روند بيابانزايي حوضه آبريز بختگان طي 26 سال گذشته با استفاده از تصاوير ماهواره‌اي استخراج شد.

به گزارش خبرنگار اقتصادي باشگاه خبرنگاران مرتضی افتخاری، رئیس پژوهشکده منابع آب با اعلام خبر استخراج نقشه بيابانزايي حوضه آبريز بختگان با استفاده از تصاوير ماهواره‌اي گفت: برخي از محققين معتقدند احداث سدهاي درودزن، سيوند و بندهاي امير و فيض­آباد، جهت برداشت آب از رودخانه­هاي کر و سيوند موجب دخالت بيش از توان محيط در اين منطقه گرديده  كه اين امر حيات زيباي درياچه­هاي اين حوضه آبريز در معرض خطر جدي قرار گيرد.

وي افزود:‌ بر اين اساس موسسه تحقيقات آب با توجه به رسالت تحقيقاتي خود در زمينه بررسي علل وقوع برخي چالش‌هاي آب كشور، مطالعه نحوه بروز بیابان­زایی در این حوضه را به عنوان اولين گام در اين زمينه در دستور کار خود قرار داده است.

وي در ادامه با اشاره به لزوم استفاده از داده­ها و تصاویر ماهواره­ای به عنوان یکی از مفیدترین، دقیق­ترین و کم هزینه­ترین ابزارهای ممكن، بيان كرد: نقشه بیابانزایی حوضه آبریز بختگان در دو مقطع زمانی سال­های 1366 و 1392 با استفاده از تصاویر ماهواره­ای Landsat، استخراج گردید.
 
كريمي كارشناس اصلي پروژه با مورد توجه قراردادن بحرانی‌بودن وضعیت این حوضه آبریز از لحاظ وقوع بیابان­زایی گفت: بر اساس نتایج به دست آمده از تحقیق حاضر، حدود 117 هزار هکتار از پهنه­های آبی این حوضه (شامل دریاچه­های طشک، بختگان، مهارلو و دریاچه کافتر) در طول 26 سال گذشته از بین رفته و تبدیل به نمکزارهای مستعد تولید گرد و غبار شده است.

وي افزود: حدود 45 هزار هکتار از اراضی این حوضه دچار بیابان‌زایی با شدت زياد و ­ حدود 23 هزار هکتار از اراضی این حوضه نيز دچار بیابان­زایی با شدت كم شده است.

وي با اشاره به اين‌كه در تحقيق مذكور علاوه بر مطالعه بیابانزایی، روند تغییرات ماهانه ریزگردهای موجود در جو حوضه آبریز بختگان نیز مورد مطالعه قرار گرفته،‌ اظهار داشت:‌ در اين راستا از داده­های ماهواره MODIS و شاخص عمق اپتیکی ذرات گرد و غبار (Aerosol Optical Depth) در فاصله سال­های 1380 الی 1391 استفاده شد.

كريمي افزود: بر طبق نتایج به‌دست‌آمده، مقدار ذرات معلق موجود در آسمان این حوضه آبریز در طول 11 سال گذشته در حدود 12 درصد افزایش يافته که این روند در سال­های آینده با توجه به خشک‌شدن دریاچه­های این حوضه آبریز و تبدیل شدن آن­ها به کانون­های گرد و غبار احتمالاًسرعت بیشتری به خود خواهد گرفت و این مسئله لزوم توجه و اهتمام هرچه بیشتر مسئولان مربوطه را می­طلبد.
انتهاي پيام/
برچسب ها: اقتصاد ، بازار ، نیرو
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار