به گزارش گروه استانهاباشگاه خبرنگاران جمعی از بیماران دیابتی از دغدغه های تهیه دارو و دستگاه تست قند خون و عوارض ناشی از بیماری دیابت گله دارند و خواهان توجه مسئولان هستند.
رضیه قلیان دختر 25 ساله ساروی که مادر 65 ساله اش از بیماری دیابت نوع 2 رنج می برد به خبرنگار مهر گفت: ماردم شش سال است که مبتلا به دیابت است و به مدت یک سال و نیم از خدمات درمانی کلینیک مصطفویان استفاده می کند به طوریکه برای انجام آزمایش به کلینیک مرحوم باغبان(طوبی سابق) ارجاع داده شده و اگر نیاز به تست اکو و نوار قلب باشد با تجویز پزشک کلینیک مصطفویان به بیمارستان فاطمه زهرا(س) (مرکز قلب ساری) مراجعه می کنیم .
قلیان بیان داشت: با وجود آنکه منبع درآمد ثابتی نداریم به خاطر اینکه مادرم مبتلا به فشارخون بالا است، با وجود گرانی دستگاه فشارسنج را تهیه نمودم.
گرانی دارو و تجهیزات
وی ادامه داد: دستگاه تست قند خون نیز قیمتش بالاست که با این وجود آنرا تهیه کردم ولی با توجه به اینکه این دسته از بیماران با توجه به عوارض ناشی از دیابت نیاز به چشم پزشک یا متخصص های دیگردارند هزینه درمان خودبخود در طول ماه بدون در نظر گرفتن داروهای ویتامینه افزایش می یابد.
قلیان به لیزر درمانی چشمانش مادرش( به خاطر عوارض ناشی از بیماری دیابت) اشاره کرد و گفت: من چهار خاله دارم که که همگی مبتلا به دیابت بوده به طوریکه یکی از آنها نابینا شد و دو نفر از آنها متاسفانه به خاطر همین بیماری فوت کردند.
وی با اشاره به اینکه داروهایی که همیشه یک بیمار دیابتی از جمله مادرم بایستی استفاده کند برای ما که منبع درآمد ثابتی نداریم گران است خاطر نشان کرد : تنها در کلینیک مصطفویان مادرم به عنوان بیمار دیابتی عضو بوده و پرونده درمانی دارد.
معصومه گنجیان بانوی 57 ساله ای که خود را بازنشسته آموزش و پرورش معرفی کرد و حدود دو سال از بیماری بیماری دیابت دو رنج می برد، خاطر نشان کرد: تظاهر علائم این بیماری اولین بار به صورت سرگیجه بر من اشکار شد که با انجام ازمایشات مختلف پزشک معالج به این بیماری پی برد.
گنجیان با بیان اینکه پدرم نیز به این بیماری مبتلا بود به طوریکه علایم دیابت در او هم در میانسالی نمایان شد گفت: پدرم از لحاظ استفاده از مواد غذائی قندی بسیار رعایت می کرد و این در صورتی است که نمی دانستم من هم یک روزی به این بیماری مبتلا می شوم.
وی افزود: مواد غذائی خیلی شیرین مثل انواع مرباها و قند و شکر و مواد غذائی چرب در منزلمان کمتر استفاده شده و سعی می کنم با رعایت تغذیه و بررسی وضعیت بینائی و اهمیت دادن به درد مفاصل از عوارض خطرناک این بیماری جلوگیری کنم.
گنجیان بیان داشت: با وجود اینکه بازنشسته اموزش و پرورش هستم ولی تهیه داروها و نیز دستگاه تست قند و دستگاه فشارسنج برایم گران است .
وی خاطر نشان کرد: به تازگی عضو انجمن دیابت مادر شدم و خدماتی که تاکنون دریافت کردم در حد ارائه منابع آموزشی به بیماران بوده است.
گنجیان با یادآوری اینکه در شنبه شروع هر ماه در کلاسهای آموزشی بیمارستان امام ساری شرکت می کنم افزود: مشکلاتی که در طی ابتلا به این بیماری متوجه من شده شامل درد مفاصل است و علائم دیگری هم هست که نمی دانم عوارض ناشی از دیابت هست یا نه.
دختری که خواهرش از بیماری دیابت رنج می برند نیز می گوید:من و خواهرم هردو مبتلا به تالاسمی ماژور هستیم و به تازگی خواهرم در طی آزمایش هایی که انجام می داد متوجه بروز پره دیابت شد.
عرب با بیان اینکه ما ساکن روستای طبق ده گوهرباران هستیم و من و خواهرم مبتلا به تالاسمی ماژور ، بیان داشت: از خدمات بیمه درمانی ایرانیان استفاده می کنیم و این در صورتی است که تهیه دستگاه تست قند خون برایمان مشکل است.
وی می گوید: با توجه به اینکه من و خواهرم مبتلا به تالاسمی ماژور هستیم هزینه تهیه آمپولهای مربوط به دفع آهن نیز برایمان هزینه بر است.
عرب اظهار کرد: خواهرم فعلا به خاطر بیماری پره دیابت داروئی مصرف نمی کند ولی بایستی رژیم غذائی را رعایت کند تا از این طریق پره دیابت را کنترل کند.
برنامه غربالگری دیابت از ماه بعد در چهار شهر استان اجرا می شود
محمد رضا سعیدی کیا، کارشناس مسئول بیماری های غیر واگیر در دانشگاه علوم پزشکی مازندران در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه شیوع بیماری دیابت درکشوردر حال افزایش است به طوریکه شیوع آن در سنین بالای 30سال در حدود 7.6درصد است گفت: دیابت نوع 2 در مازندران بیشتر از انواع دیگر شیوع دارد.
وی با اشاره به اینکه در شهرستان گلوگاه بالای 10 تا 12درصد شاهد شیوع دیابت در افراد بالای 30سال هستیم افزود: کنترل و پیشگیری در دیابت از طریق رعایت رژیم غذائی و انجام تحرک بدنی متناسب امکان پذیر است.
کارشناس مسئول بیماری های غیر واگیر دانشگاه علوم پزشکی مازندران، با بیان این مطلب که ابتلا به دیابت نوع 2 بیشتراز طریق ارث و عوامل محیطی صورت می گیرد بهترین توصیه خود را به بیماران دیابتی تحرک،قدم زدن و پیاده روی و حداقل 3بار ورزش درهفته عنوان کرد.
سعیدی کیا به غربالگری آذر ماه امسال در خصوص شناسائی افراد دیابتی و در معرض خطر اشاره کرد و گفت: جامعه هدف در این غربالگری افراد بالای 30سال در شهرهای تنکابن، قائمشهر ، ساری و آمل است که به علت اینکه در بیمارستانهای این چهار شهر واحد دیابت مستقر بوده و نسبت به بقیه شهرها مجهز تر و حداقل یک متخصص چشم پزشکی یا متخصص داخلی دارد انجام می شود.
وی ادامه داد: پس ازغربالگری و شناسائی افراد در معرض خطر و نیز افراد پره دیابت جهت تحقیقات کامل تر به مراتب بالا ارجاع داده می شوند.
چاقی ریسک فاکتور جدی و زنگ خطر ابتلا به دیابت است
دکتر محسن اعرابی، معاون بهداشتی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مازندران با بیان اینکه توجه به سلامتی از تاکیدات تعلیمات دینی ما است اظهار کرد:23آبان ماه که مصادف با 14نوامبر است، روز جهانی دیابت است که این بیماری یکی از مشکلات جدی و الویت دار در حوزه سلامت است.
وی در ادامه با اشاره به اینکه دیابت یکی از مشکلات جدی و الویت دار در حوزه سلامت به شمار می آید گفت: دیابت هم بیماری بوده و هم یک ریسک فاکتور برای سایر بیماریها از قبیل قطع پا، مشکلات بینائی و مشکلات کلیوی محسوب می شود.
معاون بهداشتی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مازندران با اشاره به اینکه بار بیماری ناشی از عوارض دیابت ناتوان کننده و همراه با مرگ و هزینه های سنگین است اظهار داشت:در سال 2011مرگ و میر ناشی از دیابت در جهان بیشتر بوده و این در صورتی است که دیابت بیماری مزمنی است که درمان قطعی نداشته و تنها راه پیشگیری از بیماری و عوارض ناشی از آن مراقبت و کنترل مدام العمر قند خون است که اهمیت ویژه ای برای این بیماری ایجاد می کند.
دکتر اعرابی، بر اساس پیش بینی سازمان بهداشت جهانی، شیوع بیماری دیابت را تا سال 2025 از چهار درصد به 504 درصد دانست و خاطرنشان کرد: 80 درصد از مرگ و میر ناشی از دیابت در کشورهای در حال توسعه و فقیر اتفاق می افتد.
وی عدم تعادل در دریافت انرژی و مصرف انرژی را سبب افزایش وزن و چاقی دانست و عنوان کرد: در مازندران بیش از 55درصد از جمعیت روستائی چاق هستند به طوریکه قند خون بالای 126 را در مناطق روستائی استان شاهد هستیم.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مازندران بر اساس آخرین آمار غربالگری سال 1387 در استان گفت: در این غربالگری 2.4درصد جمعیت روستائی مازندران دیابت دارند و این در صورتی است که در این غربالگری 7درصد افراد بالای 30سال سن دیابت داشتند.
اعرابی به استناد غربالگری انجام شده افزود: زنان 2.5برابر بیش از مردان مبتلا به دیابت هستند به طوریکه 31.4درصد جمعیت غربال شده در معرض خطر می باشند.
وی در ادامه خاطر نشان کرد: 20درصد افرادی که نیاز جز آمار غربالگیری بودند با وجود ارائه خدمات رایگان آزمایش تست قند خون ،رغبتی به این موضوع نشان ندادند که نشان می دهد مردم جامعه ما به سلامتی خود توجهی ندارند.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان مازندران، در بیان اهمیت مصرف میوه جات و سبزیجات در وعده های غذائی، بیان داشت: غربالگری انجام شده نشان داد 85درصد از جمعیت مربوط مصرف کافی از این نوع ماده غذائی ندارند.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مازندران، با اشاره به اینکه 30درصد بچه های چاق پیش دبستانی در بزرگسالی چاق خواهند شد چاقی را یک ریسک فاکتور جدی و زنگ خطر دانست و افزود: 80درصد نوجوانان چاق در بزرگسالی چاق خواهند شد که این درصد برای بچه های دبستانی 50درصد است.
اعرابی، اذعان داشت: بیماری دیابت قابل پیشگیری بوده و در جهت ترویج پیشگیری برنامه های خوبی در سه محور پیشگیری مقدماتی و اولیه، پیشگیری ثانویه(بیمار یابی و خدمات اولیه) و مراقبتهای سطوح بالاتر پیشگیری طراحی شده است.
وی با تاکید بر اینکه موثرترین استراتژی در پیگیری و کنترل دیابت سرمایه گذاری در امر آموزش است در بیان وظایف دولت در قبال دیابت گفت: فراهم آوردن امکانات درمانی و مراقبتی کافی و مناسب و حمایت از سازمانهای مردم نهاد فعال در زمینه سلامت از جمله وظایف دولت در قبال پیشگیری از دیابت است.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مازندران، با بیان اینکه مردم بایستی آگاهی یابند تا از عوامل خطر این بیماری با رفتار های آگاهانه در زمینه تغذیه مناسب و فعالیت بدنی و اطلاع از وضعیت جسمانی خود مصون بمانند.
بیمار دیابتی می تواند همه نوع مواد غذائی را مصرف کند
دکتر صالح پور متخصص تغذیه نیز با بیان اینکه افراد دیابتی جهت کنترل قند خون و کنترل انسولین بدنشان نیازمند انجام تست قند خون هستند اظهار کرد: در افراد پیش دیابت یا پره دیابت جهت کنترل و پیشگیری معمولا پزشک از بیماران پره دیابت می خواهد با رژیم غذائی قند خون خود را کنترل نمایند.
وی افزود: برای کنترل قند خون بایستی تعادل ساده ای بین عوامل پائین آورنده و بالاآورنده قند خون ایجاد کنیم.
این متخصص تغذیه با اشاره به اینکه تمامی غذاهائی که مصرف می کنیم به غیر از آب قند خون را بالا می برد بیان داشت: برخی از غذاها سریعتر و برخی دیرتر قند خون را افزایش می دهند که باید فشار عصبی و مصرف مواد غذائی را دو عامل بالا برنده قند خون معرفی بدانیم.
صالح پور با تاکید بر اینکه مصرف دارو و فعالیت بدنی مناسب سبب کاهش قند خون می شود خاطر نشان کرد:ما نمی خواهیم ماده غذائی به خصوصی را از سر سفره بیماران دیابتی حذف نمائیم.
وی به نارسائی کلیه و مشکل دفع ادرار در این بیماران اشاره کرد و اظهار کرد: رژیم غذائی یک فرد دیابتی با فرد سالم تفاوتی نداشته آنچه مورد تاکید است توجه به مقدار و زمان مصرف غذاها در این افراد است.
صالح پور ،با اشاره به هرم راهنمای غذائی و تاکید این مطلب که این هرم مختص افراد دیابتی نیست بلکه متعلق به همه افراد است گفت: در هرم غذائی بدنمان به برخی از گروه ها احتیاج بیشتری دارد که در این خصوص معرفی سهم های غذائی بسیار مهم است.
این متخصص تغذیه، با بیان اینکه سهم نان و غلات،سهم میوه و سهم لبنیات حاوی قند فراوانی است از سهم گوشت و پروتئین ها به عنوان سهم هائی بدون قند یاد کرد و گفت: سهم سبزیجات دارای قند مختصر هستند.
صالح پور با بیان این مطلب که برای رعایت مقدار رژیم غذائی در افراد دیابتی باید این رژیم در این بیماران کوپنی شود و از مقدار سهم مشخص شده نباید بیشتر مصرف کنند اظهار کرد: سهم نان و غلات در این افراد که هر مورد نماینده یک سهم است به صورت یک کف دست نان سنگگ یا تافتون یا بربری، 3کف دست نان لواش، یک برش نان تست، 7سانتی متر باگت توخالی و یک عدد سیب زمینی متوسط می باشد.
وی با ابراز تاسف از اینکه باورهای نادرستی در تغذیه افراد دیابتی وجود دارد مبنی بر اینکه در میوه های خشک قند کمتری نسبت به میوه های تازه هست تصریح نمود: میوه های خشک در مقایسه با میوه های تازه حاوی قند بیشتری هستند.
متخصص تغذیه، سهم میوه در یک بیمار دیابتی را 100گرم انگور(یک خوشه)، یک انار کوچک، دوعدد نارنگی(150گرم)، یک عدد کیوی متوسط و یک نعلبکی انواع توت معرفی کرد و گفت: سیب،هندوانه،خرمالو،هلو و شلیل از دسته میوه هائی با قند متوسط هستند.
صالح پور افزود:هدف از بیان عنوان سهم و تعیین سهم در بیمار دیابتی این است که یک دیابتی بداند می تواند مانند افراد سالم زندگی نرمالی داشته باشد .
وی با تاکید به اینکه از آبمیوه های بیرونی که حاوی قند فراوان است نباید استفاده کرد بیان داشت: لبنیات حاوی کلسیم،منیزیم بوده و سیستم اسکلتی انسان به این مواد نیاز دارد و بایستی این منبع خوب ویتامین را مصرف کنیم.
این متخصص تغذیه به ویتامینهای بی و بی 2 موجود در لبنیات اشاره کرد و وجود این ویتامین ها را سبب کاهش پرخاشگری و ناراحتی عصبی دانست.
صالح پور، در ادامه بر مصرف 3سهم لبنیات توسط افراد دیابتی تاکید کرد.
وی در مصرف مواد گوشتی و پروتئینی با بیان این مطلب که افراد دیابتی می توانند از گوشت بوقلمون و شترمرغ استفاده کنند گفت: چون تخم مرغ دارای مواد مغذی خوبی است آن را از وعده غذائی افراد دیابتی حذف نمی کنیم.
صالح پور، با بیان اینکه بیماران دیابتی می توانند از 2یا 3سهم گوشت استفاده کنند افزود:سهم گوشت به صورت یک تکه گوشت خورشتی(30گرم)، نصف لیوان حبوبات پخته و یک و نیم قاشق غذاخوری تن ماهی می باشد.
وی با بیان اینکه سبزیجات قند مختصری دارند مصرف آن برای بیماران به صورت خام ، پخته و آبپز آزاد است خاطر نشان کرد: یک دوم لیوان سبزیجات پخته یا آبپز، یک لیوان سبزیجات خام و همچنین به صورت روزانه مصرف سبزیجات تیره و نارنجی مانند اسفناج،کلم بروکلی، هویچ و فلفل دلمه ای در وعده غذائی قرار گیرد.
صالح پور، با بیان اینکه بیماران دیابتی در بین وعده های غذائی خود به جای استفاده از غلات از سبزیجات استفاده کنند گفت: سبزیجات ساده اعم از خیار، گوجه فرنگی، کاهو، کلم، کدو، بادمجان، کرفس و قارچ را بدون محدودیت استفاده کنند ولی در مصرف هویچ ، شلغم،لبو و گل کلم به صورت پخته با احتیاط مصرف نمایند چرا که ابن دسته به صورت پخته قند بالائی دارند./ش