کارشناس محیط طبیعی اداره کل حفاظت محیط زیست استان یزد گفت: از سوی سازمان حفاظت محیط زیست هوبره به عنوان نماد و سمبل حیات وحش استان یزد انتخاب شده است

 

به گزارش خبرنگارب اشگاه خبرنگاران مرکز یزد

 



،‌مهدی تیموری اظهار کرد: هوبره پرنده‌ای زیبا است. این پرنده در دشت، تپه ماهورها، ریگزارها و بیابان و نواحی کویری که دارای تراکم گیاهی و درختی انبوه نبوده، زندگی می‌کند.

وی ادامه داد: جمعیت این گونه زیبا بیابانهای باز ایران است که متاسفانه به دلیل عوامل متعددی از قبیل تخریب زیستگاه تا شکار بی‌رویه و بخصوص قاچاق آن بسیار کم شده است و در حال حاضر هوبره بخاطر کم شدن شدید جمعیت آن در لیست پرندگان حمایت شده ایران قرار دارد.

وی گفت: این گونه در گذشته در بسیاری از کشورهای دیگر(حدود ۲۰ کشور) نیز زیست کرده که متاسفانه بسیار کمیاب بوده یا در حال انقراض است. برای مثال کشورهای عربی حوزه خلیج فارس بخاطر سنت دیرینه که در تربیت پرندگان شکاری دارند، اقدام به شکار هوبره می‌کنند و در حال حاضر نیز مهمترین عامل تهدید و قاچاق این پرنده علی رغم ممنوعیت تجارت ، همین کشورها هستند.

وی بیان کرد: جنس نر و ماده هوبره تفاوت چندانی با هم نداشته و تنها تفاوت در پرهای بزرگتر در تاج و ریش مانندی است که روی گردن نرها وجود دارد.

وی افزود: هوبره معمولا دو تا سه تخم می‌گذارد و در سالهای پرباران که زیستگاه آن پوشش بهاری خوبی داشته باشد تا چهار تخم نیز از آن دیده شده است.

این کارشناس اداره کل حفاظت محیط زیست استان یزد تصریح کرد: هوبره، استتار بسیار زیادی در تخم‌ها دارد و برای حفاظت از خود یکی از بهترین راهکارهایی که بکار می‌برد، همان قابلیت استتار خود در طبیعت در مقابل دشمنان طبیعی همچون روباه گربه‌های شنی و دیگر عوامل تهدید است.

وی ادامه داد: یک روش منحصر به فرد هوبره در مقابل شکار نشدن توسط پرندگان شکاری این است که مدفوع خود را که بسیار چسبناک است مانند یک بمب به سمت پرنده شکاری که او را تعقیب می‌کند، پرتاب می‌کند و چسبندگی مدفوع باعث عدم پرواز پرنده شکاری و نجات از دست آن می‌شود و بخاطر همین در بعضی مناطق همچون شهرستان خاتم در کنار دیگر نامهای محلی مثل آهوبره به آن بمب‌انداز نیز می‌گویند.

وی گفت: غذای هوبره از مواد گیاهی(جوانه های تازه گیاهان و بذر بعضی از آنها) و حشرات همچون پروانه‌ها، ملخ‌ها و سوسک‌ها در کنار مارمولک و غیره بوده که از این طریق ضمن تامین نیاز غذایی خود به تعادل جمعیت این گونه و پراکنش بذر گیاهان کمک می‌کند.

وی خاطرنشان کرد: سازمان حفاظت محیط زیست برای هر استان یک سمبل حیات وحش مشخص کرده و هوبره به عنوان نماد و سمبل حیات وحش استان یزد انتخاب شده است.

وی افزود: در سالهای اخیر مطالعات گسترده‌ای در مناطق استان یزد روی این گونه با ارزش ملی و بین‌المللی انجام شده است و در این راستا اولین مرکز تحقیقات هوبره کشور در شهرستان خاتم با همکاری مرکز تحقیقات حیات وحش کشور عربستان راه‌اندازی شده است.

این کارشناس تصریح کرد: منطقه هوبره‌خیز قره‌تپه در فاصله هفت کیلومتری شهر هرات مرکز شهرستان خاتم یزد یکی از مناطق ارزشمند زیستگاهی این گونه بخصوص از لحاظ جوجه‌آوری و تخم‌گذاری و همچنین وجود جمعیت قابل ملاحظه آن در کشور و دنیاست که ایستگاه تحقیقاتی هوبره نیز در این زیستگاه احداث شده است.

تیموری یادآور شد: طبق نتایج بدست آمده از مطالعات اداره کل حفاظت محیط زیست استان یزد علاوه بر شهرستان خاتم در شهرستانهای ابرکوه، طبس، اردکان، بافق و تفت نیز وجود این گونه به اثبات رسیده است/س

 
برچسب ها: هوبره ، در ، یزد
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.