دكتر زهرا عبداللهي متخصص تغذيه و مدیر دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشتدر گفتگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران گفت:كودكان سنين مدرسه علاوه بر سه وعده غذاي اصلي به دو ميان وعده درصبح و عصرنياز دارند. در اين سنين،كودكان بايد هر ۴ تا ۶ ساعت براي نگهداشتن غلظت قند خون در حد طبيعي، غذابخورند تا فعاليت سيستـم عصبــي و عملكــرد مغز در حد مطلوب باقي بماند.
در اين سنين، كبد كه وظيفه ذخيره سازي گلوكز به صورت گليكوژن و آزاد سازي
آن به خون در مواقع ضروري را به عهده دارد، تنها براي حدود ۴ ساعت مي
تواند گليكوژن ذخيره كند بنابراين، كودكان به خوردن غذا در وعده هاي
بيشتري نياز دارند و بايد در روز دو ميان وعده مصرف كنند.
وی ادامه داد: انواع ميوه هاي خشك شامل انجير خشك، توت خشك، برگه هلو ،انواع مغزها شامل بادام، پسته، گردو، فندق ،
انواع ميــوه ها شامل سيب، پرتقال، نارنگي، هلو، زردآلود، انگور ، ليمو
شيرين ،سبزي ها شامل هويج، كاهو، خيار و ،انواع لقمه هاي خانگي مثل
نان و پنير و گردو، نان و تخم مرغ، نان و پنير و خيار، نان و پنير و گوجه
فرنگي، نان و پنير و سبزي، انواع كوكو و كتلت، نان و حلوا شكري، نان و
پنير و خرما و شير و فرآورده هاي آن نمونه های مناسبی از میان وعده های
مغذی هستند.
عبدالهی به عادتهای غذایی کودکان اشاره و عنوان کرد:برخي از كودكان سنين
مدرسه از خوردن گوشت امتناع مي ورزند در حالي كه مصرف گوشت به عنوان منبع
عمده پروتئين با كيفيت خوب، آهن و روي حائز اهميت است. لازم است به
مادران توصيه شود در غذاهايي كه مورد علاقه كودك است از گوشت چرخ شده
استفاده كنند مانند ماكاروني، املت گوشت، كتلت، همبرگر و كباب كه در منزل
تهيه شود.
همچنین باید توجه داشت که ميزان نياز به گروه شير و لبنيات در سنين
مدرســه ۳-۲ واحد مي باشد. اگر دانش آموز علاقه اي به خوردن شير ساده
ندارد مي توان شير طعم دار را به او توصيه كرد. مثلا" مقدار كمي پودر
كاكائو (در حد يك قاشق مربا خوري در يك ليوان شير) و يا عسل به شير اضافه
نمود تا طعم آن تغيير كند.
مقدار زياد كاكائو به علت داشتن اگزالات از
جذب كلسيم شير جلوگيري مي كند. مي توان شير را در قالب غذاهايي مثل فرني،
شير برنج، سوپ به كودكان داد و يا از فرآورده هاي شير مانند ماست،
پنير و كشك در وعده صبحانه، ناهار و شام يا بستني در ميان وعده استفاده
نمود. افراط بيش از حد در خوردن شير نيز به اين دليل كه جايگزين ساير
غذاهاي اصلي مي شود، كودك را در معرض خطر كمبود هاي تغذيه اي به خصوص
كمبود آهن قرار مي دهد.
وی ادامه داد:خودداري از مصرف سبزي ها یکی دیگر از عادتهای بد غذایی
کودکان است . معمولاً كودكان در اين سنين تمايلي به مصرف سبزي هاي تازه
ندارند. به مادران توصيه كنيد كه سبزي هاي خام مثل هويج، گوجه فرنگي،
كاهو، گل كلم و سبزي هاي پخته مثل چغندر پخته (لبو) نخود فرنگي ، لوبيا
سبز، كدو حلوايي را به عنوان ميان وعده به كودكان بدهند.