به بهانه سي‌وسومین سالگرد شهادت دومین شهيد محراب/

آیت‌الله قاضی طباطبایی؛ افشاگری علیه گروه‌های انحرافی و ضد انقلاب

"آيت‌الله محمدعلي قاضي طباطبايي" دومین شهید محراب با آن روحیه انقلابی‌اش علاوه بر مجاهدت‌های بی‌وقفه در راه علم، در مبارزات سیاسی نیز به فعالیت‌های موثر و فعالانه‌ای می‌پرداخت.

به گزاش خبرنگار احزاب باشگاه خبرنگاران، "آيت‌الله محمدعلي قاضي طباطبايي" دومین شهید محراب با تاثیرگذاری بر مردم تبریز برای رسیدن به اهداف والای انقلاب اسلامی، گام‌های موثری برداشتند و تا جایی که راهنمایی این شهید در مسائل سیاسی و انقلابی زبانزد عام و خاص بود و این مسئله را می‌توان در پرونده‌های قطور به جای مانده از ساواک مشاهده کرد تا اینکه بالاخره در دهمین روز آبان ماه سال 1358 مصادف با عيد قربان، بعد از اقامه نماز عيد در همان شب در راه مراجعت به منزل توسط منافقين مورد اصابت گلوله قرار مي‌گيرد.

تولد و دوران تحصیل


"آيت‌الله محمدعلي قاضي طباطبايي" فرزند حاج سيدباقر از علمای بنام تبریز در سال 1293شمسی در این شهر انقلابی متولد و با سپری کردن تحصیلات مقدماتی علوم دینی در مدرسه «طالبیه» نزد پدر و عموی خود در سن ۲۴ سالگی یعنی در سال 1316 در بحبوحه مبارزات تبریزی‌ها و قیام مردم این شهر به همراه پدرش به تهران تبعید شد و پس از چند ماه توقف در شهرهای تهران و ری دوباره به تبریز مراجعه کرد تا اینکه در سن 26 سالگی جهت تحصیل در حوزه علمیه قم به شهر قم مشرف شد.




در این مدت از محضر آیات عظام مرحوم"سید محمد خوانساری"،"سید محمد حجت کوه‌کمره‌ای"، "صدر،"بروجردی"، "گلپایگانی" و امام خمینی(ره) کسب علم کرد و در سال 1328 راهي نجف اشرف شد تا از تحصیل در حضور اساتید برجسته‌ای همچون "آیت‌الله حکیم عبدالحسین رشتی"، "میرزا باقر زنجانی"و «بجنوردی" بی‌بهره نماند.
 
انتشار مقالات شهید ایرانی در کشورهای عربی

مطالعات تبلیغاتی و اطلاعات ادبی شهید به تصریح دوستان و آشنایان وسیع و کم‌نظیر بود و بدلیل تسلط به زبان عربی، مقالاتی را به زبان عربی برای مجلات کشورهای عربی نیز می‌نگاشت و تا جایی که بسیاری از این مقالات در مجلات کشور مصر چاپ می‌شد.

آثار علمی به جای مانده از شهید قاضی

مقدمه و تصحیح تفسیر (جوامع المجامع)، ذکر حدیقه‌الصالحین در (الذریعه الی تصانیف الشیعه)، پاورقی بر (فردوس الاعلی) نوشته کاشف الغطاء تعلیقات بر (انوار نعمانیه)، ضافات و تعلیقات بر کتاب (انیس الموحدین) ملا محسن نراقی، تقریرات دروس اساتید نجف، تقریرات فقه و اصول مرحوم آیت‌الله حجت. مراسلات با مرحوم علامه کاشف‌الغطا، کتاب (صدقات امیرالمومنین و صدیقه طاهره) تاریخ قضا در اسلام، حضرت امام حسین (ع) و تحقیق روز اربعین از جمله آثار باارزشی است که از وی به ماندگار مانده است.

آغاز نهضت اسلامی و اوج مبارزات شهید طباطبایی

قاضی‌طباطبایی در سال 1341 با آغاز نهضت انقلاب اسلامي، هدايت نهضت مردم را در شهر آذربايجان بر عهده گرفت و به علت فعاليت عليه رژيم، برای بار دیگر توسط مأموران ساواک دستگير و به زندان قزل‌قلعه منتقل و در سال‌های مختلف به شهرهاي بافت، کرمان، زنجان و پس از آن به عراق تبعيد شد و پس از يکسال به ايران بازگشت و به هدايت مردم و روشنگري و تبليغ اسلام پرداخت و تا پيروزي انقلاب اسلامي به مبارزات خود و ارشاد مردم ادامه داد تا جایی که راهنمایی شهید قاضی در مسائل سیاسی و انقلابی زبانزد خاص و عام بود و نباید از نقش وی در شکل دادن به مبارزات مردم تبریز غافل ماند.





پرونده‌های قطور شهید قاضی در نزد ساواک گویای مجاهدت‌ و رشادت‌ها

شهید"آیت‌الله قاضی طباطبایی"با آن روحیه انقلابی و اراد‌ه‌های خلل‌ناپذیرش علاوه بر مجاهدت‌های بی‌وقفه در راه علم، در مبارزات سیاسی نیز به فعالیت‌های موثر و فعالانه‌ای می‌پرداخت و این مسئله در پرونده قطوری که ساواک علیه وی تهیه کرده بود، بسیار مشهود بود.

شهید قاضی در تبریز تنها نماینده تام‌الاختیار حضرت امام خمینی(ره) بود و وی به اتهام اینکه در خلال بحث پیرامون حکومت اسلامی و جنایات رژیم صهیونیستی در یک سخنرانی علنی نام امام خمینی(ره) را به عظمت و عزت بر زبان آورد به مدت شش‌ماه به «بافق» کرمان تبعید شد. پس از آن به بهانه دیگری شش ماه دیگر به زنجان تبعید شد.

مرکز مبارزات در آذربایجان در دستان آیت‌الله قاضی

شهید قاضی‌طباطبائی امامت مسجد شعبان را برعهده داشت که محور مبارزه در آذربایجان‌شرقی به حساب می‌آمد و این شهید والامقام در مبارزه از همه جلوتر و فوق‌العاده محبوب و مورد احترام بود و به همین دلیل دسایس دشمنان و منحرفین از اسلام علیه وی هیچ‌گاه کارساز نمی‌شد.

نفوذ وی به حدی بود که اگر روزی را در آذربایجان تعطیل اعلام می‌کرد بدون شک آن روز همه جا تعطیل می‌شد و آیت‌الله شهید قاضی جزو اولین کسانی بود که در آذربایجان اعلامیه خلع شاه از سلطنت را امضا کرد لذا ساواک با صرف بودجه‌های ویژه، جریانات مخالف وی در تبریز را تقویت می‌کرد تا اثرات فعالیت‌هایش را در زمینه سازی برای انقلاب خنثی کند.



شهید قاضی هدایتگر انقلابیون قبل از انقلاب

در ماه‌های قبل از پیروزی انقلاب، رهبری جریانات حاد سیاسی، برپایی تظاهرات و تشکیل مجالس، همه بر عهده این شهید بزرگوار بود و  اولین امضاء کننده اعلامیه ۲۹ بهمن ۵۶ در چهلم شهدای قم بود. مرحوم آیت‌الله شهید قاضی همیشه سدّ محکمی در مقابل خطوط انحرافی در جریانات ضد انقلابی بود و از اوان پیروزی انقلاب علیه جریانات منحرف و وابسته، نظیر «خلق مسلمان» افشاگری‌های لازم را می‌کرد و منحرفان با وجود وی، قدرت و جرأت ابراز وجود پیدا نمی‌کردند.

خدمات شهید قاضی پس از انقلاب

شهید قاضی طباطبایی بلافاصله بعد از پیروزی انقلاب از طرف امام به سمت امام جمعه تبریز منصوب شدند و اولین نمازجمعه را بعد از پیروزی در این شهر بزرگ برپا کردند. تشکیل کمیته‌های انقلاب اسلامی آذربایجان شرقی و غربی، ایفای نقش در راه‌اندازی استانداری‌ها، فرمانداری‌ها و ادارات استانی و رسیدگی به محرومان و مستضعفین از جمله مسائلی لست که وی از آنها غافل نماند.



شهادت در روز عید قربان

پس از یک عمر مجاهده و تلاش خالصانه بدست عوامل خود فروخته و سر سپرده استکبار جهانی شهيد قاضي طباطبايي دومین شهید محراب در دهم آبان 1358 شمسي، پس از اقامه نماز عيد قربان، در همان شب در راه مراجعت به منزل توسط منافقين مورد اصابت گلوله قرار مي‌گيرد و به فيض شهادت نائل شدند.

پيام امام خميني به مناسبت شهادت آيت‌الله قاضي طباطبائي

بسم‌الله‌الرحمن‌الرحيم

انالله و انا اليه راجعون

با کمال تاسف، ضايعه ناگوار شهادت عالم مجاهد حجت‌الاسلام والمسلمين آقاي حاج سيد محمدعلي قاضي طباطبائي رحمت‌الله عليه را به عموم مسلمانان متعهد و علماي اعلام مجاهد و مردم غيور مجاهد آذربايجان و خصوص بازماندگان اين شهيد سعيد تسليت عرض و از خداوند متعال صبر انقلابي براي مجاهدين راه حق و اسلام خواستارم.

ملت عزيز برومند ايران و آذربايجانيان غيرتمند عزيز بايد در اين مصيبت‌هاي بزرگ که نشانه شکست حتمي دشمنان اسلام و کشور و عجز و ناتواني و خود باختگي آنان است. هر چه بيشتر مصمم و در راه هدف اعلاي اسلام و قرآن مجيد بر مجاهدات خود افزوده و از پاي ننشينيد تا احقاق حق مستضعفين از جباران زمان بنمايند. عزيزان من در انقلابي که ابر قدرت‌ها را به عقب رانده و راه چپاول‌گري آنان را از کشور بزرگ بسته است، اين ضايعات و ضايعات بالاتر اجتناب‌ناپذير است.

ما بايد از کنار اين وقايع با تصميم و عزم و خونسردي بگذريم و به راه خود که راه جهاد في سبيل‌الله است، ادامه دهيم. شهادت در راه خداوند، زندگي افتخارآميز ابدي و چراغ هدايت براي ملت‌هاست. ملت‌هاي مسلمان از فداکاري مجاهدين ما در راه استقلال و آزادي و اهداف توسعه اسلام بزرگ الگو بگيرند و با پيوستن به هم سد استعمار و استثمار را بشکنند، به پيش به سوي آزادگي و زندگي انساني بروند.

از خداوند متعال عظمت اسلام و مسلمين و رحمت و مغفرت براي شهداي راه حق و شهيد سعيد طباطبائي خواستارم.

والسلام‌عليکم و رحمت‌الله و برکاته روح‌الله الموسوي‌الخميني
 
انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار