به گزارش سرويس بين الملل باشگاه خبرنگاران به نقل از پرس تي وي ، جيمز جاتراس مشاور سابق سنا و كارشناس امور خارجه در گفتگو با شبكه خبري پرس تي وي در خصوص سناريوي غرب عليه سوريه عنوان كرد آمريكا از بحران سوريه هيچ نفعي نخواهد برد.
خبرنگار شبكه پرس تي وي با اشاره به اين كه امريكا مدعي است شواهدي دارد كه نشان مي دهد دولت سوريه از تسليحات شيميايي استفاده كرده و روسيه اين ادعا را نمي پذيرد از جاتراس سئوال كرد نظر روسيه مبني بر اين كه امريكا نبايد هم نقش بازرس و هم نقش شوراي امنيت سازمان ملل را بازي كند،تا چه حد صحيح و معتبر است ؟
جاتراس گفت از نظر حقوقي و بين المللي نظر روسيه كاملا صحيح است كه بدون قطعنامه شوراي امنيت كه اجازه اقدام نظامي را صادر كند،هيچ توجيه قانوني براي مداخله نظامي در سوريه وجود ندارد.
در مورد اين كه از تسليحات شيميايي استفاده شده و دولت سوريه مسئول اين حملات شيميايي است من فكر مي كنم بايد به اين ادعا با ترديد و بدگماني بسياري نگاه كرد زيرا در دولت واشنگتن افرادي هستند كه از مدتها قبل به دولت فشار مي آوردند در سوريه مداخله نظامي كند و آنها چندين بار استفاده از سلاح شيميايي را به عنوان بهانه اي براي اقدام نظامي ، پيش كشيده اند و شايد اين بار آنها احساس مي كنند از حمايت ديويد كامرون نخست وزير انگليس و اولاند رئيس جمهور فرانسه هم براي انجام آنچه كه مدتها در انتظارش بودند برخوردار هستند.
مشاور سابق سنا با طرح اين سئوال كه چه كساني از مطرح شدن حملات شيميايي سود مي برند گفت وقتي دولت هاي غربي خط قرمز تعيين كرده و گفته اند اگر شما اين كار را بكنيد ما اقدام نظامي خواهيم كرد آن وقت شورشيان اين انگيزه را دارند كه چنين حادثه اي را رقم بزنند و منتظر پيامد هاي آن باشند. اگر ماجرا همين باشد و دولت هاي غربي هم آماده اقدام نظامي باشند شرايطي مانند آنچه كه در بوسني و كوزوو شاهد بوديم خواهيم داشت آنجا هم ابتدا اتهام خشونت مطرح شد وسپس اسناد و مداركي براي آن جعل شد و به اين جمع بندي رسيدند كه خشونت را درآنجا توجيه كنند. به نظر من جاي ترديد و دور از منطق است كه دولت حملات شيميايي را انجام داده باشد.
جاتراس در پاسخ به اين سئوال كه آيا ايالات متحده از سوي متحدان منطقه اي خود مانند تركيه و عربستان سعودي براي اقدام نظامي در سوريه تحت فشار است يا خير و اين كه گفته مي شود دليل نزديك شدن واشنگتن به اقدام نظامي نتيجه همين فشارها است گفت اين سئوال سختي است كه چه كسي بر چه كسي فشار وارد مي كند و روابط ميان واشنگتن-رياض،واشنگتن-ابوظبي،واشنگتن-آنكارا ، پاريس و لندن به چه ترتيب است گاهي اوقات شما نمي دانيد پشت درهاي بسته ، بلندترين يا متقاعد كننده ترين صدا واقعا از آن كيست. من فكر مي كنم شواهد زيادي وجود دارد كه نشان مي دهد باراك اوباما شخصا تمايلي ندارد به اين ماجرا كشيده شود هرچند كه افرادي هم مانند سفير امريكا در سازمان ملل در دولت وجود دارند كه مشتاق مداخله نظامي در سوريه هستند.
ما مي دانيم كه سعودي ها و قطري ها به شدت براي اقدام نظامي اصرار دارند اما نمي دانيم دقيقا چه كساني به چه كساني فشار مي آورند.
در ادامه خبرنگار پرس تي وي با اشاره به اين كه مقامات اسرائيلي بارها گفته اند راه حل بحران سوريه اقدام نظامي است و يعلون در ديدار با مارتين دمپسي عنوان كرده با محور ايران-سوريه-حزب الله بايد مقابله كرد ،پرسيد آيا هدف امريكا از توسل به گزينه نظامي حفاظت از منافع اسرائيل است؟
اين تحليلگر امريكایي در پاسخ گفت:من فكر مي كنم اسرائيل قطعا عاملي در تفكرات امريكايي است، درست همانطور كه در مورد مصر بود.
افرادي در اسرائيل هستند كه اين ديدگاه را دارند .انها گزينه نظامي را راه حل مسئله سوريه مي دانند.اما از طرف ديگر افراد ديگري در اسرائيل وجود دارند كه نگران پيروزي افراطيون القاعده در سوريه هستند.
من فكر مي كنم آنجا برخي دخالتهاي اسرائيل وجود دارد اما در بعد وسيعتر نمي دانم اين دخالتها تا چه حد تعيين كننده است.
جاتراس افزود نتيجه جنگ سوريه هرچه كه باشد به سود اسرائيل نیز نخواهد بود.
اگر اسد پيروز شود وي پس از جنگ ، بيشتر ازآنچه كه قبل از جنگ به ايران و حزب الله نزديك بود به اين دو نزديك خواهد شد. اگر دولت اسد پا بر جا بماند نگراني بيشتري بابت محور ايران-سوريه-حزب الله به اسرائيل دست خواهد داد. از طرف ديگر حتي اگر اسد شكست بخورد و شورشيان به پيروزي برسند و رژيمي به رهبري القاعده بر سر كار بيايد باز هم زندگي براي اسرائيل آسانتر نخواهد بود.
ديپلمات سابق امريكا در پايان با پيش بيني حمله نظامي عليه سوريه گفت اگر ما به دنبال منافع خود در اين منطقه هستيم نبايد در چنين درگيري هايي دخالت كنيم.
در اين درگيري ها ما منافع ناچيزي داريم.متاسفانه در واشنگتن در هردو حزب تفكر سلطه جهاني وجود دارد و آنها معتقدند ايالات متحده بايد بر جهان سلطه پيدا كند كه آغاز آن خاورميانه بزرگ است.
اما من فكر مي كنم اين براي مردم امريكا و منافع ملي امريكا بسيار بد است.