به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران، اول اکتبر چند ساعت پس از انتشار خبر تعطیلی دولت آمریکا در نتیجه عدم توافق دو حزب بر سر بودجه، رسانه های آمریکایی از جمله رویترز خبری را منتشر کردند که در رسانه های جهان بازتاب وسیعی یافت و از جمله چند روزنامه در داخل کشور آن را به عنوان تیتر نخست خود انتخاب کردند. خبر این بود: «سنای آمریکا طرح تحریم های جدید علیه ایران را به تعویق انداخت». رویترز به نقل از تحلیل گران خود، نوشته بود که این اقدام می تواند «فضای بهتری برای مذاکرات 15 و 16 اکتبر [23 و 24 مهر ماه] در ژنو فراهم کند».
اما مدت زیادی نگذشت که روزنامه انگلیسی «دیلی بیست» پرده از این ماجرا برداشت و علت واقعی تعویق تحریم ها را بیان کرد. دیلی بیست از قول مقامات وزارت خزانهداری آمریکا نوشت که در نتیجه تعطیلی دولت آمریکا، حدود 90 درصد از کارمندان «اداره تروریسم و اطلاعات مالی» این کشور، نهادی که مسئولیت نظارت بر اجرای تحریمهای چندین کشور از جمله ایران را بر عهده دارد به مرخصی فرستاده شدهاند.
یک سخنگوی وزارت خزانهداری آمریکا هم گفته یکی از نهادهای ذیربط این اداره به نام «اداره کنترل سرمایههای خارجی» که تحریمهای مالی دولت آمریکا را اجرا میکند نیز وادار شده تمامی کارکنان خود را به خانه بفرستد.
این سخنگو افزوده در نتیجه «اداره کنترل سرمایههای خارجی» قادر نخواهد بود وظایف اصلی خود که از جمله آنها صدور تحریمهای جدید علیه حمایتکنندگان از دولت های ایران و سوریه و تحقیق درباره موارد تخلف از تحریمها و جریمه کردن متخلفان است را انجام دهد.
این روزنامه انگلیسی میافزاید این وضعیت باعث خواهد شد اعمال قوانین مربوط به تحریمهای ایران با دشواری همراه شود.
آوی جوریش، یکی از مشاوران اسبق در وزارت خزانهداری نیز میگوید: «با توجه به اینکه اکثر کارمندان شبکه اجرای قوانین جرائم مالی به مرخصی فرستاده شدهاند بخشهای مهمی از اطلاعات مالی وارسی و تحلیل نخواهند شد.»
مارک دابلویتز، مدیر اجرایی بنیاد دفاع از دموکراسی هم گفته ایران میتواند از این فرصت که هیچ نظارتی بر اجرای تحریمها وجود ندارد برای افزودن بر خزانه مالی و پیش بردن برنامه هستهایش استفاده کند.