مسعود محمدیان در گفتگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران تبریز افزود: با توجه به ارزش افزوده بالای تولید ابریشم، نوغانداری سهم مهمی در رشد اقتصاد خانوارهای روستایی دارد.
وی تشریح کرد: کارشناسان يكي از مشكلات سازمان در عرصه نوغانداري را تمايل نداشتن سرمايه گذار در حمايت از اين صنعت و ورود دستگاه هاي مدرن به اين عرصه مي دانند.
محمدیان ادامه داد: هرچند قادر هستيم مراحل اوليه نخ كشي، كرك گيري، پارچه بافي و... را در داخل استان انجام بدهيم، اما چون توجيه اقتصادي ندارد و مزيت نسبي آن پايين است و از سوي ديگر قيمت كارگر نسبت به ديگر استان هاي توليدكننده كرم ابريشم بسيار بالاست.
رییس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی با بیان این كه این صنعت با توجه به محدودیت زمانی تولید كرم ابریشم به عنوان اشتغال جانبی برای روستاییان محسوب می شود، یادآور شد: با توسعه پرورش كرم ابریشم می توان در مسیر صنعتی كردن این بخش حركت كرد.
وي توزيع نهال رايگان توت را در جهت حمايت از نوغانداران مثبت ارزيابي نمود و افزود: باتوجه به ظرفيت هاي موجود در سطح اين استان، احداث توتستان جديد و نيز اصلاح توتستان هاي قديمي با استفاده از نهال هاي اصلاح شده، ضروري است و در دستور كار سازمان جهاد كشاورزي قرار دارد.
محمدیان تاکید کرد: صنعت نوغانداري يا پرورش كرم ابريشم كه يكي از ملزومات و مواد اوليه صنايع فرش و نساجي محسوب مي شود در سال هاي گذشته فراز و فرود هاي بسياري را پشت سر گذاشته است به طوري كه با واردات بي رويه پيله ارزان، توليد كرم ابريشم به طور چشمگيري كاهش يافت.
معاون بهبود توليدات دامي جهادکشاورزي آذربايجان شرقي به خبرنگار باشگاه خبرنگاران گفت: گام هاي بلندي براي توسعه صنعت پرورش کرم ابريشم در استان برداشته شده است.
غفور عبدالهي ضن بازگو نمودن آذربایجان شرقی به عنوان یکی از قطب هاي مهم پرورش کرم ابريشم کشور افزود: هم اکنون 200 هکتار توتستان به صورت باغ در استان وجود دارد و طبق برنامه ريزي هاي به عمل آمده درصدد افزايش 30 درصدي مساحت توتستان هاي استان هستيم.
وي ادامه داد: همه ساله با آغاز بهار و رويش سرشاخه هاي درختان توت، فعاليت صنعت نوغانداري نيز شروع مي شود.
عبداللّهی یادآور شد: در سال جاري 420 جعبه تخم نوغان در مرحله اول بين نوغانداران استان توزيع شده است که اين ميزان نسبت به سال قبل 100 جعبه افزايش نشان مي دهد.
وی با بيان اين که نمايندگي هاي شرکت سهامي کرم ابريشم ايران در آذربايجان شرقي فعال اند ودر رفع نيازهاي نوغانداران استان فعالانه مشارکت دارند، گفت: هرسال کار پرورش کرم ابريشم با مساعدشدن شرايط آب وهوايي در کناره هاي ارس آغاز مي شود و منطقه سيه رود در کناره هاي ارس يکي از بهترين مناطق پرورش کرم ابريشم ايران است.
معاون بهبود توليدات دامي جهادکشاورزي آذربايجان شرقي اظهار داشت: درسال گذشته نوغانداران استان با پرورش300 جعبه تخم نوغان موفق به توليد11تن پيله ترابريشم شده بودند.
عبداللّهی تاکید کرد: درصورت توسعه صنعت نوغانداري در آذربايجان شرقي مي توان علاوه برايجاد اشتغال، درآمدهاي روستاييان را بالابرد و با راه اندازي واحدهاي پوشاک طبي ابريشم به صادرات محصولات ابريشمي پرداخت و درآمدهاي ارزي را به دست آورد.
معاون مديريت امور طيور و کرم ابریشم سازمان جهادکشاورزي آذربایجان شرقی در گفتگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران یادآور شد: شهرهاي جلفا، خداآفرين، کليبر و سيه رود به مراکز مهم توليد نوغان استان تبديل شده اند.
اکبر اصغر رضایی گفت: تثبیت قیمت فروش، افزایش نرخ خرید تضمینی هر کیلوگرم پیله تر ابریشم، تولید و توزیع نهال رایگان توت میان نوغانداران و بیمه نوغانداری از علل افزایش رغبت نوغانداران به پرورش کرم ابریشم است.
وی تاکید کرد: توسعه فعالیت های تولید ابریشم زمینه توسعه منابع بزرگ ابریشم از جمله نخ كشی و پارچه بافی است وكارآئی اقتصادی این صنعت به گونه ای است كه حتی كشورهایی كه امكانات تولید ابریشم ندارند به لحاظ ارزش افزوده فراوان تولیدات ابریشمی، نسبت به وارد نمودن ابریشم و تبدیل آن به منسوجات مختلف ابریشمی اقدام می كنند.
رضایی اظهار داشت: فعالیت های نوغانداری، پرورش كرم ابریشم و صنایع وابسته و واسطه ای بین تولید پیله و تهیه محصولات نهایی، سطوح وسیعی از اشتغالات روستایی و شهری را ایجاد
می كند و فرصت های شغلی قابل ملاحظه ای را به وجود می آورند.
معاون مديريت امور طيور و کرم ابریشم سازمان جهادکشاورزي آذربایجان شرقی افزود: بالا بودن متوسط توليد و کيفيت بالاي پيله هاي توليدي آذربايجان شرقي نسبت به ميانگين کشور، مسئولان محلي را براي افزايش سرمايه گذاري و توليد دراين بخش مشتاق کرده است.
رضایی خاطرنشان کرد: توليد ابريشم در استان در مقايسه با ميانگين کشوري اين محصول 7 کيلوگرم بيشتر است.
وی افزود: ميانگين برداشت پيله تَر از هر جعبه نوغان در کشور 30 کيلوگرم و در آذربايجان شرقي 37 کيلوگرم است.
رضایی گفت: رنگ طبيعي نخ ابريشم بستگي به رنگ و نوع پيله دارد و هر قدرطول پيله ها بلندترو رنگ آنها سفيد و شفاف تَر باشد پيله مرغوب تراست و در ازاي هر پيله 400 الي 1200 متر است.
وی تاکید کرد: الياف ابريشم توليد شده در آذربايجان شرقي برخلاف الياف مصنوعي بسيار مرغوب و طبيعي بوده و در صورت سرمايه گذاري مي توان بهره برداري خوبي کرد.
بر اساس این گزارش هزینه سرمایه گذاری در این حوزه در مقایسه با دیگر بخش های کشاورزی، کمتر بوده و زمان بازگشت سرمایه نیز سریع تَر است.
ابريشم خام داراي بازارهاي مناسب اقتصادي در داخل و خارج است و كالايي است كه مي تواند از بازارهاي مطمئن و مناسبي برخوردار باشد.
آذربایجان شرقی پس از گیلان، مازندران و خراسان شمالی در رده چهارم پرورش كرم ابریشم در كشور قرار دارد/س