بیش از دو دهه از پایان جنگ تحمیلی می گذرد و این دوران دفاع مقدس در ایران بخش قابل توجهی از تاریخ سینمای ما پس از انقلاب را به خود اختصاص داده است و دربرخی مواقع نگاه جهانیان را نیز به خود معطوف کرده است.

به گزارش خبرنگار حوزه سينما باشگاه خبرنگاران، بیش از دو دهه از پایان جنگ تحمیلی می گذرد و این دوران دفاع مقدس در ایران بخش قابل توجهی از تاریخ سینمای ما پس از انقلاب را به خود اختصاص داده است و دربرخی مواقع نگاه جهانیان را نیز به خود معطوف کرده است.   
 
بیش از دو دهه از پایان جنگ تحمیلی می گذرد و این دوران دفاع مقدس در ایران بخش قابل توجهی از تاریخ سینمای ما پس از انقلاب را به خود اختصاص داده است و دربرخی مواقع نگاه جهانیان را نیز به خود معطوف کرده است. آنچه می خوانید مروری گذراست بر چند شخصیت ماندگار سینمای دفاع مقدس ایران.

 آقا مهدي (فرج ا... سلحشور) در "پرواز در شب"





"فرج الله سلحشور" پيش از اينكه وارد عرصه كارگرداني شود چند فيلم شاخص بازي كرد كه يكي از ماندگارترين هاي ان دوره كار سلحشور را مي توان بازي در نقش فرمانده گردان كميل دانست. "پرواز در شب" دومين ساخته مرحوم رسول ملاقلي پور بود و به عقيده بسياري از كارشناسان به وي‍ژه ابراهيم حاتمي كيا اين فيلم بهترين اثر در حوزه دفاع مقدس محسوب مي شود.

رضا (خسرو شکیبیایی) در”کیمیا”




زنده یاد"خسروشکیبایی" را درطول دوران هنریش به عنوان استاد بازی کردن شخصیت های ماندگار ومحبوب می شناختیم که غالبا مناسب شخصیت های با عواطف و احساسات درونی و روشنفکرانه بود که”کیمیا” تا آن روز شخصیتی متفاوت ازشکیبایی ارائه داد و باعث شد این فیلم ازفیلم های به یاد ماندنی دفاع مقدس شود.

داستان درباره فردی به نام رضا بود، که در اوج دوران جنگ تحمیلی همسرش باردار است و خود به اسارت در می آید و همسرش در حین عمل جراحی، جان خود را از دست می دهد و رضا پس از اسارت به سراغ تنها بازمانده خود یعنی فرزندش کیمیا باز می گردد و...

در این فیلم شاهد خسرو شکیبایی برونگرا هستیم که خیلی صحبت می کند و از آن قالب همیشگی اش درآمده است و پس از اسارت می بینیم که او شخصیتی بسیار آرام دارد و شکیبایی از پس درآوردن این نقش و تغییرات روحی روانی شخصیت پس از اسارت به خوبی برآمده است. سیمرغ بلورین جشنواره سیزدهم برای فیلم "کیمیا” به خسرو شکیبایی رسید.
 
 
صادق مشکینی (پرویز پرستویی) در”لیلی با من است”


وقتی امروز درباره کارنامه کمال تبریزی صحبت می کنیم او را کارگردانی نوآور و تابو شکن می بینیم که درهر فیلمش به نوعی تجربه جدیدی از خود ارائه کرده است.”لیلی با من است” اولین کمدی دفاع مقدس سینمای ایران بود که در دوران خود بسیار پسندیده شد و راه دیگران را برای ورود به این سوژه باز کرد.پرویز پرستویی هم با این فیلم دیگر در فیلم های دفاع مقدس جا می افتد و همچنین قابلیت های خود در نقش های کمدی را نیز نشان می دهد.


در این فیلم پرستویی شخصیت صادق مشکینی را بازی می کند که بالاجبار برای یک ماموریت به جبهه می رود و با وجود اینکه ترس فراوانی از جنگ دارد لحظه به لحظه به خط مقدم نزدیک می شود.گذشته از تابوشکنی کمال تبریزی در این فیلم بازی درخشان پرویز پرستویی بود که خودنمایی می کرد و او با نشان دادن قدرت خود در ایفای نقش های کمدی و اجرای عالی فصل های ترس از جنگ و همچنین خنده های جذابش خود را به عنوان یک بازیگر کمدی موفق نیز بین مردم و منتقدین مطرح کرد.
 
منصور قاسمی (ابوالفضل پورعرب) در”مردی شبیه باران”


ابوالفضل پورعرب که از بازیگران پولساز دهه ۷۰ سینمای ایران به شمار می آید در اوج دوران بازیگری خود در فیلم "مردی شبیه باران” بازی کرد، فیلمی که هنوز هم جزو موفق ترین ساخته های سعید سهیلی به شمار می آید. پورعرب در آن دوران هنوز از مسیر بازی های خوبش منحرف نشده بود و بازی هایش برای مردم جالب بود و آنها را به سینما می کشاند، اما او پس از بازی در این فیلم و همچنین دریافت سیمرغ بلورین در جشنواره کم کم به بیراهه رفت و امروزه دیگر در زمره ستارگان سینمای ایرن به حساب نمی آید و کاملا محو شده است.


او در این فیلم داستان فرمانده ای را بازی کرد که به اسارت دشمن درمی آید و نیروهای عراقی در پی شناسایی او برمی آیند که در نهایت موفق به این کار نمی شوند.ابوالفضل پورعرب پس از بازی در این فیلم هرگز موفقیت خود را تکرار نکرد و این باعث تاسف است.
 
 
حاج کاظم (پرویز پرستویی) و رضا کیانیان (سلحشور) در”آژانس شیشه ای”


"آژانس شیشه ای” نمونه اعلای سینمای دفاع مقدس ماست که واژه بهترین هنوز هم می تواند برازنده اش باشد.
در این فیلم یک گروه بازیگری عالی، در کنار کارگردانی کاربلد و فیلمنامه ای پرداخته شده و کامل گرد هم آمدند تا یکی از بهترین فیلم های سینمای جنگ ساخته شود. در آژانس شیشه ای ما جنگی را نمی بینیم و در واقع جنگ بک گراند فیلم است و ما مشکلات رزمندگان پس از جنگ را مشاهده می کنیم.پرویز پرستویی در آژانس شیشه ای به چنان موفقیت عظیمی دست یافت که تکرارش تا به امروز برای خودش هم غیر ممکن و دشواربوده است.حاج کاظم یکی از کاملترین و پرداخته شده ترین شخصیت های جنگ است که ابراهیم حاتمی کیا برای ما ساخت و ماندگار کرد.



حاج کاظم فرمانده جنگی که پس از جنگ فردی سر به زیر است و از مزایای رزمنده بودن هم استفاده نکرده است آنچنان دچار بی تفاوتی و نامهربانی می شود که دست به گروگانگیری می زند. حاج کاظم به طور تمام و کمال نماد شخصیت مظلوم یک فرمانده در جنگ است که نامهربانی دیده است و مظلومیت در او موج می زند.بازی پرستویی در این فیلم با استفاده از فیزیک بدنی، قدرت صدایش و همچنین بعضا نگاه های اشک آلودش فوق العاده است كه البته بايد بگويم كه درحوزه دفاع مقدس ركوردار است.


رضا کیانیان هم با آژانس شیشه ای به دوران اوج خود رسید و با بازی در نقش یک مامور امنیتی با آن لحن صحبت طعنه آمیزش نشان داد قدرت بسیاری در بازیگری دارد و آژانس شیشه ای شروعی برای دیده شدن کیانیان بود. این نقش هم بسیار خوب پرداخته شده است و همچنین رضا کیانیان در کنار پرویز پرستویی بدل به یکی از موفق ترین زوج های سینمایی ما شدند.حاصل تلاش این دو بازیگر سیمرغ بلورین جشنواره شانزدهم بود که برای هر دو به دست آمد.فصل های بازی دو نفره این دو بسیار زیبا است.
 
 
دایی غفور (علی نصیریان) در”بوی پیراهن یوسف”



علی نصیریان در فیلم سینمایی بوی "پیراهن یوسف” ساخته ابراهیم حاتمی کیا حضوری به یادماندنی دارد. دایی غفور با وجود همه مدارکی که ثابت می کند پسرش یوسف در جنگ شهید شده، هنوز فکر می کند او زنده است و حتی حرف دامادش اصغر را که هم رزم یوسف بوده قبول نمی کند. او با این که پلاک یوسف را هم در شکم یک کوسه یافته اند، همیشه منتظر است پسرش بازگردد.


دایی غفور در فرودگاه با دختر جوانی به نام شیرین آشنا می شود که برای یافتن برادرش خسرو که در جنگ گم شده از اروپا به ایران آمده است. بوی پیراهن یوسف زاویه ای دیگر از جنگ که بسیار هم جدید بود را به ما نشان داد.بازی فوق العاده زیبای علی نصیریان در فصلی که جلوی قبر ایستاده و فریاد می زند هیچوقت از اذهان مشتاقان سینمای دفاع مقدس پاک نخواهد شد.
وي براي ايفاي اين نقش سه شبانه روز با راننده تاكسي زندگي كرد.  
 
گيلانه (فاطمه معتمدآريا) در گيلانه

معتمدآريا تاكنون در قالب نقش هاي مختلفي درخشيده اما يكي از ماندگارترين اين نقش ها را مي توان گيلانه دانست  رخشان بني اعتماد اولين زني بود كه در حوزه دفاع مقدس دست به كار فيلم سازي شد. بني اعتماد يك مادر دلسوز را به تصوير كشيد كه فداكاري هاي او دنباله جهاد پسرش به حساب مي آمد اين نقش به عهده يكي از بهترين بازيگران گذارده شد يعني فاطمه معتمد آريا.
 
بایرام لودر (اکبر عبدی) و بیژن مرتضوی (امین حیایی) در”اخراجی ها”


اخراجی ها ۱ پس از لیلی با من است دومین فیلم موفق کمدی سینمای دفاع مقدس است که در ادامه تابو شکنی های لیلی با من است می باشد. بایرام و بیژن از دار و دسته اخراجی ها و همراهان مجید سوزوکی در جنگ بودند که خاطرات شیرینشان را (اگر اخراجی ها ۲و ۳ خراب نکرده باشد) هنوز در ذهنمان است. استفاده بجای ده نمکی از این دو بازیگر در نقش هایی که فقط با همین دو نفر موفق می شد، باعث شد درهمان روزهای اولیه اکران دیالوگ های این شخصیت ها درکوچه و خیابان شنیده شود و بایرام و بیژن از به یاد ماندنی ترین شخصیت های سینمای دفاع مقدس شوند.





 بازی این دو در فیلمی که کمدی بود خیلی به چشم آمد مثل حرکات جالب اکبر عبدی و لهجه شیرینش اما این دو در صحنه های تلخ فیلم هم بسیار خوب بازی کردند مثل صحنه پیدا کردن دختر بچه در کمد توسط امین حیایی که از دراماتیک ترین صحنه های فیلم است. اکبر عبدی بار دیگر با اخراجی ها به اوج برگشت.
 
 
فواد (حامد بهداد) در”روز سوم”

روز سوم ساخته محمد حسین لطیفی نگاهی دیگر به جنگ و مسئله سقوط خرمشهر است. فیلم، قصه برادری است که در شرایط بسیار سخت و پیچیده ای مجبور می شود، خواهرش علیلش سمیره را در زیر خاک پنهان کند تا بتواند شبانه او را از میان عراقی ها که خانه را محاصره کرده اند فراری دهد که این ماجرا سه شب ادامه دارد و اتفاقات زیادی در حاشیه آن رخ می دهد و در واقع داستان روایت گر سه روزآخر سقوط خرمشهر است.در این میان یک نیروی عراقی به نام فواد عاشق سمیره شده است و نمی خواهد او را از دست بدهد.بازی حامد بهداد از آن جهت ماندگار و زیباست که در اکثر فیلم های دفاع مقدس نیروهای عراقی آدم های بسیار مشنگ و ساده ای هستند که پرداخت نشده اند اما فواد از این قضیه مستثنی بود و حامد بهداد با اجرای عالی این نقش نام خود را بیش از پیش در سینمای ایران مطرح کرد.بازی او در فصل آخر فیلم که به کشته شدنش می انجامد بسیار دیدنی است و یکی از فصل های زیبای سینمای دفاع مقدس را رقم زده است.متاسفانه این بازی درخشان از سوی جشنواره نادیده گرفته شد و حامد بهداد سیمرغ بلورین را در عین ناباوری نگرفت.
 
 
امیرعلی (حمید فرخ نژاد) و لیلا (هنگامه قاضیانی) در”روزهای زندگی”





زود است که بخواهیم درباره ماندگار شدن این دو نقش صحبت کنیم اما بازی این دو در کنار هم آنقدر چشم نواز و خوب است که پتانسیل دیده شدن در سال های آینده را هم دارند تا دو پزشک در سینمای دفاع مقدس ما ماندگار شوند.


هر دو از بهترین بازی های خود را ارائه دادند هرچند که خود فیلم در حد این همه سیمرغ و شاید مقایسه با فیلم ها و شخصیت های بالا را نداشته باشد.
 
  سلیم (مهدی هاشمی) در”ضد گلوله”


این یک پیش بینی از آینده است. "ضد گلوله” درجشنواره دیده شده و بسیار پسندیده شده است. این فیلم ازجهاتی شبیه به "لیلی با من است” می باشد با این تفاوت که شخصیت اصلی فیلم در آخر فیلم (امیدوارم اصلاحیه نخورده باشد) حرف خودش را تکرار می کند و رویش اصرار دارد و مثل صادق مشکینی در”لیلی با من است” تغییر رویه نمی دهد.


 از این رو خیلی ها "ضدگلوله” را حتی برتر از "لیلی با من است” می دانند. منتظر بازی خوبی از مهدی هاشمی بودیم اما مهدی هاشمی در این فیلم درخشید و باعث شد این کاراکتربسیار جذاب و دوست داشتنی از آب دربیاید. منتظر”ضد گلوله” و بازی درخشان مهدی هاشمی باشید.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار