به گزارش باشگاه خبرنگاران کرمانشاه
دیار کرمانشاهان با دارا بودن بیش از چهار هزار اثر تاریخی شناسایی شده، که دو هزار و 200 مورد آن ثبت ملی و یک موردش (بیستون) هم به ثبت میراث جهانی یونسکو رسیده، سرشار از رمز و رموز تاریخی و باستانی است.یکی از آثار کمتر شناخته شده و سرشار از شگفتی و رمز و راز دیار سنگ و آب، بنای تاریخی «زیج منیژه» است.
بناي شگفت انگیز و تاريخي زيج منيژه يا قلعه منيژه با بيش از يک هزار سال قدمت در مسير جاده اصلي کرمانشاه به سرپل ذهاب و در قسمت پايين دست طاق گرا و کوه عظيم پاطاق و در نزديکی گوردخمه دکان داود قرار دارد.
اين بنا داراي پلان مستطيل شکلي است که با جهت شرقي _ غربي و با استفاده از مصالح لاشه سنگ و ملات گچ ساخته شده است. در بخش مرکزي اين بنا تالار نسبتا بزرگي وجود دارد که پيرامون آن را راهروهاي متعددی قرار دارد.
این بنا به گونه ای طراحی شده که از طريق راهروهاي شمالي ميتوان به مجموعه اتاقهاي ضلع جنوبي بنا و از طريق راهروي جنوبي به مجموعه اتاقهاي ضلع شمالي دسترسي پيدا کرد.
همچنین هر يک از راهروهاي شرقي و غربي پيرامون تالار نيز به راهرو ديگري منتهي ميشود که در نهايت از طريق اين راهروها ميتوان به مجموعه اتاقهاي ضلع شرقي و غربي بنا دسترسي پيدا کرد.
شواهد و مدارک معماري از جمله شکل درگاهها و قوسها و همچنين نحوه پوشش سقف فضاهاي زيج منيژه که به اواخر دوره ساساني تعلق دارد در حال حاضر هم نسبتاً سالم است. اين بنا در روزگار آباداني قلعه به شکل مربع که هر ضلع آن در ابعاد 70 در 50 متر مربع بوده، احداث شده است.
در ميانه اين قلعه، ساختمان مربع شکل ديگري که احتمالاً ارگ قلعه بوده به ابعاد 48 در 48 متر ساخته شده که هنوز بقاياي آن را مي توان دريافت. در هر ضلع قلعه تعداد 30 حجره وجود داشته و حجره ها داراي طاق گهواره اي شکل بوده اند که هم اکنون چند حجره نسبتاً سالم باقي مانده است.
این بنای شگفت انگیز که بخش هایی از آن در چند سال اخیر توسط اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمانشاه مرمت و بازسازی شده، می تواند پذیرای گردشگران داخلی و خارجی باشد./س