خواهد گرفت.
وی با اشاره به کندی روند احداث شبکه فاضلاب شهری گفت: این کندی به دلیل کمبود اعتبارات است که باید در سطح ملی و استانی بیشتر مورد توجه مسئولان قرار گیرد.
وی از همکاری کامل شهرداری با دستگاههای مربوط در این طرح خبر داد و گفت: همه مسئولان کرمان باید این خطر را جدی بگیرند و سعی کنند با جذب اعتبار لازم برای همیشه خطر آبهای زیر سطحی کرمان را از بین ببرند.
آبها زمین لرزه را تشدید می کند
علی رشیدی رئیس سازمان زمین شناسی کرمان نیز در گفتگو با مهر خواستار رفع مشکل آبهای زیر زمینی در کرمان شد و گفت: کرمان شهری زلزله خیز است و در صورت بروز زمین لرزه این آبها می توانند خسارات فراوانی را به شهر وارد کنند.
وی ادامه داد: در صورت بروز زمین لرزه این آبها دچار تلاطم شده و پدیده تشدید زمین لرزه را به وجود خواهند اورد.
وی گفت: در صورت بروز زمین لرزه این آبها به سادگی زمین لرزه را تشدید می کنند و پیامدهای ثانویه ای را ایجاد می کنند.
رشدی ادامه داد: نشست زمین نیز از دیگر خطرات این آبها است و گفت: این آبها هم اکنون نقش لایه های زمینی را بازی می کنند و خروج بدون برنامه و ضابطه این آبها نیز در دسر ساز است ضمن اینکه با توجه به وجود بافت فرسوده در محدوده بحرانی آبها باید به سرعت برای این مشکل چاره ای اندیشید.
با کمبود اعتبار روبرو هستیم
مدیر عامل شرکت مهندسی آب وفاضلاب استان کرمان نیز در این خصوص می گوید: کمبود بودجه دلیل سرعت پائین اجرای شبکه فاضلاب شهری در کرمان است و اگر بر همین منوال ادامه داشته باشد چندین سال برای تکمیل شبکه فاضلاب شهری کرمان زمان نیاز است.
محمد طاهری افزود: اعتبارات در سال 91 و 92 افزایش یافته است اما با این وجود اعتبارات کنونی همچنان کم است و همین کمبودها سرعت اجرای طرح را کم کرده است.
طاهری ادامه داد: 140 میلیارد تومان برای تکمیل این شبکه نیاز است که مسئولان ملی باید در این خصوص اهتمام بیشتری داشته باشند.
طبق اعلام نظر کارشناسان در هر ثانیه 1.3 لیتر آب به آبهای زیر زمینی شهر کرمان افزوده می شود و حجم مجموع این آبها نیز 100 میلیون مترمکعب تخمین زده می شود.