سخنرانی شهید رجایی در شورای امنیت سازمان ملل، اولین سفر "مظفرالدین شاه" به فرنگ، درگذشت مخترع ماشین حساب، درگذشت ادیسون، امضای قرارداد صلح بین ایتالیا و عثمانی و ... از مهمترین رخدادهای تاریخ امروز است.
به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز 26 مهر 1392 خورشیدی برابر با 12 ذی الحجه 1434 هجری و 18 اكتبر 2013 میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخ امروز از این قرار است:
سخنرانی شهید رجایی در شورای امنیت سازمان ملل متحد (1359 ش) در این روز شهید محمدعلی رجایی، نخست وزیر وقتِ جمهوری اسلامی ایران، در شورای امنیت سازمان ملل متحد حضور یافت و درباره جنگ تحمیلی عراق علیه ایران، سخنانی مبسوط، ایراد کرد. وی با بیان جنایات وحشیانه متجاوزان بعثی در مناطق اشغالی و کشتار مردم بیدفاع شهرها و روستاها بر اثر بمباران و موشک بارانهای ارتش عراق، عزم راسخ ملت مسلمان ایران را در دفاع از استقلال، آزادی، انقلاب اسلامی و تمامیت ارضی خود، اعلام کرد و مسؤولیت مهم و تاریخی سازمان ملل متحد و شورای امنیت این سازمان را در دفاع از مظلومان و اقدام مؤثر بر ضد متجاوزان، یادآور شد.
ایشان، حمله سازماندهی شده عراق به خاک جمهوری اسلامی ایران، نقض حقوق انسانی، و کمکهای غرب به دولت عراق را تشریح کرد و افزود که زیر چکمهها و رگبارهای دشمن، نمیتوان و نباید با آتش بس موافقت کرد. شهید رجایی همچنین درباره مسائل مهم جهان به ویژه اشغال فلسطین به دست صهیونیستهای نژادپرست و تجاوز ارتش سرخ شوروی به افغانستان و توطئههای استعمارگران و مستکبران در سراسر جهان، نکاتی مهم را بیان کرد. پس از این سخنرانی، نمایندگانی از سوی دولت آمریکا، خواستار دیدار و مذاکره با نخستوزیر ایران شدند، اما شهیدرجایی به علت سیاستهای سلطهجویانه امریکا و جنایاتش در جهان، با این درخواست موافقت نکرد.
گشایش موزه ملی قرآن کریم در تهران (1384 ش) موزه قرآن کریم برای نگهداری آثار برجسته و تداوم بخشی به فعالیت های قرآنی راهاندازی شده است. طرح اولیه موزه ملی قرآن کریم توسط احمد مسجد جامعی تهیه شده است. در معماری این مجموعه «هندسه و سازه» نقش اصلی را ایفا میکند. عامل هندسه بهویژه در طراحی سرسرای اصلی نقش بسیار مسلط و نمایانی دارد. عامل سازه نیز با استفاده ماهرانه از اشکال هندسی در ساختن سقفها (بهویژه کتابخانه) و سالن اصلی و سقف و دیوارها (بهویژه در آمفیتئاتر) نمونه جالبی از کاربرد عناصر سازهای در طراحی معماری این مجموعه بهشمار میرود. احمد مسجد جامعی در تاریخ 9/6/1384 به عنوان مسئول موزه شروع به فعالیت کرد و در 23/7/1384 موزه ملی قرآن کریم طی مراسمی با حضور آیت ا.. هاشمی رفسنجانی و جمع بسیاری از فرهیختگان و عاشقان قرآن کریم افتتاح شد
گشایش موزه محمود فرشچیان، در مجموعه فرهنگی تاریخی سعد آباد تهران (1380 ش) استاد محمود فرشچیان متولد سال 1308 هجری شمسی در اصفهان دیده به جهان گشود. وی در سال 1324 به هنرستان هنرهای زیبا اصفهان رفت و تحت تعلیم استاد عیسی خان بهادری که خود شاگرد کمال الملک بود، قرار گرفت و با رموز رنگها، ابزار نقاشی و زیر رنگ آشنا شد و با قرار دادن موی گربه سفید در انتهای پر کبوتر قلم موهایی ساخت تا به امروز در نقاشی و ظریف کاری از آن استفاده می شود. استاد در ابتدا از آبرنگ و گواش و از اوایل دهه پنجاه بیشتر از اکریلیک برای خلق آثارش استفاده کرد. ساختمان موزه استاد محمود فرشچیان در مجموعه 110 هکتاری سعدآباد، یک بنای قاجاری است، با وسعتی در حدود 600 متر مربع که برای مدتی محل اسکان رضا شاه به همراه همسر چهارمش ملکه عصمت بوده است. این موزه در حال حاضر بیش از 50 اثر از استاد را در خود جای داده که نوازشگر چشم هر بیننده ای است. این موزه در سال 1380 افتتاح شده است.
درگذشت شاه علی سرخانی بازیگر سینما (1390 ش) «شاهعلی سرخانی» چند روز پیش از پلههای منزلش به پایین افتاد و پس از چند ساعت بیهوشی توسط همسایگان به بیمارستان لقمان منتقل شد. سرخانی که به کما رفته بود، بهدلیل پر بودن بخش آیسییو بیمارستان لقمان، میبایست به بیمارستان دیگری منتقل میشد که درنهایت به بیمارستان مدائن منتقل شد. «شاهعلی سرخانی» بازی در فیلمهای سینمایی آلزایمر (۱۳۸۹)، دختر شاه پریون (۱۳۸۹)، خاله سوسکه (۱۳۸۸)، دوشیزه (۱۳۸۱)، نغمه (۱۳۸۰)، هفت پرده (۱۳۷۹) و فصل پنجم (۱۳۷۵) را در کارنامه هنری خود دارد. اولین سفر "مظفرالدین شاه قاجار" به فرنگ (1317 ق)
در
حالی که اوضاع اقتصادی ایران در این زمان دچار آشفتگی بود، مظفرالدین شاه
قاجار چندین بار به بهانهٔ معالجه، به سفر فرنگ رفت ودر هر بار با استقراض
از دولت های خارجی خصوصاً روسیه، مملکت را دچار بدهکاری های هنگفت نمود و
دست آنان را در دخالت در امور کشور باز گذاشت.
دانشگاه آذربایجان دچار حریق شد و خساراتی وارد آمد (1354 ش)
ولادت حکیم سنایی غزنوی (1473 ق) 12 ذی الحجه 473 - «حکیم ابوالمجد مجدود بن آدم سنایی غزنوی» شاعر پرآوازه ایرانی در غزنین متولد شد. این استاد مسلم شعر فارسی در جوانی به سرودن شعر پرداخت و ابتدا رجال و بزرگان را مدح می گفت اما یکباره تحولی شگرف در او پدید آمد که راه خانه کعبه را در پیش گرفت و به حجّ رفت. سنایی در مکه قصیده ای در اشتیاق دیدار کعبه و مکه معظمه سرود و پس از بازگشت از مکه مدتی در بلخ و شهر های دیگر به سر برد. آنچه از سفرهای سنایی باقیست اشعار و قصایدی است که او در خراسان و بلخ سروده؛ و به کارنامه بلخ مشهور است. سنایی بعد از اسکان مجدد در غزنین به اتمام مثنوی مشهورش «حَدیقَة الحَقیقة» پرداخت. مجموعه «سِرُ العِباد اِلَی المَعاد» که بیانگر مهارت وی در سبک خراسانی است، مثنوی طَریقُ التَحقیق که بر وزن حدیقه است و سنایی آن را در سال 528 هجری قمری به پایان رسانده؛ «عقل نامه؛ عشق نامه و تَجرِبَةُ العِلم» از دیگر آثار ارزشمند این شاعر خوش قریحه ایرانی است.
وفات ابوالفضل ساوجی عالم و خوشنویس برجسته ایرانی (1312 ق) ابوالفضل مَجدُ الدّین محمد بن فضل الله ساوجی؛ خوشنویس، طبیب و ادیب عهد قاجاری درگذشت. ابوالفضل ساوجی علوم متداول زمان خود چون طب، حکمت، ریاضی، ادبیات و هنر خوشنویسی را در تهران آموخت و در جوانی دانشمند شناخته شد. از این رو هنگام تألیف «نامه دانشوران ناصری» وی در مقام یکی از چهار تدوین کننده آن برگزیده شد. ساوجی استعداد سرشاری در سرودن شعر نیز داشت و از او یک دیوان شعر با قلم زیبایش به خط نستعلیق باقیست. ساوجی هم چنین چند رساله در طب و ریاضی از خود به یادگار گذاشته است که به چاپ رسیده است ابوالفضل ساوجی در کتابت انواع خطوط نستعلیق؛ شکسته نستعلیق؛ نسخ و شکسته تعلیق استادی ممتاز و چیره دست بشمار می رفت و آثاری از دست نوشته های او از زمان ناصری بجای مانده است که کتیبه ای در آستانه حضرت عبدالعظیم (علیه السّلام) از آن جمله است.
تصرف سرزمین آلاسکا توسط امریکا (1867 م) آلاسکا سرزمینی است به وسعت قریب به یک میلیون و پانصد هزار کیلومتر مربع در شمال غربی امریکا که اکنون یکی از ایالات امریکاست. آلاسکا تا سال 1867 م متعلق به روسیه بود، ولی در این زمان، پادشاه وقت روسیه نگاهداری این سرزمین دور افتاده و یخبندان را به صرفه نمیدانست. از اینرو، پیشنهاد امریکاییها برای خرید این سرزمین را پذیرفت و به این ترتیب از 18 اکتبر 1867 م، سرزمین آلاسکا به تصرف و مالکیت نیروهای امریکا درآمد. آلاسکا هم اکنون یکی از زر خیزترین ایالات امریکاست و از آغاز دهه 1960 م به این طرف منابع نفتی مهمی در آن کشف شده و مورد بهرهبرداری قرار گرفته است.
آغاز هفته تربیت بدنی و ورزش هفته
تربیت بدنی همه ساله از 26 مهر تا دوم آبان به منظور آشنایی جامعه با
اهمیت و اثرات کاربرد ورزش در زندگی فردی و اجتماعی، اشاعه و توسعه و ترویج
ورزش در خانه و خانواده و هدایت و ارشاد جامعه به ورزشهای همگانی برگزار
میشود. ورزش و فعالیت فیزیکی در سلامت روان نیز مؤثر است.
مطالعات نشان
میدهد که موارد افسردگی، اضطراب و... در اثر فعالیت فیزیکی بهبود یافته و
ورزش به عنوان یک عامل حمایتی در درمان بیماری روانی پذیرفته شده است. ورزش
و فعالیت جسمانی به همراه رژیم غذایی مناسب، عدم استعمال مشروبات الکلی و
دخانیات و انجام مراقبتهای دورهای، در پیشگیری از بیماریها و رسیدن به
بالاترین سطح سلامتی و بازدهی اقتصادی و اجتماعی نقش دارند. تصرف مجمع الجزایر فیلیپین توسط استعمارگران اسپانیایی (1565 م) فیلیپین
مجمع الجزایری است در جنوب شرقی آسیا با 300 هزار کیلومتر مربع مساحت و در
همسایگی چین و مالزی قرار گرفته است. کاشفین اروپایی نخستین بار در 6 اوت
سال 1521 م به جزایر فیلیپین قدم نهادند. ماژلان، دریانورد اسپانیایی به
عنوان اولین اروپایی از این منطقه دیدن نمود و آن را به نام فیلیپ پادشاه
اسپانیا، فیلیپین نامید. با این حال تصرف این منطقه توسط اسپانیا تا سال
1565 به طول انجامید. در 18 اکتبر این سال، فیلیپین رسماً ضمیمه متصرفات
اسپانیا گردید که به مدت 3 قرن ادامه داشت ولی مسلمانان این منطقه که قبل
از قرن سیزدهم وارد این منطقه شده بودند، هیچگاه به همکاری و سلطه جویی
اروپاییها تن در ندادند. در اواخر سده نوزدهم، جنبشهای استقلالطلبانه
درگوشه و کنار کشور پدید آمد و در پی آن در سال 1896 م به یک شورش عمومی
ضداستعماری تبدیل گردید و ادامه یافت و سرانجام به استقلال فیلیپین در
دوازدهم ژوئن سال 1898 م منجر گردید.
درگذشت "توماس آلوا ادیسون" مخترع معروف امریکایی (1931 م) توماس آلوا ادیسون در 11 فوریه سال 1847 م در امریکا به دنیا آمد. دامنه فعالیت و کار او آنچنان گسترده و زیاد بود که گاهی 20 ساعت در روز کار میکرد و بر این عقیده بود که حداقل در هر ده روز یک اختراع جدید عرضه نماید. ادیسون در سال 1879 م نخستین لامپ را اختراع کرد و در سالهای بعد، اولین مرکز تولید و توزیع شبکه برق را برای روشنایی به وجود آورد. وی قبل از آن که چراغ برقِ خود را اختراع کند، یک شبکه ایستگاههای مرکزی و همچنین کنتوری برای اندازهگیریِ مقدارِ مصرف برق اختراع کرد. ادیسون در تکمیل رادیو نیز کوشید و اختراعات دیگران از جمله تلفن، ماشینتحریر، سینما، ژنراتورهای برق و ترنهای برقی را کامل کرد. شکست، هرگز ادیسون را نا امید نمیکرد و او سرانجام پس از ده هزار بار آزمایش برای ذخیره برق در باتری، به نتیجه دلخواه رسید. از ادیسون، بیش از 1300 اختراع به ثبت رسیده که موارد ثبت نشده، بیشتر است. ادیسون در تعریف نبوغ گفته است: 1 درصد الهام و 99 درصد کوشش و تلاش. توماس آلوا ادیسون سرانجام در نهایتِ شهرت و محبوبیت در 18 اکتبر 1931 م، در 84 سالگی درگذشت.
درگذشت "چارلز بِبیج" دانشمند انگلیسی و مخترع ماشین حساب (1871 م) چارلْزْ بِبیج، در 26 دسامبر 1792 م در انگلستان به دنیا آمد. وی در سال 1812 م انجمن تحلیلی را برای پیشبرد ریاضی تأسیس کرد و در 24 سالگی به عضویت انجمن سلطنتی انگلستان برگزیده شد. ببیج در سالهای بعد درصدد برآمد دستگاهی بسازد که از عهده انجام هرگونه اعمال محاسبات ریاضی برآید و هزار عدد پنجاه رقمی را در حافظه نگاه دارد. از اینرو تلاش خود را به کار بست تا اینکه در سال 1833 م، ماشین محاسبهای را که به نام ماشین تفاضلی ببیج مشهور است، ساخت. وی تمام عمر و ثروت خود را صرف ساخت این دستگاه نمود و آن را به دنیای علم عرضه کرد. وی علاوه بر آن، نخستین سرعتنما را ساخت، سپر جلوی لوکوموتیو را طراحی کرد و وسیلهای برای دیدن شبکیه چشم را اختراع نمود. چارلز ببیج مردی پرکار و جامع الفنون بود. مهمترین کار علمی او، اختراع ماشین حساب میباشد. چارلز ببیج سرانجام در 18 اکتبر 1871 م در 79 سالگی درگذشت.
امضای قرارداد صلح بین ایتالیا و امپراتوری عثمانی (1912 م) ارتش ایتالیا در سال 1911 م به لیبی حمله کرده بود و با وجود پیروزیهای اولیه نیروهای عثمانی در برابر این هجوم وحشیانه، سرانجام ارتش ایتالیا، پس از کشتار گسترده مردم مسلمان این سرزمین و ویران کردن شهرها و آبادیهای آن، لیبی را به اشغال خود درآورد. در این میان، امپراتوری عثمانی تلاش وسیعی برای باز پسگیری سرزمین لیبی از ایتالیا به عمل آورد اما در پی بروز نشانههای آغاز جنگِ اول بالکان برضد امپراتوری عثمانی، در سال 1912 م، حاکمان این دولت مجبور شدند از لیبی صرفنظر کرده و در هجدهم اکتبر 1912 م با انعقاد قرارداد صلحی، با ارتش متجاوز با ایتالیا مصالحه نمایند. با این حال مردم مسلمان لیبی با اشغالگران ایتالیایی جنگیدند و پس از تحولات جنگ جهانی دوم و اداره لیبی به دست فرانسه و بریتانیا، کشور لیبی در نهایت، در سال 1951 م به استقلال رسید.
تولد شاعر نامآور ترکمن کریم قربان نفس نامور به مختومقلی معاصر (1929 م) کریم قربان نفس، شاعرنو، مترجم و روزنامه نگاردر۱۸ اکتبر سال ۱۹۲۹ (میلادی) در روستای «ییلانلی» از توابع بخش گوگ تپه در ترکمنستان متولد شد. در اثر همکاری نزدیک با مترجمان و نویسندگان مشهور ترکمنستان در زمینه ادبی به تجارب گرانقدری دست یافته که موجب نبوغ و درخشش ادبی او شده است. از جمله فعالیت های ادبی او ترجمه است وی علاوه بر ترجمه بیش از بیست کتاب از زبان مادری خود (ترکمنی) به دیگر زبانها، آثار «ش، پتته اف»، «ق، کنیه»، «ج، پودار» را به زبان خود ترجمه کرد.
وی با بیشتر نویسندگان و مترجمان مشهور ترکمن چون «آنه مخدوف، الله بردی هادیف، بردی کربابایف، ب. سیتاکوف و ...» و با نویسندگان و گویندگان روس و اوکراین ارتباط تنگاتنگ داشت. اغراق نیست اگر بگوییم از شاعران معاصر کسی نیست به منزلت و ارزش ادبی او رسیده باشد مخصوصا در زمینه شعر و شاعری که قدرت و توانایی و خلاقیت او زبانزد تمام شاعران معاصر است. از جمله شاهکارهای شعری او می توان به «تایماز بابا» (1960)، مجموعه اشعار «قوشغی و پایاماسی (1985)، سالدات یورگی / قلب سرباز (1953)، آتا و اوغیل / پدر و فرزند (1961)، قوم دن تاپیلان یورگ / دلی که از خاک پدید آمد (1965)، قرق (1967)، عیال باخشی / زن نوازنده (1972)، عمر (1975) اشاره کرد.
برخی از رخدادهای امروز 678: دومین تلاش بنی امیه برای تصرف قسطنطنیه (استانبول) نیز با شکست رو به رو شد. 1892: نخستین سرویس تلفنی بازرگانی راه دور میان نیویورک و واشنگتن آغاز بکار کرد 1908: بلژیک منطقه آزاد کنگو را هم ضمیمه مستعمره آفریقایی خود کرد!. 1912: جنگ اول بالکان آغاز شد. 1944: نیروهای ارتش سرخ (شوروی) در تعقیب ارتش آلمان وارد چک اسلواکی شدند. 1944: به دستور هیتلر در سراسر آلمان یک نیروی میلیشیا به منظور حفظ آرامش و نظم مناطق مسکونی و احتمالا مقابله با عوامل مسلح خارجی و چتربازان متفقین به وجود آمد.