به گزارش
باشگاه خبرنگاران، با فروپاشی نظام سوسیالیستی شوروی سابق و ایجاد کشورهای تازه استقلال یافته نقطه عطفی در روابط کشور جمهوری اسلامی ایران و کشورهای آسیای میانه علیالخصوص جمهوری ترکمنستان پدید آمد.
از آنجایی که شهر مرزی و محروم "باجگیران" با آوازه چندین ساله خود روزگاری به عنوان تنها معبر به کشورهای آسیای میانه مطرح بوده کاروانهایی از اقصی نقاط خراسان و دیگر شهرها از این معبر عبور میکردند و مالالتجاره خود را به کشورهای دور دست میفرستادند .
این منطقه متاسفانه در قبل از انقلاب به یکی از مناطق بسیار محروم تبدیل شد و اکنون نیز به سبب محرومیت بیش از حد خود به یک حرکت همه جانبه و بنیادی نیازمند بوده و تا حدودی پس از بازگشایی مرز و تردد مسافرین از این معبر این حرکت همه جانبه آغاز شده و ضرورت عمران خود را به ثبوت رسانیده است.
در این میان به عنوان اولین حرکت در خصوص شکوفایی، رونق گذشته این معبر حساس احداث ساختمان بازارچه مشترک مرزی ایران و ترکمنستان از ابتدای سال1370 با زیر بنای 700 مترمربع و با تامین اعتباری استانداری خراسان در مساحت 1000 متر مربع اجرا شد که در سال 74 کارهای ساختمانی آن پایان یافت و درابتدای سال 75 با حضور وزرای خارجه دو کشور افتتاح گردید.
امید است که فعالیت دوباره و اساسی این بازارچه مرزی آغاز راهی اساسی در شکوفایی اقتصاد شهرستان قوچان و علیالخصوص شهر باجگیران باشد.
با توجه به مراتب فوق و از آنجایی که این شهر مرزی تنها با پایتخت کشور ترکمنستان بیش از 30 کیلومتر فاصله نداشته و اکنون علاوه بر صادرات و واردات کالا به لحاظ فاصله 5/2 ساعته خود تا مرکز استان به عنوان معبر مسافری مهم به شمار رفته و به جهت تردد اتباع خارجی ، مسئولین و مقامات بلند پایه کشوری اکنون به عنوان ویترین نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران بدیهی است که نیاز به توجه اساسی در جمیع جهات دارد.
گمرکات مرزی به عنوان مبادی ورود و خروج کالا و مسافر نقش تعیین کنندهای در فرایند مبادلات تجاری و سرعت و سلامت فعالیتهای اقتصادی ایفا میکنند، بطور کلی نظارت بر ورود و خروج کالا و لوازم همراه مسافر از وظایف اصلی یک گمرک مرزی است که جوانب و اثرات مرتبط بر عمل گمرک به اهمیت وظیفه آن میافزاید، کارکنان زحمتکش گمرکات مرزی به عنوان مرزبانان اقتصادی کشور با کمک به صادرات و نظارت بر واردات و حمایت از مصرف کنندگان را سرلوحه برنامه خود دارد.
وضعیت جغرافیایی و اقلیمی منطقه باجگیران
باجگیران مرکز بخش "باجگیران" جزء دهستان دولتخانه از شهرستان قوچان میباشد که در شمال شرقی استان خراسان و در سه کیلومتری مرز ایران و ترکمنستان و در فاصله تقریبی 32 کیلومتری عشق آباد مرکز آن کشور قراردارد.
این شهر در مدار37 درجه و39 دقیقه به طول 58 درجه و25 دقیقه عرض شمالی قرارگرفته است. فاصله این شهر تا قوچان مرکز شهرستان 84 کیلومتر و تا مشهد مرکز استان 214 کیلومتر میباشد که جادههای ارتباطی طرف عشق آباد و قوچان آسفالته است.
بر اساس تقسیمات آب و هوایی باجگیران از نوع معتدل کوهستانی است، در ارتفاع 1800 متری از سطح دریا قرار گرفته ، ارتفاع زمینهای زراعتی تا حدود 1900 متر رسیده ولی کوههای اطراف به 1500 تا2500 متر میرسد.
این کوهها سد بزرگی در مقابل بادهای سخت وسرد زمستانی ایجاد کرده و هوای معتدل تر نسبت به قوچان پدید میآورد. این کوههای بلند از جهت جذب بخارات و رطوبت و ابرهای بارانزا بسیار موثر بوده و میزان باران این ناحیه نسبت به نواحی جلگهای و دشت چون عشق آباد بیشتر است.
وضعیت فرهنگی ، اجتماعی باجگیران
جمعیت باجگیران در تیرماه 1351 تعداد 437 نفر مرد و 414 نفر زن و تعداد 183 خانوار بوده که 69 خانوار کشاورز، 53 خانوار اداری ، 28 خانوار کارگر، 21 خانوار مغازهدار، 6 خانوار نظامی ، 3 خانوار بیکار بودهاند.
از جمعیت فوق غیر از فعالیتهای ذکر شده 76 خانوار دامپرور بودهاند مطابق سرشماری سال 1345 تعداد 996 نفر و درسال 1355 این جمعیت 1151 نفر و براساس آخرین سرشماری نفوس و مسکن سال 1357 جمعیت باجگیران به 666 نفر میرسد که نسبت به سال 65 و70 سیر نزولی و رشد منفی داشته است.
زبان متداول اکثر مردم کردی بوده ، عدهای هم به زبان ترکی و فارسی تکلم میکنند، مذهب تمامی اهالی شیعه اثنی عشر و غیر از عدهای کارمندان دولتی که از سایر شهرها به باجگیران آمدهاند اکثریت اهالی از تیره سیوکانلو میباشند.
تاریخچه گمرک باجگیران
هنگامی که گمرکات ایران در مرز عشق آباد به بلژیکها واگذار شد، در روستای بردر ( 8 کیلومتری غرب باجگیران ) نیز گمرکی بوجود آمد و اداره گمرکات اقدام به استخدام افرادی با اسب و تفنگ کرد تا سهم گمرک را که از مرز ایران خارج میشد را میگرفتند و آوازه ( باج بگیرها ) در تمام منطقه پیچید، هنگامی که محل گمرک از روستای بردر به محل باجگیران انتقال یافت نام محل نیز از مامورین باج بگیرها گرفته شده و محل باج بگیرها ، باجگیران نام گرفت.
محل گمرک ابتدا ساختمان حاتم بیک سپس کاروانسرای حاجی قربان و پس از آن به محل فعلی که با کمک آلمانیها ساخته شده است منتقل شد.
گمرک باجگیران در حال حاضر دارای دو ساختمان تجاری و مسافری است که به فاصله حدود یک کیلومتر از یکدیگر قراردارد .
قسمت تجاری گمرک حدود یک هزار متر مربع میباشد که دارای چهار انبار قدیمی و دو انبار جدید بوده و قسمت مسافری هم در نقطه صفر مرزی قراردارد که به طور شبانهروزی فعال می باشد.
بخشی از گمرک در قسمت بازارچه مشترک مرزی است که تا ساعت 16:30 به غیر از روزهای سهشنبه حسب وظایف مقرر انجام وظیفه میکند.
انتهای پیام/