"سيدعلي شاهصاحبي" در گفتگو با
خبرنگار حقوقي قضايي باشگاه خبرنگاران، با اشاره به مساله حق حبس زوجه و شرایط استفاده از آن گفت: بر اساس ماده 1085 قانون مدنی، زن ميتواند تا زمان پرداخت مهريه از سوي زوج، از ايفاء وظايفي كه در مقابل شوهر دارد امتناع كند، مشروط بر اينكه مهر وي حالّ باشد و اين امتناع مسقط حق نفقه نخواهد بود و اين امكان امتناع از انجام تعهد تا ايفاي تعهد طرف مقابل در عقود معاوضي"حق حبس" ناميده ميشود.
وي با اشاره به شرایط اعمال حق حبس گفت: چنانچه مهريه حال باشد، برابر ماده 1083 قانون مدني مهر ميتواند به صورتهای کلی یا جزئی حال و يا به وعده باشد.
اين وكيل دادگستري ادامه داد: چنانچه مهر موجل باشد، زوجه زماني حق مطالبه مهر خود را خواهد داشت كه موعد آن فرا رسیده باشد، که در این صورت زوج نیز میتواند ايفاء وظايف زناشويي را از زوجه طلب کند و در این شرایط زوجه نميتواند به حق حبس خود استناد كند.
شاه صاحبي تصريح كرد: چنانچه زوج ايفاي وظايف زناشويي را از زوجه طلب نکند و زمان پرداخت مهريه و یا مهریه وعدهدار نيز نرسيده باشد، زوجه حق استفاده از حبس خود را دارد، چراكه به موجب ماده 1082 قانون مدني به محض وقوع عقد نكاح، زوجه مالك مهر ميشود.
وي اظهار داشت: بر اساس ماده 1086 قانون مدني، چنانچه زوجه قبل از اخذ مهريه به ايفاء وظايف زناشويي عمل نكرده و يا زوجه قبل از گرفتن مهريه، با میل خود، از زوج تمكين خاص کند، حق حبس وي ساقط و ديگر اجازه امتناع از تمكين و ساير وظايف زناشويي را ندارد.
اين وكيل دادگستري با اشاره به اعسار زوج و حق حبس گفت: اعسار زوج حق حبس زوجه را ساقط نمیکند، چرا كه مطالبه و وصول مهریه از زوج میسر نیست و امكان گرفتن مهر با استفاده از حق حبس ملازمهای را در بر ندارد.
شاه صاحبي در ادامه افزود: احکام تقسیط مهریه به منزله تعیین اجل برای پرداخت مهریه نيست، زیرا اجلي كه بدين شکل بر زوجه تحميل ميشود، دلالت بر اراده وي بر سقوط حق حبس ندارد.
وي با اشاره به علم زوجه بر اعسار زوج گفت: چنانچه زوجه در حین عقد مطلع باشد که زوج قادر به پرداخت مهريه نيست و با اين وصف به عقد ازدواج وي در آيد نه تنها نميتواند به لحاظ عدم قدرت و استطاعت زوج بر پرداخت مهريه تقاضاي بطلان عقد را کند، بلكه مجاز به استفاده از حق حبس خود نيز نيست، بنابراين بايد پس از عقد، با درخواست زوج به ايفاء وظايف زناشويي اقدام کند، در غیر این صورت ناشزه محسوب میشود.
اين وكيل دادگستري در پايان با تاكيد بر آثار اعمال حق حبس گفت: زوجه تا دریافت تمامي مهریه مکلف به تمكين خاص و ايفاء وظايف زناشويي نيست و در صورت تقسيط مهريه حق حبس زوجه تا اتمام پرداخت اقساط باقي ميماند و همچنين اعمال حق حبس مسقط حق نفقه زوجه نیست.
انتهاي پيام/
به نظر بنده بیشتر ،قانون به نفع زوجه است برای مثال در بخشی از ماده 1086 در قسمت پایانی آن گفته زوجه در زمان عقد با اینکه میداند زوج توان پرداخت مهریه را به صورت یکجا نداره و باز به عقد زوج در میاد و بعد نمیتواند به حق حبس استناد کند
ولی متاسفانه در عمل قانون حق حبس زوجه را می پذیرد
زن هنوز نیومده میتونه کل مهریه و نفقه شو بگیر واقعا خیلی جالبه.