به گزارش سرويس بين الملل باشگاه خبرنگاران ، گاردين در مقالهاي به قلم مايكل كوهن نوشت وقتي از ژنو خبر رسيد كه با ايران بر سر برنامه هستهاي توافقي صورت گرفته دولت اسرائيل با گزينه آشكاري روبرو شد- حمايت از توافقنامه يا حمله به توافقنامه و ناكافي دانستن آن.
بنيامين نتانياهو راه دوم را انتخاب كرد وبه توافق صورت گرفته عنوان " اشتباه تاريخي" داد. اين فرايند اسرائيل را بيشتر منزوي كرده و آنچه را كه ممكن است جديترين اختلاف امريكا-اسرائيل در طول دو دهه باشد، تعميق كرده است.
دليل شكاف فزاينده بين امريكا-اسرائيل اين است كه اين دو برنامه هستهاي ايران را به يك چشم نمي بينند. اسرائيل خواستار نابودي كامل توانمندي ايران است-چيزي كه غير واقعي است .
ايران در مسير توسعه توانمندي هستهاي به حدي پيش رفته است كه مسئله امروز اين است كه به جاي برگرداندن برنامه هستهاي ايران، بهترين راه براي كند كردن اين برنامه و جلوگيري از هستهاي شدن ايران چيست ؟ گاردين مدعي شده هدف نهايي توافق ژنو از بين بردن توانمندي هستهاي ايران است.
اين مقاله مينويسد در واقع اگر نتانياهو ازخط قرمز خود بازمي گشت متوجه ميشد كه توافق امضا شده در ژنو آغازتوافقی سازنده است.
گاردين مدعي شده غرب از توافق ژنو امتيازات بيشتري از ايران گرفته و در ازاي آن امتياز كمتري داده است و تداوم مشكلات ناشي از تحريم باعث خواهد شد ايران در مسير توافق نهايي مصالحه بيشتري داشته باشد.
اين كه نتانياهو اين پيشرفتها را "اشتباه" توصيف كرده نشان مي دهد كه این مساله اسرائيل را در مورد مسئله ايران چقدر منزوي كرده است. هيچ كس – حتي فرانسه يار جديد اسرائيل- نميخواهند خواهان حذف كامل برنامه هسته اي ايران باشند.
گاردين در ادامه با اشاره به افزايش اختلافات ميان واشنگتن و تل آويو بر سر برنامه هستهاي ايران گفته است: اثر توافق ژنو بر روابط امريكا- اسراييل ميتواند جدي تر باشد اما كاخ سفيد در حال حاضر در حال انجام اقداماتي براي كاهش تنشها است، ولي به نظر مي رسد دولت فعلي اسرائيل ،سياست امريكا در خاورميانه را نمي پذيرد.امريكا در حال خروج از منطقه نيست اما مسلما در اين مسير حركت ميكند. خروج از عراق و افغانستان و مقاومت در برابر مداخله نظامي در سوريه، تلاش براي پايان دادن به مناقشه اعراب-اسرائيل و توافق با ايران اقدامات كشوري است كه بالاخره متوجه شده حضور در خاورميانه بيشتر از منفعت هزينه به همراه دارد.
اين مسئله فقط يك تغيير موقت نيست. بلكه واقعيتي جديد در خاورميانه است و اقدام نتانياهو در محكوم كردن توافقنامه ژنو فقط باعث تقويت اين ديدگاه سياستگذاران امريكايي و بخصوص باراك اوباما خواهد شد كه آنها در مسير صحيحي حركت ميكنند.
اقدام نتانیاهو در لگد زدن به ارتباط با مهمترين هم پيمان اسرائيل، سياه نمايي كردن تلاشهاي ديپلماتيك ، اشاره تلويحي به اين كه آنها بطور يكجانبه از نيروي نظامي استفاده خواهند كرد و به دنبال آن هستند كه ان پي تي را به زمين بزنند، بي خردي است.
نتانياهو با اتخاذ اين موضع نه تنها نفوذ و فشار خود بر ايالات متحده را تضعيف كرده بلكه نفوذ خود بر ديگر اعضاي گروه 1+5 را نيز كاهش داده است. طي شش ماه آينده – كه ايران و گروه1+ 5 به دنبال انعقاد توافقنامه جامع هستند- اسرائيل ميتواند با اتخاذ مواضع آشكار وابرازتمايل براي پذيرش توافق از انزوای کنونی درآید .
انتهای پیام/