مجید میر خانی در گفتگو با گروه استانها باشگاه خبرنگاران خانواده یک معلول با مشکلات فراوانی برای نگهداری از معلول خود مواجه بوده و در مراجعه به مراکز کلینیکی در نهایت یک ساعت در هر جلسه خدمات دریافت می کند ولی بعد از آن مسئولیت توانبخشی او بردوش خانواده است.
وی افزود: برای حل مشکلات این خانواده ها با یک گروه از کارشناسان زبده فعالیت تحقیقاتی گسترده ای شروع کردیم.
عضو هیئت علمی دانشگاه توانبخشی تهران اظهار کرد: مبنای این تحقیقات کار های روز مره ای بود که یک خانواده برای نگهداری از کودک معلول خود با آن مواجه است.
سردرگمی خانواده ها و گم کردن مشکل اصلی کودک معلول
وی عنوان کرد: در پی این تحقیقات به این نتیجه رسیدیم که اکثر خانواده ها برای مراقبت از کودکان معلول خود نهایت تلاش خود را می کنند ولی به علت آن که نحوه رفتار و برخورد مناسب را بلد نیستند دچار سر در گمی شده و مشکل اصلی کودک خود را بین مشکلات فراوان گم می کنند.
میرخانی تصریح کرد: عمده مشکل این خانواده ها نبود وسائل کمک توانبخشی مناسب، برای جابجایی، حمل و استحمام کودکان بود.
عضو هیئت علمی دانشگاه توانبخشی تهران ابراز کرد: در حوزه آموزش تلاش های زیادی صورت گرفت و با کمک کارشناسان کتابی تهیه کردیم که کوچکترین و ریز ترین نکات در برخورد با کودک فلج مغزی در آن گنجانده شده است.
وی بیان کرد: حتی نحوه نگهداری کودک در آغوش مادر برای ابراز محبت و پیچاندن یک لقمه که شاید از نظر ما کار ساده ای باشد ولی برای سلامت کودک فلج مغزی اهمیت ویژه ای دارد.
میرخانی تاکید کرد: نحوه نگهداری سر کودک فلج مغزی کاری که اکثر مراجعه کنندگان با آن آشنایی لازم را نداشتند و گاهی مشکلات عدیده ای برای آنها ایجاد می کرد در این کتاب بیان شده است.
وی در این رابطه افزود: اگر لقمه با وضعیت سر اشتباه به کودک داده شود ممکن است به جای مری به ریه او وارد شده و باعث عفونت های ریوی شدیدی شود.
کودکان معلول و والدین واقعی در تهیه سی دی آموزشی
قائم مقام مدیر عامل موسسه ولیعصر(عج) گفت: علاوه بر استفاده از این کتاب آموزشی بسیار غنی که اکنون در دانشگاه های سطح کشور برای دانشجویان توانبخشی تدریس می شود، سه سی دی آموزشی هم از کودکان و والدین واقعی تهیه شده و نحوه مراقبت صحیح در آن به خانواده نشان داده شده است.
وی با اشاره به کمبود وسائل کمک توانبخشی معلولان در داخل کشور بیان کرد: برای اینکه باری از دوش این خانواده های نیاز مند حمایت برداریم این وسائل کمک توانبخشی را از خارج از کشور وارد کردیم.
وسائل کمک توانبخشی در داخل کشور تولید نمی شوند
میرخانی عنوان کرد: یکی از مشکلات بزرگ بهزیستی عدم تولید این وسائل کمک توابخشی در داخل کشور است که دولت باید بهزیستی را برای تولید این وسائل یاری دهد.
عضو هیئت علمی دانشگاه توانبخشی تهران افزود: دولت می تواند با در اختیار گذاشتن یارانه مورد نیاز و سرمایه گذاری در بخش خصوصی صنعت شرایط مناسبی برای تهیه وسائل کمک توانبخشی ایجاد کند.
بازدهی پایین تولید لوازم کمک توانبخشی
وی اظهار کرد: سال های قبل از سوی بخش خصوصی اقداماتی برای تولید وسائل کمک توانبخشی صورت گرفت ولی به علت عدم یاری دولت و بازدهی مالی پایین متوقف شد.
میرخانی علت عدم بازدهی تولید وسائل کمک توانبخشی را پایین بودن سطح توان مالی خانواده های معلولین عنوان کرد و گفت: با به وجود آوردن بازار منطقه ای برای وسائل کمک توانبخشی و یاری ویژه دولت این مشکل حل می شود.
بالا بردن سطح کیفیت زندگی معلول با وسائل کمک توانبخشی
قائم مقام مدیر عامل موسسه ولیعصر(عج) ابراز کرد: امروزه در طیف های گسترده ای در جامعه مثلا سالمندان نیاز به وسائل کمک توانبخشی است که با فرهنگ سازی مناسب خانواده ها می توانند برای بالا بردن سطح کیفیت زندگی و رضایتمندی از آنها استفاده کنند.
وی با اشاره به وارداتی بودن تمام وسائل کمک توانبخشی بین کودکان فلج مغزی اظهار کرد: همان طور که در حوزه درمان و بازتوانی سرمایه گذاری صورت گرفته در حوزه تولید این وسائل هم می شود سرمایه گذاری و فرهنگ سازی شود.
میرخانی افزود: معلولان نیاز دارند از انزوا خارج و واردجامعه شوند، آنها هم باید مانند تمام اعضای این خانواده بزرگ مطرح شوند تا کنج خانه ها و آسایشگاه ها فراموش نشوند.
شایان ذکر است که طرح توزیع وسائل کمک توانبخشی "راهی به آسمان "بعد از پنج استان دیگر کشور اکنون در خراسان رضوی در حال اجراست./ش