ورزش در فصل زمستان؛ موضوعي است كه براي خيلي از ورزشکاران مهم بوده و دانستن نکات علمی پیرامون آن ضروری به نظر می رسد.

به گزارش خبرنگار ورزشی باشگاه خبرنگاران: در هنگام سرما، عضلات بدن معمولا منقبض می شوند و فشار خون به دلیل انقباض رگ ها کاهش می یابد، در نتیجه اکسیژن رسانی به بافت های بدن کم می شود و فرد احساس سرما می کند.

لذا در فصل سرما توصیه می شود که ورزشکان  به آرامی بدن خود را گرم کنند تا عضلات طول اولیه خود را پیدا کرده، فشار خون افزایش یابد و با افزایش جریان خون، درجه حرارت بدن نیز بالا برود.

البته این امر باید به آرامی  صورت بگیرد، زیرا حرکات شدید ورزشی باعث ایجاد خستگی زودرس در ورزشکاران می شود و در نتیجه بهره ی کافی را از ساعات ورزش نمی برد. همچنین این گونه حرکات، باعث گرفتگی عضلات و یا وارد آمدن آسیب های جدی تری به عضلات می شود. در نتیجه توجه به اصول گرم کردن آهسته ی بدن قبل از انجام حرکات ورزشی شدید، باعث پیشگیری از ایجاد این گونه آسیب ها می گردد.
 
فواید ورزش در هوای سرد  
 
محققان معتقدند که در صورت رعایت نکات مطرح شده درباره ی ورزش و فعالیت بدنی در هوای سرد، مقاومت بدن در سایر فصول نسبت به انجام حرکات ورزشی حتی از نوع سنگین بالاتر می رود و بدن بهتر می تواند خود را با شرایط موجود تطبیق دهد. همچنین علاوه بر بالا رفتن استقامت، قدرت بدنی فرد نیز افزایش می یابد.
 
اما در این میان نباید فراموش کرد پوشش مناسب هم بسیار مهم و تاثیر گذار است و داشتن یک پوشش مناسب جهت حفظ گرمای تولید شده توصیه می شود.



این پوشش باید طوری باشد که مانع اجرای حرکات ورزشی نشود و ورزشکار را حین انجام فعالیت به دردسر نیندازد.

پوشش هایی مانند کلاه، هدبند، دستکش و همچنین پوشیدن بادگیر در مواقعی که شدت باد زیاد است، مواردی هستند که می توانند تا حد زیادی گرمای ایجاد شده در حین حرکات ورزشی را حفظ نمایند.

البته ورزشکاران در هنگام فعالیت بدنی  باید از توقف های طولانی مدت خودداری نماید و به طور مدام تحرک داشته باشد.
 
پس از انجام ورزش در سرما چه باید کرد؟
 
فرض  کنیم تمام موارد بالا مورد توجه قرار گرفت، اما نکته مهم تری هم باقی می ماند و آن این است که پس از اتمام فعالیت ورزشی، به دلیل عرق کردن و وجود هوای سرد، ورزشکاران  بیشتر در معرض سرماخوردگی قرار می گیرد و باید سریعا به یک مکان گرم تر هدایت شود تا به راحتی بتواند لباس های خود را عوض کند و در اینجا توصیه می شود که بعد از ورزش نه تنها تا یک ربع پوشش خود را کم نکنند، بلکه به جای گرمی  مانند کلاس بروند تا به دمای میانگین هوا برسند.
 
غذاهای گرم برای ورزشکاران
 
غیر از پوشش مناسب باید بدانید از آن جایی که انجام حرکات ورزشی نیاز به انرژی بیشتری دارد و در هوای سرد این نیاز بیشتر می شود، ورزشکاران باید حتما در این روزها مصرف صبحانه ی کامل و استفاده از چربی ها و کربوهیدرات ها را فراموش نکنند. صبحانه ای متشکل از نان و تخم مرغ و یا نان و کره عسل به همراه میوه و آجیل که می تواند انرژی موردنیاز بدن را به شکل بهتری تامین نماید.


 
افرادی که ورزش برایشان خط قرمز دارد
 
افراد مبتلا به آسم در کلیه فصول، مخصوصا در فصل سرما باید در زمینه ورزش کردن مورد توجه قرار بگیرند، زیرا همان گونه که گفته شد در هوای سرد به دلیل کاهش جریان خون، اکسیژن در دسترس اندام ها کاهش می یابد و در افراد مریض می تواند به ایجاد حملات آسم منجر گردد.

لذا افراد  آسمی در این زمینه باید مورد مراقبت قرار بگیرند و حتما با پزشک معالجشان در این زمینه صحبت شود و دستورالعمل لازم هم به ورزشکار و هم به مربی ورزش داده شود.

دکتر  رشید حیدری مقدم رئیس هیات پزشکی ورزشی استان همدان در مود سرمازدگی گفت: سرمازدگی از شايعترین صدمات کوهستان است. سرمازدگی عبارت است از یخ زدن اندام ها و لایه های زیرین آن ودر مورد آسیب های ناشی از سرما یعنی دمای پایین تر از نقطه انجماد به کار می رود و شامل دونوع عمومی و عضوی است. 

سازگاری ورزشکارن  با هوای سرد

برای سازگاري ورزشکاران  با سرما بهتر است پیش از شروع فصل زمستان ، خود را به سرما عادت دهند ، شبها بدون روشن بودن بخاری یا شوفاژ بخوابند ، دستها و صورت را با آب سرد بشویید ، از پوشيدن لباس زياد درچند روز قبل از صعود به ارتفاع خودداري كنند، در خیابان به هنگام راه رفتن دستها را از جیب خارج کنید و حرکت مچ و انگشتان را داشته باشید.  
 
  عوامل سرمازدگی:

هر چه سرعت باد بیشتر باشد، احتمال سرمازدگی و یخ زدگی اندام ها بیشتر می شود. وقتی درجه حرارت محیط در آب وهوای بدون باد 10 درجه زیر صفر باشد، اگر باد با سرعت10 متر بر ثانیه بوزد، درجه حرارت به 30 درجه زیر صفر می رسد. با توجه به اين موضوع در ارتفاعات بالا که سرعت باد بسیار بیشتر از این خواهد بود کوهنوردان بايد توجه جدي تري به سلامت خود در ارتفاعات داشته باشند.
 
علائم و نشانه هاي سرمازدگي چیست ؟ 

-پوست موضع سفید و کرخت می شود، اگر چه فرد ممکن است متوجه نباشد که چه اتفاقی افتاده است. 



-در سرمازدگی درجه 2 ، پس از یک یا چند روز ، تاول به رنگ بنفش – آبی یا قرمز ایجاد می شود. باید دقت کرد که تاول ها نترکد چون باعث عفونت در عضو مصدوم مي شود. توجه داشته باشيد كه به هيچ عنوان تاول ها را پاره نكنيد. 

-معمولا درد سوزشی به طور موضعی و تدریجی ایجاد می شود، البته اگر سرما شدید باشد ممکن است این علامت ایجاد نگردد، چرا که تمام حس موضع از بین رفته و بافت کاملا یخ زده است.
 
اثر سرما بر بدن، در چند مرحله ظاهر می شود: 

لرزیدن(که نشانه کوشش بدن جهت ایجاد گرماست) ، بیحالی:( سرد شدن سریع بدن، خواب آلودگی ، بی قراری و بی تفاوت بودن نسبت به محیط- نبض خیلی کند و تنفس بسیار ملایم و كاهش سطح هوشياري و سرانجام مرگ.
 
اقدامات اساسي كه در برخورد با فرد سرمازده 

شخص مصدوم را به مكان مناسبي انتقال دهيد ،از ماساژ دادن عضو مصدوم خودداري كنيد، با عضو سرمازده به نرمش رفتار کنید تا نسوج آن دچار آسیب نگردند. مانندخودداري از ماساژ دادن ،لباسهاي خيس را از تن مصدوم خارج كنيد و لباس چند لايه خشك بپوشانيد ،خودداری از شستن صورت در محافظت از سرما تاثیر به سزایی دارد همچنین اسفاده از کرم های متداول جهت سرمازدگی و نور خورشید همراه تیم باشد ،و همچنین سر، دست ، پا و گردن را گرم نگاه دارید ، در غیر این صورت حرارت از طریق این اعضا به خارج منتقل می شود . 

چه راههای را برای کوهنوردی در شرایط سرد توصیه می کنید ؟  

هنگام حرکت در برنامه های زمستانی که بارندگی ، طوفان یا برف کوبی عمیق وجود ندارد، جهت جلوگیری از بخار پا که کفش و جوراب و داخل گتر را خیس می کند، می توان زیپ یا بند بالای گتر را باز کرد تا بخار پا خارج شود.. انرژی خود را به 3 قسمت تقسیم کنید؛ انرژی صعود، انرژی فرود، و انرژی ذخیره.

  در کارگاه ها و محل های توقف در زمستان چه باید کرد؟
 
پنجه های پا را باز و بسته کنید و بازی دهید تا خون بیشتر در این نواحی جریان پیدا کند. 

یک سوم گرمای بدن از سر خارج می شود ، بنابراین پوشاندن و گرم نگه داشتن این ناحیه در زمستان ، به مقدار زیادی از به هدر رفتن حرارت بدن جلوگیری می کند . 

بعضی از افراد به خصوص کوهنوردان در فصل سرما علاقه به صعود به ارتفاعات دارند در ارتفاعات بالا به علت کمبود اکسیژن هوا، تعداد گلبولهای قرمز خون به منظور بالا بردن میزان اکسیژن گیری ،افزایش می یابد. این افزایش باعث غلیظ شدن خون، و در نتیجه کندی جریان آن می گردد، و این امر مي تواند سبب افزايش شانس سرمازدگی در فرد شود. بنابراین استفاده از مایعات و خوراکی های آبکی توصیه می گردد.
 
لباس، دستکش ، شلوار و... تنگ در مقابل سرما محافظ خوبی نیستند. پشم بافته شده نباید به عنوان لباس رو استفاده شود ، اما به علت اینکه هوای زیادی را در خود ذخیره می کند، به عنوان لباس زیر می تواند مناسب باشد. در شب ، در پناهگاه ، کفش ها را پس از رسیدن کاملا تمیز کنید و داخل آن روزنامه قرار دهید.


 
شب های سرد زمستان چه باید کرد ؟ 

اگر در سرما در اثر گم شدن ، به شب برخورد کردید و وسیله خواب نداشتید، محلی ایمن از باد را بیابید، و تا صبح با خوردن و آشامیدن بیدار بمانید ،در برنامه های زمستانی ، پیش از غروب آفتاب کمپ را برقرار کنید، زیرا پس از غروب آفتاب هنگام برقراری چادر، احتمال سرمازدگی بیشتر است ،هنگام صعود های فنی ، خصوصا در یخچالها ، هنگامی که در کارگاه مشغول حمایت هستید، حرکت آهسته بدن می تواند به جلوگیری از سرمازدگی کمک کند ، در مسیر قله ها در فصل سرما خصوصا هوای طوفانی ، به کسی اجازه نشستن در بین راه را ندهید. و اگر به کسی برخورد کردید که نشسته و در حال به خواب رفتن است، او را وادار به حرکت نمایید تا دچار خواب مرگ نشود.
 
در برنامه های زمستانی حتما از گتر کفش استفاده شود تا هم در اثر برف کوبی زیاد و هم در اثر طوفان، برف وارد کفش نشود ، در غیر این صورت در اثر گرمای پا، برف ها آب می شود و باعث سرمازدگی پا می شود ،در زمستان هنگام کوهپیمایی از گذاشتن نایلون داخل کفش خودداری کنید، زیرا باعث عرق پا و سرمازدگی می شود ،در هنگام کوهنوردی در زمستان از مناطق بهمن گیر ، کولاک زا و محل جان پناه و پناهگاه اطلاع کافی داشته باشید ، تا هم از اتفاق جلوگیری کرده باشید، و نیز در صورت بروز اتفاق از این محل ها استفاده نماییم.
 
  مصرف مایعات در فصل سرما چگونه باید باشد ؟ 

در کوهستان برای جلوگیری از تبخیر آب بدن ، آب را خالص ننوشید تا بیشتر جذب بدن شود و دیرتر دفع گردد ونوشيدني هاي استاندارد ورزشي مي توانند كمك كننده باشند. 

شخص وقتی می تواند مطمئن شود که در طی روز به مقدار کافی آب نوشیده است که حداقل سه بار ادرار کند و رنگ ادرار روشن باشد.
 
باید مقدار زیادتر از حد معمول مایعات در ارتفاعات مصرف شود تا مقدار آب دفع شده از بدن جبران شود .  
در برنامه های زمستانی جهت جلوگیری از سرمازدگی پاها از کفش دو پوش و نمره بزرگتر از اندازه پا اســتفاده شود. کفش تنگ یکی از عوامل سرمازدگی می باشـد.
 
در کل برای جلوگیری و درمان  سرمازدگی در زمستان باید سعی کنید از تماس بیشتر با سرما در امان باشید ،قسمت سرما زده را توسط گرمای بقیه ی قسمت های بدن گرم شود.دست گرم را می توان روی گونه یا بینی سرما زده قرار داد،دست سرما زده را می توان زیر بغل یا روی پوست شکم گذاشت، هرگز از برف برای ماساژ پوست و بافت یخ زده و سرمازده استفاده نشود، قسمت سرما زده را نباید روی آتش گرفت، زیرا حس پوست به علت سرمازدگی مختل شده است و بنابراین احتمال سوختگی وجود دارد ،ز گرم كردن ناگهاني عضو مصدوم خوداري كنيد و محل آسيب را به تدريج گرم كنيد و در نهایت در حداقل زمان ممكن مصدوم را به يك مركز درماني مجهز منتقل كنيد.  

انتهای پیام/
برچسب ها: ورزش ، زمستان ، نکات علمی
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار