شنود مکالمات تلفنی رهبران جهان از سوی آژانس امنیت ملی آمریکا (NSA) همچنان خبر داغ رسانه‌های جهان است. با این‌همه احتمالا مهم‌ترین بخش این رویداد برای ایرانیان، اطلاعاتی است که حاکی از شنود گسترده مکالمات ایرانی‌هاست.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران،در حالی که انتشار خبر جاسوسی نهادهای امنیتی آمریکا از تماس‌های مردم دیگر کشورها و حتی رهبران آنها باعث ایجاد تنش جدی در روابط آنها شده است، اطلاعات منتشره حاکی از جاسوسی وسیع این نهادها از مردم منطقه و از جمله ایرانی‌هاست.

روزنامه‌ واشنگتن‌پست فاش کرد که ادوارد اسنودن اسنادی از جاسوسی آمریکا از ایران را در اختیار دارد. این روزنامه آمریکایی نوشت که مسوولان آمریکایی به برخی دستگاه‌های اطلاعاتی بیگانه هشدار دادند اسنادی که ادوارد اسنودن، کارمند پیشین آژانس امنیت ملی آمریکا در اختیار دارد، بیانگر تعاملات مخفیانه میان این دستگاه‌ها و آمریکاست.

این مسوولان اعلام کردند، اسنودن در مدت فعالیتش در این اداره به ده‌هاهزار سند دسترسی پیدا کرده است که برخی از این اسناد حاوی اطلاعات حساسی از برنامه‌هایی برای جمع‌آوری اطلاعات از ایران، روسیه و چین است. به گفته این مسوولان، اسنودن تمامی اسناد تحت اختیارش را به رسانه‌ها نداده است و بارها نیز تاکید کرده که قصد آسیب‌زدن به امنیت ملی آمریکا را ندارد.

با این حال بنابر گزارش‌های جدید، آژانس امنیت ملی آمریکا، تنها در عرض یک‌ماه از حدود 125میلیارد تماس در کشورهای مختلف جاسوسی کرده است. در حالی که مبدا بیشتر این تماس‌ها خاورمیانه بوده است، حدود سه‌میلیارد تماس نیز از خاک خود آمریکا گرفته شده است. جاسوسی از این تعداد عظیم از تماس‌ها در محدوده زمانی تقریبا یک‌ماهه در ژانویه سال 2013 اتفاق افتاده است.

بر اساس گزارش تابناک وب‌سایت Cryptome که اسناد و اطلاعات دولتی را افشا می‌کند برپایه گزارش‌هایی که اطلاعات آنها را جمع‌آوری کرده، مدعی شده است که از این تعداد، «شنود» حدود 22‌میلیارد تماس مربوط به افغانستان، 12/76میلیارد تماس مربوط به پاکستان، 7/8میلیارد تماس مربوط به عراق، همین تعداد از عربستان، 1/9میلیارد تماس از مصر، 1/73میلیارد تماس از ایران و 6/1میلیارد تماس از اردن بوده است.

هرچند شیوه انجام این کار وسیع اعلام نشده است ولی گفته می‌شود که عبور بخش بزرگی از ترافیک بین‌المللی ارتباطات از طریق آمریکا در این امر نقش دارد. عبور مکالمات تلفنی، پست الکترونیکی و محتوای سرویس‌های چت از شبکه‌های ارتباطی مستقر در خاک آمریکا ارزان است و همین مساله حجم زیادی از اطلاعات را در اختیار سرویس‌های امنیتی آمریکا قرار داده است.

اقدامات افشاگرانه اسنودن موجب شد تا مرد شماره دو سابق سیا اسنودن را یک خائن معرفی کند. اسنودن نیز خود را یک افشاگر برنامه‌های استراق‌سمع و دیگر جاسوسی‌های محرمانه آژانس امنیت ملی آمریکا می‌داند.




 پاسخ«اوباما» به منتقدان «شنود»:شما هم کاری که ما کردیم را بکنید
پیش از این هم گفته بود، آن هم درست همان زمانی که «اسنودن»، افشاگر ویکی‌لیکس، شنود مقامات آمریکایی از شهروندان و مقامات دیگر کشورها را برای اولین‌بار در روزنامه «گاردین» فاش کرده بود.

«باراک اوباما» گفته بود: «همه این کار را می‌کنند، ما هم کردیم.»رییس‌جمهوری اما این‌بار در شرایطی که شنود برایش به یک بحران خارجی بدل شده، با صراحت از یک پیشنهاد دوسویه سخن به میان آورد: «شما هم کاری که ما انجام دادیم، انجام دهید.» اوباما گفت: «ما هم در سیستم امنیتی، اطلاعاتی خود تغییراتی ایجاد خواهیم کرد.»

اما از دیگرسو «لیزا موناکو»، مشاور مقابله با تروریسم و امور امنیتی آمریکا می‌گوید: جمع‌آوری اطلاعات تنها به خاطر نیاز ما به آنهاست نه به این خاطر که می‌توانیم این اطلاعات را جمع‌آوری کنیم. موناکو در مقاله‌ای در روزنامه یواس‌ای‌تودی، نوشته است: اوباما خواستار یک بررسی در برنامه‌های نظارتی شده که البته شامل احترام‌گذاشتن به شرکای خارجی ما می‌شود.

ما خواستار اطمینان حاصل پیداکردن از این مساله هستیم که جمع‌آوری اطلاعات تنها به خاطر نیاز ما به آنهاست نه به این خاطر که می‌توانیم این اطلاعات را جمع‌آوری کنیم. هنوز مشخص نیست که چه نوع تغییراتی قرار است صورت بگیرد و اینکه آیا آنها این تغییرات را علنی می‌کنند یا خیر. این برنامه‌ها همچنان مخفی و سری هستند.

با این حال اعضای پارلمان اروپا اعلام کرده‌اند که به‌منظور بررسی خسارت‌های قانونی احتمالی برای شهروندان کشورهای اتحادیه اروپا روز دوشنبه به آمریکا سفر می‌کنند. فرانسه و آلمان از آمریکا خواستند تا پیش از پایان سال 2013 با آن‌ها توافق‌نامه ضد جاسوسی امضا کند.

همچنین سفرای آمریکا در اروپا و آمریکای‌لاتین به‌خاطر افشاشدن جاسوسی آژانس امنیت ملی آمریکا از رهبران این کشورها احضار شده‌اند تا پاسخگوی این اقدام باشند. دولت اوباما اذعان کرد، هزاران سند و مدرک محرمانه توسط ادوارد اسنودن، مقاطعه‌کار سابق آژانس امنیت ملی آمریکا افشا شده است اما این اسناد که اخیرا در روزنامه گاردین و مجله اشپیگل به چاپ رسیده، نشانگر جاسوسی این آژانس از رهبران جهان است که هم‌اکنون مساله بغرنج و پیچیده دستگاه دیپلماسی آمریکا شده است.

روزنامه گاردین روز جمعه اعلام کرد مکالمات 35نفر از رهبران جهان توسط آژانس امنیت ملی آمریکا شنود شده است.  دولت آمریکا اعلام کرده اتهاماتی مبنی بر اینکه آژانس‌های اطلاعاتی این کشور تماس‌های تلفنی صدراعظم آلمان و دیگر سیاستمداران در فرانسه و ایتالیا را ضبط کرده‌اند، لحظه‌ای تنش‌زا با برخی متحدان ایجاد کرده و نباید بر همکاری در مورد مسایل سوریه و ایران تاثیر بگذارد.
 
به گزارش رویترز، جن ساکی، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا با اشاره به سفر روسای اطلاعاتی آلمان به واشنگتن در روزهای آتی گفت: ما با متحدان خود گفت‌وگو خواهیم کرد. او افزود: افشای فعالیت‌های اطلاعاتی آمریکا چالش‌های مهمی را در روابط ما با متحدان و مردم به وجود ‌آورده است./شرق
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.