به گزارش سرويس بين الملل باشگاه خبرنگاران، پایگاه تحلیلی "المانیتور" در مقالهای مینویسد: بدترین پیشبینیهایی که در چند هفته اخیر، بر عرصههای امنیتی و سیاسی لبنان حاکم بود، در مورد احتمال اینکه لبنان نیز از الگوی عراق پیروی کند، به حقیقت پیوستند. مجموعه اطلاعاتی که توسط مقامات لبنانی در چند روز گذشته ارائه شدند، همگی به این مسئله اشاره دارند. البته چیزی که بیش از همه نگران کننده بود، اطلاعات مربوط به آماده سازی القاعده برای حمله تروریستی به عزاداران حسینی در روز عاشورا در لبنان بود که میتوانست موجب گسترش درگیریهای شیعه و سنی از عراق به لبنان گردد.
*** خطرناکترین جنبه بمب گذاری، حمله به سفارت ایران در لبنان بود
اما خطرناکترین جنبه بمب گذاریهایی که در حومه جنوبی بیروت در تاریخ 28 آبان صورت گرفت، مورد هدف قرار دادن سفارت ایران در لبنان بود. این مسئله حاکی از تیره تر شدن روابط سیاسی بین ایران و ریاض است. دومین جنبه خطرناک آن این بود که این حمله، به گونهای صورت گرفت که یادآور شیوههای تروریستی است که در حال حاضر در عراق بین شیعه و سنی به شدت در جریان است.
*** سد بلوکهای بتنی، مانع تخریب سفارت ایران شد
اطلاعات موجود نشان میدهند که یک بمب گذار انتحاری در موتورسیکلت، در برابر سفارت ایران خود را منفجر کرد و به دنبال آن، خودرویی حامل مواد منفجره حمله بعدی را صورت داد. بر اساس حملات قبلی القاعده، میتوان دریافت که طراحان این حمله تروریستی، انتظار داشتند که نخستین انفجار، دیوار خارجی سفارت را شکافته و به خودروی حامل مواد منفجره اجازه میداد که وارد ساختمان سفارت شود و در داخل آن منفجر گردد.
آنچه که مانع تخریب سفارت ایران در بیروت شد، وجود بلوکهای بتنی دفاعی بود که محوطه سفارت را احاطه کرده بودند و مانع از آن شدند که خودروی حامل مواد منفجره وارد محوطه سفارت گردد.
*** حمله به سفارت ایران در بیروت، نخستین حملهای بود که منافع ایران در لبنان را به طور مستقیم مورد هدف قرار میداد
با این وجود، اشتباه کسانی که در نزدیکی سفارت زندگی می کردند این بود که آنها با عجله برای تماشای محل اولین انفجار به آنجا شتافتند و در این میان خود را هدف راننده خودروی حامل ماد منفجره قرار دادند که برای جبران شکست همدستانش در بازکردن راهی به درون سفارت، خود را منفجر ساخت.
حمله به سفارت ایران در بیروت، نخستین حملهای بود که منافع ایران در لبنان را به طور مستقیم مورد هدف قرار میداد. به علاوه، زمان حمله نشان میدهد درگیریهایی که در حال حاضر در منطقه بین شیعه و سنی در جریان است، اکنون به خاک لبنان نیز رسیده است.
*** بمب گذاری اخیر در بیروت قابل پیش بینی بود
برای بسیاری از ناظران، با در نظر گرفتن این حقیقت که آنها از قبل نیز پیش بینی میکردند که نبرد در منطقه «کالامون» سوریه، با بمبگذاریهایی از جانب سلفیها همراه باشد که حزب الله در لبنان را مورد هدف خود قرار دهند، وقوع این حمله در بیروت، موضوع غیرمنتظرهای نبود. سلفیهای سنی در قالب گروههای جهادی، همواره حزب الله را به حمایت از ارتش نیروهای نظامی سوریه در منطقه «کالامون» متهم میکنند.
*** مشخصه خطرناک این حمله، انتحاری بودن آن بود
از نقطه نظر یک مقام امنیتی که نخواست نامش فاش شود، مشخصه خطرناک این حمله، در مقایسه با حملات قبلی، این بود که حمله حاضر توسط بمب گذاران انتحاری صورت گرفته است. این نشان میدهد که القاعده، خواه توسط نهادهای خارجی کنترل شود یا خیر، نه تنها واحدهای امنیتی و نظامی در لبنان ایجاد کرده، بلکه عوامل این گروه از نظر ایدئولوژیکی نیز انگیزه کافی را برای انجام این گونه حملات تروریستی، دارا میباشند.
*** حملات انتحاری، مشخصه واضح گروه القاعده است
همین منبع، به این نکته اشاره کرد که استفاده از بمبگذاران انتحاری، در حملات تروریستی، دلیل روشنی است مبنی بر اینکه القاعده یا سازمانهای افراطی، از همان عقایدی پیروی میکنند که در حملات اخیر شاهد آن بودیم. وی افزود که هنگامی که یک بمب با کنترل از راه دور منفجر میشود، سرویسهای امنیتی معمولا به سرویسهای اطلاعاتی رسمی مشکوک میشوند؛ مانند حملاتی که در ماههای اخیر، در حومه جنوبی و شهر تریپولی صورت گرفت. اما حملات انتحاری، مشخصه واضح گروه القاعده است که توسط اعضای بسیار متعصب آنها صورت میگیرد.
*** انفجار بعدی در کجا رخ خواهد داد؟
مسئله نگران کنندهای که پس از بمگذاری سفرات ایران در بیروت اتفاق افتاد، این است که آیا این احتمال وجود دارد که لبنان وارد نخستین مرحله از پیروی الگوی عراق شده باشد و در حال حاضر مهمترین سوال این است که: «انفجار بعدی در کجا رخ خواهد داد؟» به عبارت دیگر، آیا این حمله، آغاز درگیریهای قومی در لبنان خواهد بود که سالیان سال در عراق جریان داشته و جان هزاران نفر از مردم این کشور را گرفته است؟
انتهای پیام/