عضو تیم مذاکره کننده با 1+5 اظهار داشت: رژیم صهیونیستی با فشار روانی و گمانه زنی های دروغ سعی در تخریب مسیر پیش رو دارد اما جدیت را در شش کشور مذاکره کننده در مسیری که ایران پیشنهاد داده را دیدهایم.
* مذاکرات را نبرد دیپلماتیک میدانیم
وی ادامه داد: ما آن جا هستیم تا غرور ملت را تثبیت کنیم و برای برداشت تحریمهای ظالمانه تلاش میکنیم البته ما نه خوش بین و نه ذوق زده هستیم، بلکه این امر را نبرد دیپلماتیک میدانیم.
معاون حقوقی بین المللی وزیر امور خارجه تصریح کرد: زمانی در جنگهای حق علیه باطل در برابر صدام ایستادیم، اما امروز نبرد در جبهه دیپلماتیک است چون دشمن، دشمن است و ما همواره امیدواریم، چرا که دیپلمات باید امیدوار باشد و اگر نباشد مذاکرات انجام نمیشود.
* متن مذاکرات منتشر شود میبینید چگونه از حق کشور دفاع کردیم
عراقچی بیان داشت: دشمن مدتها ما را تهدید نظامی کرد، اما مردم به آنها باج ندادند و پس از آن دست به تحریم اقتصادی زدند و الان به همه چیزهای که نرسیدهاند میخواهند به شیوه دیپلماتیک به آن دست پیدا کنند اما ما محکم خواهیم بود و روزی که متن مذاکرات را منتشر کنیم همگان می بینیم که ما چگونه از حق کشورمان دفاع کردیم.
وی در پاسخ به این سوال چرا به گروه 1+5 گروه 3+3 گفته میشود اظهار داشت: عبارت رسمی این کشورها 3+3 است چرا که اولین بار با کشورهای سه گانه اروپایی این مذاکرات شکل گرفت و بعدا چین، روسیه و آمریکا به آن اضافه شدند اما چون 5 عضو دائم شورای امنیت به همراه آلمان در آن حضور دارند به نام 1+5 رایج شد اما عنوان رسمی آن 3+3 است.
* باید در مذاکرات به جایی برسیم که تحریمها رفع شود
معاون حقوقی و بین المللی وزیر امور خارجه افزود: آمریکاییها هرگز نگفتند که داراییهای بلوکه شده ایران را پس میدهند بلکه این امر ناشی از دامن زدن رسانههای این کشور به این امر است و دست به فضاسازی رسانهای برای تخریب اذهان عمومی زدهاند و نکته دوم این است که اقدامات آنها ظالمانه بوده چرا که ما قطع نامههای شورای امنیت را هم غیرقانونی میدانیم چه برسد به این گونه اقدامات البته در طول مذاکرات باید به جایی برسیم که تمامی تحریمها رفع شود.
عراقچی تصریح کرد: از جمله اهداف ما در مذاکرات رفع تمامی تحریمهاست اما این که تحریمها چگونه رفع میشود بستگی به مذاکرات دارد البته رویکرد ما گام به گام بوده و به خاطر گستردگی مسائل برداشتن یک گام نمیتوان پاسخگوی آن باشد.
وی ادامه داد: از فروردین 91 در استانبول توافق شد از رویکرد گام به گام استفاده شود و پرداختن به نگرانیها و ابهامات معقولی که طرف مقابل دارد که البته خیلی از آنها معقول نیست را پاسخگو خواهیم بود البته اگر نگرانی آن ها برپایه عقلایی باشد اما آنها هم باید اعتمادسازی کنند.
* میتوان مذاکرات را چند ماهه به پایان رساند
عراقچی افزود: با چند محدوده زمانی مواجهیم که میتوان در طول یک دولت شش ماه الی یک ساله مذاکرات را به پایان رساند و برای گام اول به سه ماه زمان نیاز است و اگر همین حسن نیتی را که دارند را ادامه دهند میتوان مذاکرات را در یک دوره چند ماهه به پایان رساند و بعد اجرای توافقات را در دستور کار قرار داد.
معاون حقوقی و بین المللی وزیر امور خارجه تاکید کرد: وارد مسیر تاریک نمیشویم چرا که طرحی که معرفی کردهایم پذیرفته شده و گام اول و آخر و هدف نهایی روشن و چارچوب زمانی آن مشخص است و بعد از توافقات اطلاع رسانی انجام میشود.
دیپلمات ارشد کشورمان ادامه داد: هر احتمالی از طرف مقابل میرود چرا که ما نه به آنها اعتماد داریم و نه خوش بین هستیم و اگر طرف مقابل براساس توافقات عمل نکند گامهای بعدی برداشته نمیشود و باید به جایی برسیم که تحریمهای شورای امنیت برداشته شود.
عراقچی افزود: از نظر آنها تحریم هدف نیست بلکه هدف آنها صلح آمیز خواندن قطع نامه هستهای ایران بوده اما ما باز هم اعتماد نمیکنیم و به گونهای عمل میکنیم که تحریمها برداشته شود.
* هیچگاه از گفتگو کنارهگیری نمیکنیم
عراقچی اظهار داشت: مردم ما مسیر طولانی را طی و غریب به 10 سال است که برنامه هستهای کشور با تحریم، تهدید و فشار روبه رو است اما هیج گاه از گفتگو کنارهگیری نمیکنیم چرا که اهداف ما روشن است چرا که سلاح هستهای جایی در اعتقادات مذهبی و دکترین نظامی ما ندارد، اما طرف مقابل ما میخواهد از مسیرهای دیگری به اهدافش برسد.
دیپلمات ارشد کشورمان بیان داشت: در خیلی از موارد گفتگو برای تهدید و فشار بوده اما مردم ما مردانه ایستادگی کردهاند به همین خاطر در مذاکرات اخیر در ژنو شاهد هستیم که طرف مقابل میگوید به طور جدی خواهان راه حل است که این امر نشان از ایستادگی مردم بر مواضع و همچنین رویکرد جدید دولت که برگرفته از حماسه سیاسی دارد است و دستاورد هستهای متعلق به مردم است.
* نشست کارشناسان هستهای، علمی و تحریمها قبل از دور بعدی مذاکرات
عراقچی در پاسخ به این سوال که قرار است تیمی متشکل از کارشناسان هستهای و علمی کشور به موضوعات تحریمها بپردازند به نظر شما اگر این تیم تشکیل شود باید متشکل از چه نهادها سازمانها و ارگانهایی باشد؟ تصریح کرد: یکی از مشخصههای مذاکرات اخیر در ژنو جدی بودن آن است و اینکه هر دو طرف جدی بودند، ما چون وارد بحثهای ریز و قوی کارشناسی و بسیار جدی شدیم نهایتا هر دو طرف به این نتیجه رسیدیم برای اینکه مذاکرات به شکل مطلوبی ادامه پیدا کند لازم است قبل از دور بعدی مذاکرات یک نوبت متخصصین و کارشناسان ما جزئیات مباحث را بررسی کنند و قرار شد که متخصصین و کارشناسان هم در بخش هستهای و علمی و هم در بخش تحریمها صحبت کنند.
وی افزود: قرار است این گروه کارشناسی در نتیجه بررسیهای خود به راه حل و ایدههایی برسند که ما چگونه بتوانیم گامهای مهم را برداریم.
سخنگوی سابق دستگاه دیپلماسی اضافه کرد: ما در حال حاضر با تشکیلات خانم اشتون برای تعیین تاریخ و محل این گفتگوهای کارشناسی در تماس هستیم و باید این گفتگوهای کارشناسی قبل از جلسه بعدی ژنو صورت بگیرد.
عراقچی تاکید کرد: بنده فکر میکنم که از طرف ما غیر از کارشناسان هستهای و سازمان انرژی اتمی کشورمان احتمالا کارشناسان مالی، بانکی، نفتی و تجاری ما نیز باید حضور داشته باشند.
معاون حقوقی بین المللی وزیر امور خارجه در واکنش به اظهارات وندی شرمن معاون وزیر خارجه آمریکا در سفر اخیر خود به رژیم صهیونیستی مبنی بر اینکه وقتی ایران اقدامی که ما میخواهیم انجام ندهد هیچ تعدیلی در تحریمها صورت نخواهد گرفت اظهار داشت: این یک نبرد است، یک نبرد دیپلماتیک، ما هم به طور متقابل اگر اقداماتی که میخواهیم طرف غربی انجام ندهد، قطعا هیچ حرکتی صورت نخواهد گرفت.
* هر دو طرف باید اعتماد یکدیگر را جلب کنند
عراقچی ادامه داد: مسلما در اینجا بحث این است که حرکت ما و آن مسیری که ما معرفی کرده و آنها پذیرفته اند یک مسیر گام به گام است و گامهایی طراحی خواهد شد که هر دوطرف اعتماد همدیگر را جلب کنند، لذا ما هم اگر قدمهایی که مدنظر داریم موانع از سوی آنها برداشته نشود هیچ حرکتی و هیچ اعتمادسازی صورت نخواهد گرفت.
* مذاکره به معنای دوستی نیست
عراقچی تاکید کرد: اقدامات متقابل است و در این دعوا و نبردی که وجود دارد هر طرف یارکشی، زورآزمایی، فضاسازی روانی و شانتاژ خبری میکند، اما باید بدانیم که مذاکره به معنای آن نیست که دو نفر باهم دوست شدند، بنابراین نباید فراموش کنیم که دشمن همه تلاش خود را خواهد کرد که آنچه در عرصه تحریمها و تهدیدها به آن نرسیده است را در عرصه دیپلماسی به آن دست پیدا کند، ما هم قرار نیست که در این عرصه به او باج دهیم.
سخنگوی سابق دستگاه دیپلماسی افزود: ما حقوق مردم را دنبال میکنیم و اصول و تاکتیکهای خود را داریم تا به نتیجه برسیم.
عراقچی در واکنش به اظهارات ویلیام هگ وزیر خارجه انگلستان مبنی بر اینکه ایران باید گامهای اول را بردارد، اظهار داشت: این ادعا از نظر ما صحیح نیست، گامها حتما باید همزمان برداشته شود، گام اول اگر که طراحی شود گامی است که هردوطرف به صورت همزمان باید آن را بردارند، پیشنهادی که ما کردیم این است که هر دوطرف نگرانیهای فوری را رفع کنند و در زمینه این نگرانیها اعتمادسازی کنند.
* اعتمادسازی از نظر ما رفع تحریمهاست
وی ادامه داد: اعتمادسازی از نظر ما رفع تحریمها است و قطعا نکته ای که مورد پذیرش گروه ۱+۵ بوده، اقدامات به صورت همزمان انجام شود و آن ایده قدیمی که توپ در زمین کدام طرف است و آن طرف باید گام اول را بردارد گذشته است و من به برخی از هیئتهای ۱+۵ این توصیه را میکنم که رویکردهای قدیمی خود را کنار بگذارند و اینکه توپ در زمین کدام یکی است در این بازی جدید از نظر ما معنا ندارد، ما تلاش کردیم که یک بازی برد_ برد طراحی کنیم و در بازی برد_ برد هر دو طرف باید به اهداف خود دست یابند و هر دو طرف باید توپ را با توپ بازی مشخص و سازندهای را ارائه دهند.
وی ادامه داد: امیدوارم وزیر خارجه انگلستان این رویکرد جدید را بهتر درک کنند و ما نیز در مسیری حرکت کنیم و ما به گامهای متعادل و همزمان دست پیدا کنیم.
معاون حقوقی بین المللی وزیر امور خارجه در پاسخ به این سوال که ماهیت پرونده هستهای ایران ماهیتی حقوقی بود، اما عدهای تلاش کردند که آن را سیاسی کنند، برای اینکه این پرونده از شکل سیاسی خارج شود چه اقداماتی لازم است؟ تصریح کرد: بحث پرونده هستهای ایران فینفسه باید یک پرونده فنی و حقوقی باشد و میان ما و آژانس بین المللی انرژی اتمی حل و فصل شود، اما به دلایل مختلف این پرونده را بدون هیچ توجیه قانونی و منطقی به شورای امنیت ملی فرستادند و تحریمهای ظالمانه، غیر منطقی و غیر منصفانهای را برقرار کردند که هیچ کدامیک از این تهدیدها نه تنها به اهداف آنها نزدیک نشد، بلکه هیچ خواستهای را برای آنها برآورده نکرد.
عراقچی اضافه کرد: در عرصه روابط بین الملل همه چیز سیاسی است و حقوق بین الملل نیز دستاویز اهداف سیاسی قرار میگیرد، آنچه که تعیین کننده روابط میان کشورهاست، سیاست خارجی و روابط بین الملل است که در این سیاست، قدرت همیشه حرف اساسی را میزند و به همین دلیل ما وقتی در دوره قبل دیدیم که با اهداف سیاسی پرونده هستهای کشورمان را از مسیر فنی و حقوقی خود دور کردند، ما نیز مسیر خود را عوض کردیم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی بیان کرد: ما به سمتی رفتیم که در عرصه میدانی حقوق مردم ایران را تثبیت کنیم که نتیجه آن ایجاد تاسیسات، فعالیت سانتریفیوژها ، تولید مواد، تکنولوژیهای مختلفی که بدست آمده، ذخایری که ایجاد شده است.
* پرونده هستهای سیاسی شده و نمیتوان به لحاظ حقوقی آن را دنبال کرد
عراقچی تاکید کرد: ما هم به این نتیجه رسیدهایم که پروندهای که سیاسی شده است، دیگر از نظر فنی و حقوقی نمی توان آن را دنبال کرد بلکه باید سیاسی و با توجه به عوامل قدرت در عرصه میدانی بررسی شود که این کاری است که مردم ایران به همراه دانشمندان هسته ای خود این مهم صورت گرفت و در عرصه بین المللی قدرت ما تثبیت شد و اکنون فرصت برای یک مذاکره عادلانه مهیا شده است.
مذاکره کننده ارشد امور خارجه بیان کرد: تا قبل از این مذاکره عادلانه نبود، چرا که طرف مقابل خواستار آن بود که اراده خود را بر ما تحمیل کند این در حالیست که دست ما امروز به اندازه کافی از لحاظ تکنولوژی، دانش مربوطه، تاسیسات، تجهیزات ، مواد تولید شده پر است.
* موقعیت مناسبی در مذاکرات داریم
وی ادامه داد: همچنین، پشت ما به پشتوانه مردم استوار است و ما قطعا در مذاکرات موقعیت مناسبی داریم که پرونده را از همان موقعیت سیاسی که داریم، حل کرده و آن را دوباره به مسیر حقوقی بازگردانیم.
* اجرای پروتکل الحاقی منوط به تصویب مجلس است
عراقچی در پاسخ به این سوال که نگاه وزارت خارجه به عنوان دستگاه دیپلماسی به پروتکل الحاقی که در مذاکرات ژنو از سوی رسانهها مطرح بود چیست، بیان کرد: پروتکل الحاقی یک مجموعه قواعدی است که به معاهده انپیتی الحاق شده است و این را بسیاری از کشورها که به انپیتی پیوستهاند، پذیرفتهاند، پروتکل الحاقی که بعدا به تصویب رسید بسیاری از کشورها به این پروتکل پیوستند، اما کشور ما آن را به امضاء رسانده اما توسط مجلس شورای اسلامی تصویب نهایی نشده است، بنابراین ما ملزم به اجرای آن نیستیم، چرا که به تصویب مجلس نرسیده است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با اشاره به خاصیت پروتکل الحاقی اظهار داشت: این پروتکل یک شفافیت بیشتری را نسبت به برنامه هستهای کشورها ایجاد میکند، که این امر با دسترسیهای گسترده، بازرسی های سرزده امکان رفتن و بازدیدهای مختلف و گسترده تر از سراسر کشور انجام می شود و ضریب اطمینان از عدم شائبه را بالا میبرد.
وی افزود: ما در سال ۲۰۰۳ تا ۲۰۰۵ این پروتکل الحاقی را داوطلبانه امضاء کردیم، این کار هم برای بیان حسن نیت بود و این امضاء به دلیل آن بود که ما از ماهیت پرونده هسته ای خودمان آگاه هستیم، لذا پذیرش این پروتکل صورت گرفت.
معاون حقوقی_ بین المللی وزارت امور خارجه تصریح کرد: متاسفانه در برخی از موارد از پروتکل الحاقی سوء استفاده شده و به بهانه آن به دنبال اهداف دیگری رفتند و این چیزی بود که ما در آن چند سال تجربه کردیم و علی رغم حسن نیت و همکاری ایران با شورای امنیت در اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی صورت گرفت.
وی اضافه کرد: زمانی که پرونده هستهای کشورمان را به شورای امنیت فرستادند مجلس در یک اقدام کاملا منطقی و انقلابی که مورد پشتیبانی وزارت امور خارجه است، مانع از اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را گرفت، بنابراین در حال حاضر نیز تصمیم گیری در خصوص پروتکل الحاقی به عهده مجلس شورای اسلامی است و این را به طرف غربی نیز به طور جدی بیان کردهایم که مجلس شورای اسلامی در این خصوص دخیل است.
* غرب پروتکل الحاقی را یک اقدام اعتمادساز میداند
سخنگوی دستگاه دیپلماسی تاکید کرد: از نظر غرب پروتکل الحاقی یک اقدام اعتمادساز بزرگ است که با اجرای آن اعتمادسازی به میزان زیادی صورت می گیرد، اما به هرحال از نظر ما مجلس شورای اسلامی تصمیم گیرنده است و اگر قرار باشد مجلس نیز در این خصوص تصمیم بگیرد، مسلمان در شرایط حاضر، حاضر به انجام این کار نخواهد بود، چرا که ما هنوز اعتمادسازی نکرده ایم و آنها وارد بحث لغو تحریم ها نشده اند، اما ممکن است در گامهای پایانی اگر مجلس احساس کند که گامها به خوبی برداشته شده است و منافع ملت تامین می شود، تصمیم گیری با مجلس خواهد بود.
مذاکره کننده ارشد تیم هسته ای در ژنو تاکید کرد: متاسفانه در جامعه بین الملل رسانه ها و بلندگوها به دست غربی ها است و همه می دانند که صهیونیست ها چه نقشی در اداره این رسانه ها دارند و از این نظر حقیقت این است که مردم ما، شهدا و مصدومین شیمیایی ما مورد ظلم واقع شده اند، اما باید دانست که این واقعیت هیچ گاه در تاریخ گم نخواهد شد که سلاح های کشتارجمعی به طور مشخص سلاح های شیمیایی علیه مردم ما نزدیک به صد هزار نفر کشته و مصدوم داشتیم.
عراقچی تاکید کرد: اینها سند مظلومیت مردم ایران است و ما به عنوان وزارت امور خارجه هرکجا که دستمان رسیده این سند را ارائه کردیم و سعی کردیم که از حقوق مردم ایران در این عرصه و از ظلمی که بر مردم ایران شده دفاع کنیم. در مذاکرات هسته ای نیز این موضوع مورد اشاره بوده که ملت ما ملتی است که در تاریخ معاصر خودش بیش از ۲۰۰ سال گذشته به هیچ کشوری حمله نکرده و آغازگر هیچ جنگی نبوده، اما قربانی جنگهای مختلف بوده که از خود دفاع کرده که این دفاع نیز دفاعی قهرمانانه بوده است.
* ملت ایران به دنبال تجاوزگری نیست
سخنگوی سابق دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: ایران قربانی سلاح های غیرقانونی و سلاح های کشتارجمعی بود و در همه عرصه های بینالمللی برای مقابله با کشتار جمعی ما حضور و فعال بودیم. ملت ایران ملتی نیست که به دنبال تجاوزگری رفته و خوی ظالمانه داشته باشد.
معاون حقوقی بین الملل وزارت امور خارجه با تاکید براینکه ما یک مسیر طولانی را با کشورهای عضو 1+5 آغاز کردیم اظهار داشت: برای اولین بار است که در یک مسیر افتادهایم مسیری که اتفاقا جمهوری اسلامی معرفی کرده است مسیر سختی است مشکلات متعددی داریم که در طول مسیر با آن ها برخورد خواهیم کرد.
* چالشهای جدی داریم که باید از پس آنها بر آییم
وی ادامه داد: جنگ و جنجالهای جدی خواهیم داشت با چالشهای قوی روبه رو خواهیم شد با توجه به شناختی که به مسیر دارم میدانم که در ادامه این مسیر چالش های جدی داریم که باید از پس آنها بربیاییم.
عراقچی تصریح کرد: کار سختی در پیش رو داریم در واقع جبهه جدیدی آغاز شده و من به عنوان کسی که هم جبهه جنگ علیه اشغالگری رژیم صدام را تجربه کردم و هم این جبهه را عرض می کنم که جبهه همان جبهه و صحنه همان صحنه است و رزمندگان نیز همان رزمندگان هستند با همان روحیه شاید تنها فرقشان در این باشد که آن موقع رزمندگان جان خود را در دست می گرفتند و به میدان می رفتند.
* آّبرویمان را به دست گرفتهایم و به میدان جنگ میرویم
وی ادامه داد: رزمندگان در این جبهه آبرویشان را در دست میگیرند و به میدان میروند در آن موقع کسی که به فیض شهادت میرسید به بالاترین فیض رسیده بود اما این جا معلوم نیست که از دست دادن آبرو به چه شکلی باشد این ها مهم نیست ما همه این مشکلات را به جان میخریم چرا که به فضل خدا امیدوار هستیم به خدا توکل کردیم و اشارات مقام معظم رهبری ایمان داریم از اعتماد ایشان برخودمان میبالیم مردم پشت ما هستند و حتما رسانه ملی هم هم چون آن زمان که با برنامههای حماسی خود حمایت میکرد الان نیز همین کار را انجام خواهد داد.
* فضاهای روانی ما را از اهدافمان منحرف نمیکند
عراقچی تصریح کرد: فضاهای روانی که ساخته میشود ما را از اهدافمان خودمان منحرف نخواهد کرد هر چند این مسیر مسیر سختی است اما باید آن را برویم و تلاش کنیم و من ایمان دارم که بالاخره خواهیم رسید.
معاون حقوقی بین المللی وزارت خارجه ادامه داد: اگر به خودمان اتکا کنیم و به باورهای خودمان قطعا این مسیر به نتیجه خواهد رسید.
وی تصریح کرد: در این مسیر دشمنانی در مقابل ما هستند که در راس آن رژیم صهیونیستی قرار دارد که تحرکاتی را علیه ما آغاز کردند سفرمقامات این رژیم منحوس به واشنگتن و نیویورک و سعی در تخریب فضا تلفن هاییکه این چند روزه با رهبران کشوری اروپایی 1+5 داشته تحرکات رسانه ای پایگاه اطلاع رسانی که این رژیم شروع کرده اند برای به وجود آوردن یک فضای سنگین روانی و هم چنین به وجود آوردن فضای ابهام انگیز و سردرگم و بدبینی مردم ایران نسبت به خدمتگذاران خود در وزارت خارجه و مذاکرات هسته ای است.
عضو تیم مذاکره کننده ایران اظهار داشت: ما در قالب 1+5 با همه کشورهایی که در این گروه عضو هستند مذاکرات دو جانبهای داشتهایم هر چند در مجامع بین المللی امر رایجی به شمار می رود که کشورهایی که در یک جمع چندجانبه شرکت می کنند در حاشیه آن دیدارهای دو جانبه ای دارند معمولا وقتی که احساس بکنند باید درباره موضوعات آن جا به صورت دو جانبه مشورت یا تبادل نظر کنند یا با هم هماهنگ شوند هیئتها با یکدیگر دیدار می کنند.
وی ادامه داد: هر چند این اقدام پیش از این انجام شده بود حتی با هیئت های آمریکایی در این دوره اخیر ژنو با درخواست همه کشورهایی که حضور داشتند یعنی هم کشور اروپایی و هم کشور آمریکایی که اتفاقا آن ها هم از ما درخواست کرده بودند که اگر چه اهمیتی ندارد به خصوص آن که این دور از مذاکرات در سطح معاونین وزیر بود مهم نیست که چه کسی درخواست کند ولی به هر حال آن ها درخواست کردند و مذاکرات دو جانبه ای از جمله با هیئت آمریکایی داشتیم.