جان کری، بامداد يکشنبه، در کنفرانس خبری در مورد مذاکرات هسته ای گفت: اختلافات شش قدرت جهانی و ايران کمتر شده است.

به گزارش سرويس بين‌ الملل باشگاه خبرنگاران به نقل از رویترز، جان کری  در عين حال افزود که پنجره ديپلماسی برای مذاکرات هسته ای به صورت نامحدود باز نيست.

وی در ابتدای این کنفرانس خبری گفت، همه اعضای ۱+۵ برای دستیابی به توافق با ایران و پاسخ دادن به نگرانی‌ها در مورد حرکت احتمالی یک کشور به سمت دستیابی به سلاح هسته‌ای، در ژنو حضور پیدا کرده‌اند.

کری در مورد مذاکرات انجام‌شده در ۳ روز گذشته گفت این گفت‌وگوها بر اساس "احترام متقابل" اما "جدی" برگزار شد.

وی تأکید کرد که آمریکا با ایران اراده به ژنو قدم گذاشت که ایران به سلاح هسته‌ای دست پیدا نکند، وی این هدفی بود که از همان روز اول مد نظر قرار داشت.

کری تصریح کرد واشنگتن به عزم خود برای جلوگیری از گسترش تسلیحات اتمی و همچنین حفاظت از امنیت متحدان خود در منطقه پایبند است. وی همچنین افزود آمریکا متعهد است از منافع خود در برابر تبعات گسترش تسلیحات کشتار جمعی در جهان، محافظت کند.

وزیر خارجه آمریکا در ادامه در مورد روند مذاکرات هسته‌ای گفت طرف‌ها برای «کم کردن اختلافات» وارد گفت‌وگوها شدند. وی تأکید کرد که طرفین اکنون و بعد از سه روز مذاکرات فشرده در ژنو، در حالی این مذاکرات را ترک می‌کنند که بسیار به هم نزدیک‌تر شده‌اند. وی ابراز امیدواری کرد که ایران و گروه ۱+۵ بتوانند در هفته‌های آینده به توافق دست یابند.

وی در ادامه به تمجید از گروه ۱+۵ پرداخت و گفت اعضای گروه وی را تحت تاثیر قرار داده‌اند. کری تأکید کرد که همه اعضا در مواضع و همچنین اهدافشان اتحاد داشته‌اند.

کری در مورد بی‌اعتمادی طرفین مذاکر هم با بیان اینکه "اعتمادسازی زمان‌بر است"، که بی‌اعتمادی میان کشورهایی که مدت‌ها با هم ارتباط نداشته‌اند، بسیار عمیق است. وی تأکید کرد که طرفین برای غلبه بر این بی‌اعتمادی و اعتمادسازی، سخت تلاش می‌کنند. او تصریح کرد که دیپلماسی به زمان نیاز دارد و طرفین برای به نتیجه رساندن مذاکرات، به زمان نیاز دارند.

وزیر خارجه آمریکا در ادامه گفت در بازگشت با آمریکا، رئیس‌جمهور و نمایندگان کنگره را از پیشرفت‌ها و آنچه که در طول مذاکرات اخیر رخ داده، مطلع می‌کند.

او همچنین نسبت به هرگونه پیش‌داوری در مورد روند مذاکرات هسته‌ای هشدار داد و گفت کسی نباید شایعات و یا خرده اطلاعاتی را که از مذاکرات درز می‌کند، باور کند. وی تأکید کرد که «مذاکرات به صورت کاملا خصوصی در حال پیشرفت است، که این نشاندهنده جدیت طرفین در مذاکرات" است.

وی با اشاره به اینکه از سال‌ها قبل و زمانی که سناتور بود، از نزدیک با پرونده هسته‌ای ایران آشنا است، گفت از پیچیدگی‌هایی که این پرونده و مذاکرات با آن‌ها روبروست، به خوبی اطلاع دارد.

کری افزود دور اخیر مذاکرات هم نشاندهنده پایبندی آمریکا به هدف خود برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای بود. با این حال، وی تأکید کرد که "پنجره دیپلماسی کنونی برای همیشه باز نخواهد بود".

کری تصریح کرد که واشنگتن همچنان برای یافتن راهکاری دیپلماتیک برای پایان دادن به مناقشه هسته‌ای ایران ادامه می‌دهد، چراکه معتقد است دیپلماسی به حد کافی برای جلوگیری از تهدید گسترش تسلیحات هسته‌ای، قدرت دارد.

وی در مورد احتمال تصویب دور تازه‌ای از تحریم‌ها علیه ایران، گفت همه از جمله کسانی که در کنگره هستند، باید به این فکر کنند که اگر توافقی حاصل نشود، چه اتفاق رخ می‌دهد و نتیجه چه می‌شود. به گفته کری، در آن صورت ایران همچنان به برنامه هسته‌ای و افزایش تعداد سانتریفیوژ‌های خود ادامه خواهد داد.

کری با اشاره به زمان‌بر بودن دیپلماسی گفت کنگره نیز باید این موضوع را درک کند، و نشان دهد که معتقد است، استفاده از اقدام نظامی آخرین راهکار و نه اولین آن است.

وی در پاسخ به سوالی در مورد عدم هماهنگی در مواضع ۱+۵ گفت، اعضای این گروه کاملا هم متحد هستند. کری در مورد اختلاف با فرانسه نیز گفت، واشنگتن و پاریس بسیار نزدیک هستند، هرچند که طیبعی است برخی اختلاف نظرها نیز وجود داشته باشد.

وزیر خارجه آمریکا تأکید کرد که این کشور هم مانند فرانسه به دنبال افزایش شفافیت در برنامه هسته‌ای ایران است. وی گفت آمریکا پیشتر هم اعلام کرده که برای توافق با ایران عجله نمی‌کند و اینکه "یک معامله بد، بدتر از عدم معامله است".

کری در پایان در مورد میزان اهمیت موضوع غنی‌سازی پلوتونیوم هم گفت این موضوع بسیار مهم است و در هر توافقنامه‌ای حتما باید مد نظر قرار بگیرد.

کاترين اشتون مسئول سياست خارجی اتحاديه اروپا بامداد يکشنبه به وقت محلی در ژنو اعلام کرد که دور جديد مذاکرات با ايران بر سر برنامه هسته‌ای اين کشور، ۱۰ روز ديگر، ۲۹ آبان، برگزار خواهد شد.
 
اين در حالی است که پس از پايان يافتن نخستين دور اين مذاکرات در روز پنجشنبه ۱۶ آبان‌ماه، ايران از امکان نگارش توافقنامه‌ای ميان ايران و ۱+۵ خبر داد و آمريکا نيز اعلام کرد که امکان دارد در صورت حصول توافق٬ جامعه بين‌المللی اندکی از فشار تحريم‌ها بر ايران بکاهد.  

اشتون در کنفرانس خبری مشترک با محمد جواد ظريف وزير امور خارجه ايران گفت: اميدواريم به نتيجه ای برسيم به همين دليل به مذاکرات برخواهيم گشت.

کاترين اشتون مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا و هماهنگ کننده شش قدرت جهاني پس از دور جديد گفتگوها در ژنو که به توافقي منجر نشد گفت دور بعدي  گفتگوها بين ايران و شش قدرت جهاني درباره برنامه هسته اي تهران روز 20 نوامبر در ژنو برگزار مي شود.

محمد جواد ظريف وزير خارجه ايران هم پس از سه روز گفتگو اعلام کرد مذاکرات با شش قدرت جهاني، مبنايي براي پيشرفت شده است.

وي گفت: اين نشست، مثبت بود؛ براي تکميل روند  کنوني و حرکت به سوي اجراي نخستين گام،‌ تمايل سياسي، عزم جدي، جديت و حسن نيت نياز است.

ظريف در گفتگو با خبرنگاران در ساعات نخست چهارمين روز مذاکرات در شهر ژنو  گفت: "ما مذاکرات فشرده‌اي انجام داديم و هدفمان دستيابي به يک نتيجه بود و براي انجام همين کار باز خواهيم گشت."

لوران فابيوس وزير امور خارجه فرانسه نسبت به عقد توافق هسته اي با ايران ابراز اميدواري کرد.

فابيوس که در مذاکرات هسته اي گروه 1+5 با ايران در ژنو شرکت کرده بود، در اظهاراتي نسبت به عقد توافق با ايران ابراز اميدواري کرد.

وي با اشاره به پيشرفتها در مذاکرات ژنو خاطر نشان کرد، اين مذاکرات به دليل مسايل حل نشده به عقد توافق منتهي نشد.

سرگئي لاوروف وزير خارجه روسيه پس از گفتگوهاي 1+5 با ايران در ژنو گفت: شش قدرت جهاني و ايران بر اساس ديدگاهي مرحله اي و دوطرفه عمل خواهند کرد و اين نگرش به عنوان اساس و پايه تعيين شده است.

لاوروف گفت مذاکرات ، بسيار تخصصي و طولاني شده است ؛ ولي زمان تلف نمي شود؛ ‌بنياني براي کار مشترک ايجاد شده است که موضوعات هسته اي ايران بر اساس نشست هاي مرحله‌بندي شده و تعهدات دو طرفه بررسي خواهد شد.


انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار