به گزارش گروه استانها باشگاه خبرنگاران منطقه گیلان، افزایش روز افزون زبالههای روستایی و نزدیکتر شدن زندگی روستاییان به زندگی شهری موجب شده است که حجم زبالههای روستایی افزایش یابد و از آنجاییکه دفن بهداشتی زباله در گیلان یکی از معضلهای مهم محیط زیست استان ماست، باید همه به فکر تولید زباله کمتر و یا تبدیل آن به کود باشیم.
کمپوست ورمی که چند سالی است در روستاهای گیلان به روستاییان آموزش داده میشود از جمله راهکارهایی است که میتواند ما را در کاهش حجم زبالههای روستاها یاری رساند.
امروز در روستای هلوسرای سفلی از توابع رانکوه املش زنانی هستند که زبالههای خانه خود را با استفاده از کرم خاکی به کمپوست تبدیل میکنند و جمعیت آنها هر روز در در حال افزایش است.
تهمینه نیری یکی از روستاییان روستای هلوسراست و دو سال است به کار تولید کمپوست مشغول است.
وی زبالههای تر را از همسایهها میگیرد و کمپوست میکند.
وی پس از گذشت چند روز کمپوستی به همسایهها تحویل میدهد که در مزارع کشاورزی به کار برده میشود.
نیری در گفتوگو با گروه استانها با بیان این مطلب که اجرای این امر به حفظ محیط زیست روستایش بسیار کمک میکند، گفت: این امر موجب کاهش هزینههای کشاورزان نیز میشود، زیرا برای خرید کود مورد نیاز مزارع خود دیگر هزینهای برای کود پرداخت نمیکنند.
وی گفت: اجرای این امر نیاز به مکان زیادی ندارد و هیچ بوی بدی از کمپوست به مشام انسان نمیرسد.
نیری ادامه داد: حتی در آپارتمانها هم میتوان کمپوست تولید کرد و این کار را فقط در یک گلدان با همکاری کرمهای خاکی میتوان انجام داد، بدین ترتیب زنان شهری نیز میتوانند زبالههای تر خانه خود را در خانه با استفاده از یک گلدان و کرم خاکی به کمپوست تبدیل کنند و در باغچههای آپارتمان بریزند و یا با جمع کردن آن را به فروش برسانند.
"گلبهار .ج" همسایه نیری که زبالههای خانهاش را برای تبدیل به کمپوست به خانه وی آورده بود، وي گفت: مهمترین نتیجه اجرای کمپوست در روستا این است که دیگر مگس در خانه ما دیده نمیشود و از اینکه کرمهای خاکی کمک کردند تا مگسها را از خانههای ما بیرون کنند، بسیار خوشحالیم. /ش