به گزارش سرويس بين الملل باشگاه خبرنگاران ، در اين نشست که سومين سه شنبه سپتامبر هر سال آغاز مي شود، ابتدا جان اش (به فتح الف)، رئيس مجمع شصت و هشتم و سپس بان کي مون، دبيرکل سازمان ملل متحد سخنراني کردند.
با نزديک شدن به سال 2015 ميلادي و پايان مرحله نخست برنامه اهداف توسعه هزاره سازمان ملل، کشورهاي جهان ديدگاه هاي خود را درباره گام بعدي اين برنامه ارائه مي کنند.
رئيس جمهور کشورمان نيز دوشنبه هفته آينده به نيويورک مي رود تا در افتتاحيه نشست عالي رتبه سران مجمع عمومي شصت و هشتم، سخنراني کند.
جان اش، در نشستي خبري درباره مجمع شصت و هشتم گفت: سه جلسه سطح بالا درباره سه موضوع زنان و جوانان، حقوق بشر و همکاري جنوب - جنوب در نشست سران کشورها برگزار خواهد شد.
وي افزود: سه نشست نيز در موضوعات مشارکت، کشورهاي پايدار در توسعه و نيز محيط زيست برگزار خواهد شد.
رئيس مجمع شصت و هشتم با ابراز اميدواري از اينکه بتواند موضوع اصلاح شوراي امنيت را در دوران مسئوليتش پيش ببرد، گفت: کشورها همه موافقند که اين شورا به اصلاحات نياز دارد، اما اين که اين اصلاحات چگونه و به چه صورت انجام شود، آرزوي همه روساي مجمع عمومي است که اين بحث را به نتيجه برسانند.
وي در پاسخ به سئوال خبرنگاري درباره اوضاع سوريه در مجمع عمومي شصت و هشتم نيز گفت: عصر سه شنبه دبيرکل سازمان ملل در نشستي غيررسمي و پس از گشايش مجمع عمومي شصت و هشتم، گزارش آکه سلستروم را به اعضاي مجمع ارائه مي کند.
جان اش در پاسخ به سئوال خبرنگار ديگري درباره درخواست سوريه براي عضويت در کميته اعتبارنامه هاي مجمع عمومي سازمان ملل نيز گفت: نمي خواهم در اين موضوع بدون ديدن درخواست، پيش بيني کنم.
وي درباره اوضاع فلسطين و کشتار مردم اين سرزمين نيز گفت: مجمع عمومي محدوديت هايي دارد و فقط مي تواند در صورت موافقت اعضا، در موضوعات اينچنيني گام بردارد و اميدواريم مذاکراتي هم که اکنون در خارج از مجمع عمومي در حال برگزاري است، به نتيجه برسد.
دبيرکل سازمان ملل نيز در ادامه اين نشست خبري در جمع خبرنگاران حاضر شد و درباره مجمع شصت و هشتم گفت: صد و سي يک رئيس دولت در شصت و هشتمين مجمع عمومي شرکت خواهند کرد که اين مجمع را به يکي از شلوغ ترين مجامع عمومي سازمان ملل در تاريخ خود تبديل مي کند.
بان کي مون سوريه را بزرگترين مسئله و چالش جهان امروز در حوزه صلح و امنيت دانست و گفت: استفاده از سلاح شيميايي فقط بخش کوچکي از اين چالش است.
وي در پاسخ به سئوال خبرنگاري درباره ديدارش با سرگي لاوروف و جان کري وزيران امور خارجه روسيه و آمريکا در حاشيه مجمع شصت و هشتم در تاريخ ششم مهر در نيويورک نيز گفت: نمايندگان آمريکا و روسيه درباره چارچوبي موافقت کرده اند و اميدوارم اين همکاري و روحيه مذاکرات ادامه يابد و به تصويب قطعنامه اي در شوراي امنيت منجر شود.
دبيرکل سازمان ملل درباره اينکه آيا اين قطعنامه ذيل فصل هفتم منشور ملل متحد خواهد بود يا خير، گفت: هر پانزده عضو شوراي امنيت، معتقدند که بايد قطعنامه اي الزام آور تصويب شود و اينکه سوريه در روند عضويت در کنوانسيون منع توليد و کاربرد سلاح شيميايي وارد شده، اقدام خوبي است ولي بايد مطمئن شويم که به وظايف خود عمل مي کند.
وي همچنين افزود: اميدوارم در جلسه با کري و لاورف، بتوانيم تاريخي را براي نشست ژنو 2 تعيين کنيم.
بان کي مون افزود: درباره موضوع سوريه با وزيران امور خارجه پنج عضو دائم شوراي امنيت جلسه هاي مشترک خواهم داشت چون اين مساله، راه حل سياسي دارد.
دبيرکل سازمان ملل در پاسخ به سئوال خبرنگاري مبني بر اينکه آيا در بررسي گزارش بازرسان شيميائي از سوريه و تعيين مقصر قصوري صورت گرفته است، گفت: بازرسان فقط گروهي علمي بودند که هدف آنها بررسي صحت استفاده از سلاح هاي شيميايي در سوريه بود.
وي افزود: حال اگر اعضاي شوراي امنيت بخواهند، مي توان گروه ديگري با هدف ديگري براي اين کار تشکيل داد.
دبيرکل سازمان ملل در پاسخ به سئوال خبرنگاري درباره شليک موشک هاي حاوي مواد شيميائي از پايگاه هاي ارتش سوريه گفت: در گزارش رئيس بازرسان شيميائي سازمان ملل، چنين چيزي نيامده است.
وي در پاسخ به سئوالي درباره دشواري خلع سلاح شيميايي سوريه با وجود درگيري هاي کنوني گفت: بله اين روندي بسيار دشوار اما شدني است و اراده سياسي لازم دارد.
بان کي مون افزود: آتش بس خيلي کمک مي کند اما بدون آن هم اين کار مي تواند پيش رود.
دبيرکل سازمان ملل متحد در پاسخ به سئوال خبرنگار ديگري درباره لزوم ارجاع پرونده سوريه به دادگاه جنايت بين المللي گفت: اين مسائل بايد در شوراي امنيت مورد بحث و تصويب قرارگيرد.
گفتني است بان کي مون در افتتاحيه رسمي شصت و هشتمين مجمع عمومي سازمان ملل نيز از احتمال تصويب قطعنامه شوراي امنيت درباره سوريه در هفته آينده خبر داد.