به گزارش سرويس بين الملل باشگاه خبرنگاران، ديويد آلبرايت که کارشناس کهنه کار مسئله هسته اي ايران است، مي گويد توافق شش ماهه اي که در ژنو به دست آمد، کار بزرگي محسوب مي شود، اما طرف هاي مذاکره کننده هنوز با چالش هايي براي حل و فصل مسائل در درازمدت رو به رو هستند.
وي گفت از جمله مسائل مهم مورد اختلاف در آينده احتمالاً تعداد سانتريفوژهايي خواهد بود که ايران مجاز به نگهداري آن خواهد بود.
گورتزمن: تحليل شما از توافقي که بين ايران و گروه پنج به علاوه يک به دست آمده است چيست؟
آلبرايت: اين توافق در کوتاه مدت کار بزرگي را به انجام مي رساند. اما در درازمدت کارهاي زيادي بايد انجام شود و مسائل زيادي است که بايد حل و فصل شود. در اين دوره نخست شش ماهه ، توافق ايران و گروه پنج به علاوه يک خطر ناشي از برنامه هسته اي ايران را کاهش مي دهد و از اين منظر، اين توافق هدف لازم براي خريد زمان به منظور پرداختن به مذاکره درباره مسائل اساسي تر و دشوارتر را محقق مي سازد. اين توافق ظرفيت زيادي دارد.
گورتزمن: لطفاً به نکات مثبت اين توافق اشاره کنيد.
آلبرايت: يکي از مثبت ترين جنبه هاي اين توافق، تلاش براي برچيدن ذخاير اورانيوم غني شده 20 درصد است
گورتزمن: پس اين مسئله مهم ترين دستاورد توافق با ايران است.
آلبرايت: به علاوه، آژانس بين المللي انرژي اتمي اين امکان را خواهد داشت تا بر اين کشور نظارت کند.
گورتزمن: آيا اشکال هايي هم در اين توافق وجود دارد؟ اسرائيلي ها چه بخش از اين توافق را بسيار بد مي دانند؟
آلبرايت: يکي از اشکالها اين است که ايران ميتواند به تحقيق و توليد سانتريفوژ ادامه دهد. مکانهايي که توليد سانتريفوژ در آن صورت ميگيرد تحت تاثير قرار نخواهند گرفت. هيچ چيزي برچيده نخواهد شد. همه اين گامها در توافق موقت قابل بازگشت است. آمريکا نيز تاکيد کرده است تحريم هايي که کاهش خواهد يافت، بازگشت پذير است. پس براي مثال، امکان از سرگيري احداث تاسيسات اراک وجود دارد. همچنين اين امکان وجود دارد که آنها توليد سوخت را از سربگيرند.
گورتزمن: پس به عقيده شما، اين توافق به طور کلي توافق نامناسبي به شمار نمي رود؟
آلبرايت: خوب يا بد بودن اين توافق به اين بستگي دارد که آيا مسائل درازمدت حل و فصل خواهند شد يا خير.
انتهای پیام/