به گزارش حوزه ادبیات
باشگاه خبرنگاران به نقل از روابط عمومي سازمان اسناد و كتابخانه ملي جمهوري اسلامي ايران، دكتر تفرشي تاريخ نگار و سند پژوه در سخنراني خود به موضوع دانسته ها و نادانسته ها درباره آرشيو ملي بريتانيا، پرداخت و درباره اسناد مختلف مربوط به ايران مثل اسناد مربوط به نفت ايران، جنگ جهاني اول، تحولات خليج فارس و مناقشات مرزي ايران و عثماني، اسناد شخصي، اسناد اقتصادي و اجتماعي و بانك شاهنشاهي در ايران كه در آرشيو هاي بريتانيا نگهداري مي شود، سخنراني كرد.
بيش از 30 هزار پرونده سند در آرشيو هاي مختلف تركيه با موضوع ايران وجود دارد محمد وانلي اوقلو رئيس آرشيو دولتي تركيه با اشاره به جايگاه ويژه ايران در تمدن جهاني گفت: در دوران شكوفايي تمدن هاي مختلف، ايران به عنوان صاحب تمدن شناخته شده است.
وي افزود: بررسي اسناد و روابط ميان دولت ها و ملت ها محدود به يك منطقه جغرافيايي كار مهمي است و ايران و تركيه مناسبات خوبي داشتند و گذشته تاريخي مشتركي را دارند.
رئيس آرشيو دولتي تركيه با اشاره به وجود آرشيوهاي مختلف در دوران عثماني و تركيه فعلي، افزود: 25 هزار پرونده با موضوع مسائل ايران در آرشيو عثماني و 3 هزار پرونده نيز در آرشيو تركيه وجود دارد و جمعاً حدود 30 هزار پرونده سند است كه البته اسناد كمي به زبان فارسي است.
وي با اشاره به وجود 100 ميليون برگ سند در آرشيو هاي تركيه ادامه داد: 10 ميليون برگ سند نيز اسكن شده و در اختيار كاربران قرار دارد.گفتني است آرشيو آرشيو دولتي تركيه زير نظر نخست وزيري فعاليت ميكند.
فريد احمد معاون آرشيو ملي هند با تشكر از مسوولان برگزاري همايش گفت: ابراز تمايل مسوولان ايراني به سمت هويت و فرهنگ بسيار خوشايند است.
وي به وجود اسناد عظيمي از ايران به زبان فارسي در هند نيز اشاره كرد و گفت: عموم كشورها تلاش مي كنند با جمع آوري اسناد، در توسعه كشورهاي خود گام بردارند.
معاون آرشيو ملي هند از حفظ اسناد به مثابه حفظ هويت و فرهنگ كشورها ياد كرد و افزود: آرشيو ها براي حمايت پژوهشگران حوزه هاي اسنادي موجوديت دارند و بايد بتوانيم در حفاظت، نگهداري و ديجيتال سازي اسناد فعال باشيم.
وي برگزاري همايش ها، دوره ها و كارگاه هاي آموزشي را براي توسعه و اشتراك تجربيات كشورها مفيد دانست و گفت: آگاهي بخشي در زمينه حفاظت اسناد و به روز رساني روش ها و اطلاع رساني آن از وظايف مراكز آرشيوي است.
نخستين همايش بين المللي اسناد ايراني نقطه عطفي براي شناسايي اسناد ايراني است محمد نظير رئيس كتابخانه ملي پاكستان برگزاري نخستين همايش بين المللي اسناد ايراني را نقطه عطفي براي شناسايي اسناد ايراني دانست و افزود: ايران و پاكستان هميشه روابط نزديكي داشته و در زمينه هاي فرهنگي و علمي تبادل نظر و همكاري دارند.
وي با اشاره به اينكه حفظ و نگهداري اسناد از افتخارات دولت هاست، افزود: از زمان استقلال پاكستات تا كنون اكثر اسنادي كه در كراچي جمع آوري مي شد به صورت يكپارچه در مراكز آرشيوي در اسلام آباد نگهداري ميشود.
وي به جمع آوري و هويت بخشي منابع فارسي و اولويت دهي به آن براي آرشيو و كتابخانه ملي پاكستان اشاره كرد و افزود: راه اندازي مركز آموزش زبان فارسي براي تربيت نيروهاي متخصص و حفاظت و بهره برداري از اين اسناد از جمله فعايت هايي است كه در پاكستان انجام شده است.
در ابتداي اين همايش غلامرضا عزيزي معاون اسنادملي و دبير نخستين همايش اسناد ايراني و محمد حسين واقف زاده معاون پژوهش برنامه ريزي و فن آوري و دبير چهارمين جشنواره هفته پژوهش در خصوص فرايند برگزاري همايش از ابتداي فراخوان، جمع آوري و داوري آثار توضيحاتي ارائه كردند.