نخل گردانی از جمله آیین های عزاداری سالار شهیدان اباعبدالله حسین (ع) به ویژه روز عاشور است که در بسیاری از نقاط کشور از جمله خمین هر ساله با شور حسینی برگزار می شود.

 به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران اراک، مردم خمین همچون گذشتگان خود در سالروز شهادت امام حسین (ع) با برگزاری مراسم نخل گردانی در این روز نسبت به سالار شهیدان ابراز ارادت و عزاداری می کنند.
این میراث کهن بیش از 400 سال است که در روز عاشورا در خمین برگزار می شود که سیل عاشقان حسینی از شهرستانهای همجوار در این روز به این خطه سفر می کنند.
نخل به مفهوم درخت خرماست و در اصطلاح عامیانه به هر درخت و درختچه ای تزیینی هم نخل گویند، اما در مراسم عزاداری اصطلاح نخل به تابوت واره ای می گویند که آن را بر دوش می کشند. به همین دلیل در روز عاشورا نخل را که به روایتی نماد شهادت آن حضرت است بر دوش بانیان نخل حمل می شود.
نخل اتاقکی چوبی و حجیم و به شکل مکعب مستطیل است که از چوب بستی و با یک کف بندی تشکیل شده است. الواری که در کف به کار می رود، یک متر بالاتر از پایه های ستون ها قرار گرفته ، دو سر هر یک از تیرها حدود یک متر از چهار طرف کف دیواره نخل بیرون آمده و در واقع، دستگیره نخل را تشکیل می دهد.
مقدمات برگزاری مراسم نخل گردانی نخل بندی است که طی آیین و رسمی دیرینه در امامزاده ابوطالب خمین برگزار می شود.
مراسم نخل بندی را بانیان نخل که نسل به نسل به آنها اتنقال یافته و اسامی بعضی از آنها بر چوب زیرین نخل کوبیده شده است انجام می دهند.
یکی از این بانیان نخل می گوید: عصر سومین روز از دهه محرم به نخل لباس نو پوشانده می شود و روز چهارم از این دهه آنرا طناب پیچ می کنند تا نخل استحکام بیشتری یابد.
مهر پور افزود: شب هفتم دهه اول محرم طره که همان پارچه های سبز است به قسمت پایین نخل بسته می شود و شب هشتم نیز کتیبه های سوزنی که اسامی اهل بیت (ع) و یاران باوفای سیدالشهدا داخل آن حک شده است بر روی نخل نصب می شود.
وی خاطرنشان کرد: شب تاسوعا چادر مخصوص نخل کشیده می شود و شب عاشورا همه تجهیزات آن بسته خواهد شد.
وی با اشاره به وزن نخل که حدود دوتن است افزود: سالانه برای تجهیز ونگهداری نخل خمین 30میلیون ریال از مشارکتها و نذورات مردم هزینه می شود.در صبح عاشورا نخل از امامزاده شاهزاده ابوطالب به سمت چاله نخل با حضور مردم عزادار و هیات های زنجیر و سینه زنی حرکت داده می شود و بعد از عزاداری دوباره به محل اولیه باز می گردانده می شود.
در شامگاه عاشورا که شام غریبان است، مردم خمین شمع به دست به امامزاده ابوطالب می روند و تا صبح در کنار نخل به سینه زنی و عزاداری می پردازند.
مردم زادگاه امام راحل (ره) با گذشتن از زیر این نخل، امام حسین (ع) حاجت می طلبند و برای سلامیی خود و بستگانشان دعا می کنند .
آیین نخل گردانی شهرستان خمین در ششمین اجلاس سراسری شورای عالی سیاست گذاری ثبت کشور ، در فهرست میراث معنوی ثبت ملی شد.
ششمین اجلاس سراسری شورای عالی سیاست گذاری آذرماه سال گذشته در محمود آباد مازندران برگزار شد و آیین نخل گردانی خمین به همراه پنج آیین عاشورایی از استان مرکزی به ثبت ملی رسید.
این شش آیین را شامل مراسم نخل گردانی خمین، نخل گردانی تفرش، نخل گردانی نراق، علم بران تفرش، تعزیه گرکان و علم گردانی هزاوه بود../ب
برچسب ها: نخل گردانی ، خمین ، عشق
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.