به گزارش سرويس بين الملل باشگاه خبرنگاران به نقل از خبرگزاري فلسطيني معا، نوشته يديعوت آحارانوت تحليل سريع و مختصر از توافقي در ژنو است که با واکنش جنون آميز اسرائيل مواجه شد.
بر اساس نوشته يديعوت آحارانوت برندگان اين توافقنامه عبارتند از ؛
1- ايران
ايران در اين توافق ابتدايي تخفيف هايي دريافت کرده است، اين کشور در زمينه واردات فلزات گرانبها، لوازم يدکي خودروها و هواپيماها و فروش توليدات پتروشيمي تخفيف هايي دريافت کرده است و گفته مي شود اين تخفيف ها 7 ميليارد دلار براي اين کشور در آمد خواهد داشت.
مهم ترين ضمانتي که به ايران داده شد اين است که کشورهاي غربي در اين فرصت شش ماهه تحريم جديدي عليه ايران وضع نخواهند کرد و اين همان نکته اي است که بايد آن را خلاف خواسته اسرائيل تعبير کرد.
ايران در اين توافق دستاوردهاي خوبي داشت، از جمله اينکه حق آنان در داشتن غني سازي زير 5 درصد اورانيوم محترم شمرده شد، اين کشور مي تواند سانتريفيوژهاي خود را در حدي که در حال حاضر در اختيار دارد حفظ کند.
2- آمريکا
"باراک اوباما" که پس از توافق با روسيه در زمينه خلع سلاح شيميايي سوريه، با انتقادات شديدي مواجه شده بود در نگرش به پرونده هسته اي ايران نيز بيتوجه به اين انتقادات راه حل مسالمت آميز را پيگيري کرد.
اوباما به جاي آنکه فقط به گزينه تهديد نظامي تکيه کند براي رسيدن به هدف، هم موضع سختگيرانه اتخاذ کرد و هم "جان کري" و "وندي شرمن" را مامور پيگيري حل مشکل از راه سياسي کرد و در پايان نيز شاهد بود روش او پاسخ داده است.
3- روسيه
روسيه کشوري است که با تحريمهاي بينالمللي عليه سوريه مخالف بود، اين کشور بارها با تحريمهاي بين المللي عليه ايران نيز مخالفت کرد و هر بار خواستار حل مشکل از راه گفتگو شد.
"سرگئي لاوروف" وزير امور خارجه روسيه صبح روز يک شنبه در سخناني سعي کرد چنين وانمود کند که بازنده هاي اين توافقنامه باخت قابل توجهي نداشته اند او حتي ابراز داشت اين توافقنامه بازنده اي نداشت و همه از آن برنده خارج شده اند.
اما بازندگان توافقنامه ژنو عبارتند از؛
1- اسرائيل
اسرائيل ميدان را واگذار کرد، "نتانياهو" ديگر براي توقف برنامه هسته اي ايران هيچ راه چاره اي در برابر خود نمي بيند، او که سعي مي کرد با استناد به برنامه هسته اي ايران، در براير کشورهاي عضو سازمان ملل متحد سیاهنمایی کند و حتي در برابر مجمع عمومي سازمان ملل آن نقاشي مشهور از بمب هسته اي و خط قرمز اسرائيل را به نمايش گذاشت حال دستش را کوتاه مي بيند.
او که از هر فرصت و تريبوني استفاده مي کرد تا ايران را براي جهان خطرناک جلوه دهد حال مجبور است توافقنامه ايران و غرب در ژنو را اشتباهي تاريخي بخواند نه توافقي تاريخي.
"نتانياهو" تلاش کرد همچنان دولت آْمريکا را تحت فشار قرار دهد اما نتيجه اي از اين کار عايد تل آويو نشده است، وي تلاش کرد جهان و ملت هاي جهان را عليه ايران بسيج کند اما بازهم نتيجه اي نگرفت به همين منظور اسرائيل بدون شک بدترين بازنده توافقنامه هسته اي ژنو است.
2- عربستان
با آنکه عربستان با اسرائيل ارتباط سياسي ندارد اما نگراني آنها در باره پرونده هسته اي ايران با اسرائيل مشترک است.
اين نگراني هاي مشترک در حدي است که رسانه هاي اسرائيلي و غير اسرائيلي، حتي از رايزني هاي سري ميان طرف هاي نگران در منطقه سخن گفته اند.
در کنار اين اخبار در خبرهاي ديگري آمده است عربستان همگام با اسرائيل، بارها در تماس با آمريکا از ضرورت افزايش تحريم عليه ايران گفته اند.
عربستان ايران را همسايه خطرناکي مي خواند و از مواضع اين کشور در بحرين و منطقه به شدت غضبناک است.
به نظر مي رسد نکته قابل ذکر درباره عربستان اين است که توافق ايران و غرب خواب را از چشمان دولتمردان عربستان خواهد ربود .