"عباس اسدي" در گفتگو با
خبرنگار حقوقي قضايي باشگاه خبرنگاران، با اشاره به بایدها و نبایدها در خصوص فرد محكوم به اعدامي كه پس از گذشت يك روز از اجراي حكم زنده مانده است، اظهار داشت: مجازات قاچاقچی اعدامی انجام شده و دیگر جایی برای اجرای مجدد حکم وجود ندارد.
وي ادامه داد: احکام مدنی و جزایی تنها یک بار انجام میشوند و در خصوص مجازات اعدام، هم از لحاظ قانونی درمورد صدور حکم و اجرای آن و هم در مورد تشریفات اجراي حكم، قانون و آییننامه مشخص وجود دارد.
اين وکيل دادگستري ادامه داد: پس از رسیدگی در دادگاه که معمولا در مورد صدور حکم اعدام، دقت و جدیت زیادی اعمال میشود و اعدام در حوزه حدود و قصاص نيست و از نوع مجازاتهای تعزیری محسوب ميشود، بنابراين پس از صدور حكم در دادگاه انقلاب بجنورد، به دلیل موضوع جرم ارتکابی محکومعلیه، حکم صادره به دادستانی کل کشور فرستاده شده و قضات اين دادستانی، صدور حکم اعدام را از لحاظ ماهوی و شکلی تایید کردهاند.
اسدي تصريح کرد: پس از تایید حکم اعدام باید تشریفات اجرای حکم اعدام نيز رعایت شود و براي اين مساله باید قبل از آن، فرد را از اجرای حکم مجازات وي مطلع کرد که در اين راستا به وي تکلیف میشود چنانچه وصیتی دارد بازگو کند و قبل از اجرای حکم باید محکومعلیه توسط پزشکی قانونی معاینه و سلامت او تایید شود.
وي ادامه داد: پس از طي کردن روند مذكور، حکم اجرا میشود و بعد از اجرای آن صورتجلسهای با حضور مقامات زندان و نماینده دادستان شهر محل اجرای حکم و سایر مقاماتی که در آییننامه پیشنویس شده تنظیم و در آن قید میشود "حکم اجرا شده است".
اين وکيل دادگستري در ادامه افزود: حکم صادره در مورد محکومعلیه به طور کامل هم از لحاظ ماهوی و هم از لحاظ تشریفات اجرای حکم پایان یافته و دیگر جایی برای اجرای مجدد حکمی که اجرا شده، وجود ندارد.
اسدي اظهار داشت: در اصول فقه بحثی به نام "مرّ و تکرار" وجود دارد که اگر امر آمر دلالت بر دستور اجرای باشد، این بحث وجود دارد که اگر مکلف تنها یکبار آن امر مورد درخواست را به جا آورد تکلیف و امر از او ساقط میشود، هرچند در این مورد عدهای به "تکرار"، نظر دارند ولی تقریبا نظر مشهور این است که در صورتی که امر آمر بر تکرار باشد، باید در خود آن امر یا به صورت صریح امر شود یا این که قرینهای بر آن تکرار وجود داشته باشد.
وي افزود: در این پرونده، امر آمر که حکم حاکم بوده است اجرا شده و در صورت جلسه تنظیمی نيز علیالقاعده صحیح است، بنابراین این نظر که گفته میشود چون امر حاکم به سلب حیات محکومعلیه بوده و این حیات هنوز باقی است، دور از قواعد و مقررات است.
اين وکيل دادگستري اظهار داشت: از آنجا که ما در قانون نص صریحی در خصوص تکرار این امر یعنی مجازات اعدام یا تکرار نشدن آن یعنی پایان موضوع نداریم، اما در یک مورد که مربوط به اجرای حدود است، موضوعی مشابه این داریم و آن این است که در مجازات رجم (سنگسار) در حین اجرای حکم رجم، محکومعلیه بتواند خود را از آن چاله که تا بالاتر از کمرش در خاک است خارج کرده و فرار کند و مجازات رجم درمورد او مجددا تکرار نمیشود.
اسدي تصريح کرد: با توجه به وحدت ملاک در این مورد به نظر میرسد کسی که از اعدام یا سلب حیات به صورت معجزهآسایی نجات یافته، مجددا حکم را برایش اجرا کرد یا این که او را به خاطر جرم ارتکابی قبلی محاکمه و محکوم به اعدام کرد، بنابراین نظر کسانی که میگویند مجددا باید او را اعدام کرد با قرائن و وجوه مطرح شده مغایرت دارد.
وي افزود: در این مورد موضوع حکم، نه حقا... است و نه حقالناس و شاکی خصوصی هم وجود ندارد و جرم استنادی به او از جرایم تعزیری است که با آنچه مورد نظر قانونگذار بوده، تکرار مجدد و اصرار بر سلب حیات فردی از خواستههای قانونگذار ما نیست.
اين وکيل دادگستري در پايان خاطرنشان کرد: این فرد مجازات جرمی که انجام داده را چشیده و به نظر من درست نیست که مجدد مجازاتی برای او در نظر گرفته شود چرا که مجازات اولیه تعیین شده برای وي اعدام بود و آن حکم به صورت عملی درمورد وي اجرا شده و به تایید مقامات ذیربط رسیده، بنابراین جایی برای مجازات مجدد وي باقی نمیماند و چنانچه مجازات اعمال نمیشد این امکان وجود داشت که با رعایت شرایطی که در قانون وجود دارد مجازات وي را تقلیل داد و به حبس ابد تبدیل کرد اما در حال حاضر میبینیم که این مجازات تایید و انجام شده است.
گفتني است، آيتالله صافي گلپايگاني در پي استفتاء جمعي از مؤمنين درباره اعدام مجدد شخص قاچاقچي اعلام کرد: اعدام چنين شخصي جايز نيست؛ طبق اصل 36 قانون اساسی، حکم به مجازات و اجرای آن باید تنها از طریق دادگاه صالح و به موجب قانون باشد و اتهام قاچاقچی مواد مخدر در بجنورد در دادگاه صالح مورد رسیدگی قرار گرفته و این متهم محاکمه و حکم وی اجرا شده است.
انتهاي پيام/