گیاه دارویی آنغوزه دردرمان بواسیرنقش مهمی دارد.

به گزارش خبرنگارباشگاه خبرنگاران تبریز، رزین آنغوزه به عنوان خلط آور، ضدنفخ، ضد اسپاسم روده ای و به صورت شیاف برای بهبود قولنج مورد توجه بوده است.

آنغوزه برای درمان سرطان شکم، میخچه، پینه، ادرارآور، مسکن و محرک به کار می‌رفته است.

در درمان‌های عامیانه برای قطع قاعدگی، آسم، تشنج، خروسک، جنون و سرطان استفاده می‌شود. با این حال، اصلی‌ترین کاربرد آن به صورت رایحه در عطریات می‌باشد.

این گیاه با طعمی قوی‌تر از پیاز یا سیر به شکل گم رزین یا محلول همچنان در دسترس است. در داروخانه ها و فروشگاه های مواد غذایی سالم و محلی نیز به عنوان نگهدارنده یا ادویه به فروش می‌رسد. گاهی به میزان کم در برخی از شکلات‌ها، نوشابه ها، چاشنی‌ها و سس‌ها به کار می‌رود.

آنغوزه حاوی تعدادی ترپن و مواد محلول در چربی است که هنوز به طور کامل شناسایی نشده اند. همچنین حاوی 20 درصد اسانس، 65 درصد رزین و حدود 25 درصد صمغ می‌باشد.

استفاده از عصاره الکلی (تنتور) باریجه سمیت سلولی علیه لنفومای سلول‌های سرطانی و لنفوسیت های انسانی را نشان داده است.

طریقه و میزان مصرف آن به این صورت که روزانه 0/3 تا 1 گرم در سه نوبت (جمعاً 0/9 تا 3 گرم در روز) مصرف نمود.

مصرف خوراکی آن در بزرگسالان مسمومیتی نشان نداده است، ولی در کودکان می‌تواند ایجاد مسمومیت کند. همچنین در حد مصرف درمانی تاکنون عارضه خاصی از آن گزارش نشده، ولی ممکن است در بعضی افراد و یا با مصرف زیاد آن اسهال، نفخ، سوزش هنگام ادرار، سوزش معده، سردرد، گیجی و تشنج ایجاد شود. همچنین، صمغ آن ممکن است درماتیت های پوستی ایجاد کند. با توجه به اینکه آنغوزه دارای خاصیت قاعده آور است، مصرف زیاد آن می‌تواند موجب سقط شود؛ لذا توصیه می‌گردد در دوران بارداری و شیردهی مصرف نشود.

همچنین، کومارین های موجود در اولئوگم رزین آنغوزه ممکن است با داروهای ضد انعقاد تداخل کند.

مصرف 50 تا 100 میلی گرم آنغوزه در افرادی که مشکل عصبی دارند، باعث تشنج می‌شود.

درزنان باردار، زنان شیرده و کودکان مهم‌ترین اثرات گزارش شده حساسیت زا، ضد درد، ضد چسبندگی پلاکت‌ها، ضدعفونی کننده، ضد اسپاسم، ضد تومور، تقویت کننده قوای جنسی، ضد نفخ، محرک CNS، هضم کننده، ادرارآور، شیرافزا، خلط آور، قارچ کش، کاهش دهنده پرفشاری خون، مسهل، موتاژنیک، محرک تنفسی، مسکن، تقویت کننده معده، محرک، تقویت کننده رحم و کرم کش.

1- آنغوزه از گونه های دیگری به دست می‌آید که مهم‌ترین آن‌ها فرولافوئتیدا و فرولا آلیاسئا هستند.

2- بوی بسیار تند آنغوزه که شبیه سیر می‌باشد، مربوط به ترکیبات گوگرددار آن است.

3- برای به دست آوردن آنغوزه گیاه از فصل بهار به بعد قسمت پایین ساقه (نزدیک به سطح زمین) و یا اصطلاحاً یقه گیاه را برش‌های عمودی یا افقی می‌دهند تا اولئوگم رزین (آنغوزه) به صورت شیرابه به بیرون تراوش کند. این ماده در مجاورت هوا سفت می‌شود که پس از سفت شدن آن را جمع آوری می‌کنند و دوباره گیاه را تیغ می‌زنند یا محل قبلی را برش دیگری می‌دهند تا دوباره اولئوگم رزین ترشح کند. این عمل چندین بار و گاهی تا دو ماه از فصل بهار صورت می‌گیرد. آنغوزه خارج شده به دو صورت اشکی (گرد و کروی با اندازه های مختلف) و توده ای و به رنگ‌های زرد تا قهوه ای تیره است که هرچه روشن‌تر باشد مرغوب‌تر و گران‌تر است. همچنین، نوع اشکی آنغوزه مرغوب‌تر و گران‌تر می‌باشد. آنغوزه مزه ای گس و تقریباً تند و سوزاننده دارد و دارای بوی نامطبوع شبیه ترکیبات گوگرددار است.

4- گرچه آنغوزه استفاده محدودی (آن هم در طب سنتی ایران) داشته، ولی یکی از اقلام مهم صادراتی فرآورده های گیاهی ایران است که خریداران آن را با روش‌های پیچیده تجزیه می‌کنند و ده ها ماده ارزشمند از قبیل اسانس، رزین و صمغ قابل مصرف در صنایع دارویی، بهداشتی، آرایشی و صنعتی از آن به دست می‌آورند. با توجه به اینکه تهیه آنغوزه پر زحمت و طولانی مدت است، قیمت نسبتاً گرانی دارد.

5- نام عمومی آنغوزه در جهان و در تجارت آزافتیداگم است که در کتب قدیمی منشأ جغرافیایی آن ایران ذکر شده و در گذشته بزرگ‌ترین تأمین کننده آن در جهان بوده است. گیاه تولید کننده آنغوزه در بعضی قسمت‌های افغانستان نیز وجود دارد؛ ولی وسعت آن در ایران از کشورهای دیگر به مراتب بیشتر است.

آبغوزه ادرارآور و ضد سوزش ادرار ،برطرف کننده بلغم،هضم کننده غذا،درمان کننده رماتیسم و نقرس و سیاتیک

برای درد کمر و مفاصل مفید است،درمان کننده امراض سینه از جمله آسم،دم کرده انجدان رومی تمیزکننده خون کبد ،برای درمان تب‌ها سودمند است،درمان کننده بواسیر،

برای درمان ذات‌الریه، برونشیت و سرفه و سرماخوردگی به کار می‌رود.

خوردن انجدان باعث رفع سموم جانوران سمی می‌شود.

کاهش دهنده فشار خون استفاده می شود/س

 

برچسب ها: درمان ، بواسیر ، آنغوزه
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۸
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۲۹ ۲۶ فروردين ۱۳۹۷
سلام بله آن را از روی زمین برش می زنی همیش تازه خورد و همیش خشکش کرد و نرمش کرد در اش وماست ریخت استفاده کرد آنها ی که گل دارد وساق بلندرا جدا کرد مثال موز پوست کرد ومغزش را همان جاخورد
Iran (Islamic Republic of)
ایرج
۱۵:۴۸ ۱۶ اسفند ۱۳۹۶
ایا کسی هست از انغوزه بعنوان افت کش درمورد گیاهان کلر کرده باشدچنانچه کارکرده اید نوع گیاه ودوزمورد استفاده ونوع افت مورد مطالعه رابنویسید.ممنون
Iran (Islamic Republic of)
امید
۰۹:۰۴ ۰۸ اسفند ۱۳۹۶
سلام ایا کسی هست که بگوید ب بنده چگونه باید آنغوزه تهیه کرد چون در منطقه ما وجود دارد ولی طریقه برداشت را نمیدونم و لطفا بگین چه جوری باید خورد ان را ممنون میشوم توضیح کامل بدهید
United Arab Emirates
ناشناس
۰۱:۵۵ ۰۲ مرداد ۱۳۹۶
عالي
Iran (Islamic Republic of)
نوذر حمزه
۱۵:۴۷ ۲۸ تير ۱۳۹۶
بسیار خوب دست شما درد نکنه.در منطقه ما زیاد هست وبلا استفاده .
Iran (Islamic Republic of)
جواد
۰۲:۴۹ ۲۶ تير ۱۳۹۶
بسیارعالی بود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۳:۴۸ ۰۸ خرداد ۱۳۹۵
گیاه انقوزه سقط جنین با این گیاه حتمی است
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۰ ۱۸ ارديبهشت ۱۳۹۵
عالی