بنا به ضرورت اجتماعی و برای تنظیم بهتر روابط زوجین در نهاد خانواده، شرایطی از سوی طرفین در ضمن عقد نکاح مقرر می‌شود که امروزه در اسناد نکاح به صورت چاپی برخی از رایج‌ترین شرایط آن بیان می‌شود.

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، در زمره‌ شروط معمول ضمن عقد نکاح، شرط موصوف به «تنصیف دارایی» است. بر اساس این شرط، زوج با تحقق شرایطی، باید تا نصف دارایی خویش شامل دارایی‌های منقول یا غیرمنقول را که در زمان زوجیت به دست آورده است، زمان طلاق به همسرش بدهد. در گفت‌و‌‌گو با كارشناسان حقوقي به بررسي اين شرايط مي‌پردازيم.

شروط تنصيف دارايي

يك وكيل دادگستري در خصوص بررسي شروطي كه براي تحقق واگذاری تا نصف اموال شوهر به همسرش باید محقق شود به «حمايت» مي‌گويد: چهار شرط برای تحقق واگذاری تا نصف اموال شوهر به همسر وجود دارد: شرط نخست اين است كه درخواست طلاق باید از طرف مرد مطرح شده باشد، دوم اينكه این تقاضا ناشی ازسوءاخلاق یا سوءرفتار زن نباشد.

بهنام عباسي در این مورد مثالی می‌زند و ادامه می‌دهد: اگر زوج بتواند نشوز و عدم تمکین زوجه را اثبات كند، این شرط برای زوجه قابل اجرا نخواهد بود.

وی درباره شروط بعدی نیز می‌گوید: شرط دیگر این است که مرد در طول زندگی مشترک اموالی به‌دست آورده باشد. با توجه به این شرط، اموالی که قبل از ازدواج به‌دست می‌آید مشمول انتقال تا نصف دارایی نمی‌شود. همچنین این شرط مشمول اموال موروثي نمي‌شود، زيرا اموال ناشي از ارث، اموال به‌دست‌آمده قبل از زندگي زناشويي محسوب مي‌شود.

عباسي درباره شرط چهارم برای تحقق تنصيف دارايي مي‌گويد: موجود بودن دارایی زوج در حین طلاق نیز شرط آخر است؛ بنابراين شرط تنصيف دارايي شامل اموال از بين رفته زوج از طریق تلف يا مفقود شدن، نمي‌شود. در این شرط باید ديون زوج نيز مدنظر قرار گيرد. به‌عنوان مثال اگر زوج نسبت به مهر زوجه‌ای كه می‌خواهد او را طلاق دهد یا زوجه دیگرش، مشغول‌الذمه باشد، پرداخت مهریه زوجه از دارایی زوج، نسبت به اعمال شرط تنصیف دارایی مقدم است و حتی بنا بر نظری اجرای این شرط نسبت به مستثنیات دین هم ممنوع است و تعهد به انتقال تا نصف مال زوج نیز نمی‌تواند از این قاعده كلی مستثنی باشد.

وقتی دادگاه این چهار شرط را احراز کند نصف اموال مرد را به صورت مجانی به زن واگذار می‌کند. ارائه‌ دلیل در خصوص اثبات وجود این عوامل با زوج است و در رویه دادگاه‌ها نیاز به رای دادگاه مقدم یا مقارن رسیدگی به درخواست طلاق است.

شروط ضمن نکاح، اجباری یا اختیاری؟

این مدرس دانشگاه درباره اختیاری یا اجباری بودن شروط ضمن نکاح خاطرنشان می‌کند: این شرط به طور چاپی و پیش‌نویس در اسناد مذكور تدارك دیده شده است و معمولان زوجین در آغاز زندگی مشترك به محض انعقاد عقد نكاح و به‌طور آگاهانه یا ناآگاهانه قبول و امضا می‌كنن. برخی از زوجین تصور می‌كنند كه امضای تمامی شروط مذكور در سند ازدواج یك امر الزامی و اجباری است و چاپی بودن این شرط نیز در سند ازدواج دركنار سایر شروط، این شبهه را برای چنین افرادی تقویت می‌کند.

عباسی ادامه مي‌دهد: از نظر حقوقی، صحت و نفوذ چنین شرطی كه موضوع آن در آینده مجهول و مبهم بوده و شراكتی را بر سرمایه نامشخص و احتمالی به وجود می‌آورد، مورد تردید حقوقدانان صاحب‌نظر قرار گرفته است. دكتر ناصر كاتوزيان در اين زمينه مي‌گويد: شرط مربوط به اشتراك زن و شوهر در دارايي آينده، در هيچ متني از قانون، مباح شناخته نشده و تمهيدي است اداري، كه براي حمايت از حقوق زن و جبران كاستي‌هاي قانون وي انديشيده شده است. پس آوردن مضمون اين شرط در قباله‌هاي نكاح، دليل بر نفوذ آن در حقوق كنوني نيست، بلكه تقليدي ناشيانه از فرهنگ غربي است كه به نظر مي‌رسد این ماده نزاعي را در خانواده‌ها فراهم آورد. هيچ كسی منكر ضرورت حمايت از حقوق زن در دارايي خانواده نيست، اما اين حمايت بايد به گونه‌اي انجام گيرد كه با عادات و رسوم بافت اجتماعي ما سازگار باشد و مفسده‌اي به بار نياورد.

امضاي شرط تنصيف دارايي

یک وکیل دادگستری در بررسي اجباري يا اختياري بودن امضاي شرط تنصيف دارايي مي‌گويد: امضای این شرط اختیاری است کما اینکه اجرای آن نیز برای مرد الزامي نیست. محمد انصاري عرباني ادامه می‌دهد: به عبارت دیگر، کلیه تعهدات مندرج در گواهی عدم امکان سازش از جمله شرط تا نصف دارایی زمانی قابلیت اجرایی خواهد داشت که طلاق در فرجه قانونی در دفاتر طلاق به ثبت برسد؛ بنابراین در صورت انصراف، گواهی صادرشده اعتبار خود را از دست خواهد داد.

عادل عظيمي در این خصوص خاطر‌نشان می‌سازد: پذیرش و مبنای کلیه‌ شروط ضمن نکاح از جمله شرط تنصیف دارایی بر اساس توافق طرفین است و درج آن در اسناد چاپی نکاح، مانع از اختیار قانونی زوج در عدم پذیرش و امضای آن نیست؛ هر چند به طور معمول، ملاحظات عملی ضمن عقد نکاح زمینه پذیرش آن توسط طرفین را فراهم کرده است.

تعیین میزان تعهد زوج

عظيمي در خصوص تعیین میزان تعهد زوج در شرط تنصيف مي‌گويد: صرفا دارایی حاصل از زندگی زناشویی مشمول شرط تنصیف است بنابراین صرفا نقش زن بعد از شروع زندگی مشترک در مفاد رایج شرط آمده است. شایان ذکر است مفاد شرط تنصیف، مرد را متعهد به انتقال اموال خویش می‌‌كند که در ادبیات حقوقی به آن «شرط فعل» اطلاق می‌شود.

وي ادامه مي‌دهد: برخی از استادان حقوق با عنایت به اینکه میزان تعهد زوج در این شرط، فاقد حداقل و مجهول است، این شرط را باطل قلمداد می‌‌كنند که می‌تواند سبب بطلان عقد نیز شود، لکن در ارزیابی نظرات حقوقدانان، می‌توان به این نتیجه رسید که با توجه به مشخص شدن میزان در زمان وقوع طلاق و همچنین عدم سرایت جهل به عوضین معامله به واسطه غیر معوض بودن عقد نکاح، این شرط در چهارچوب ماده 10 قانون مدنی و ماده 1119 این قانون صحیح است.

وي ادامه مي‌دهد: در خصوص تعیین میزان تعهد زوج دادگاه با لحاظ شرایط و اوضاع و احوال از قبیل نقش زن در حصول دارایی، سنوات زندگی مشترک و وضعیت اقتصادی زوج، میزان تعهد زوج را تعیین می‌‌كند. بدیهی است در صورت توافق طرفین نسبت به میزان اموال موضوع انتقال، بر اساس توافق طرفین عمل خواهد شد. عباسي در اين‌باره مي‌افزايد: در صورت طلاق، زوج مكلف نیست به طور قطع نصف اموال خویش را به زوجه منتقل کند، بلكه آنچه در این شرط مورد لحاظ قرار می‌گیرد، تا نصف اموال است، نه نصف اموال به طور؛ مطلق همچنین اجرای اين شرط كه چه مقدار از اموال زوج به زوجه منتقل می‌شود، به نظر دادگاه بستگی دارد كه حسب مورد ممكن است حكم به یك پنجم یا یك چهارم اموال وی صادر كند.

مطالبه همزمان اجرت‌المثل و نصف دارايي

عظيمي در خصوص اختلافات شایعی که درباره مطالبه همزمان اجرت‌المثل و نصف دارايي توسط زوجه وجود دارد، بيان مي‌دارد: امکان مطالبه اجرت‌المثل و به عبارت ديگر کارهای انجام‌شده توسط زوجه در منزل شوهر علاوه بر اجرای شرط تنصیف، از بحث‌های مطرح است؛ برخی از حقوقدانان، مستفاد از تبصره 6 ماده واحده اصلاح مقررات طلاق مصوب 1371 مجمع تشخیص مصلحت نظام، معتقدند مطالبه اجرت‌المثل، صرفا محدود به مواردی است که شرط دیگری در ضمن عقد معین نشده باشد.

 در ارزیابی نظر مخالفان و موافقان امکان تجمیع مطالبه این دو حق، آن نظری صحیح‌تر به نظر می‌رسد که قائل به امکان مطالبه همزمان این دو حق است زیرا مبنای تعهد به تنصیف تا نصف دارایی مفاد قراردادی است و مبنای مطالبه اجرت‌المثل تکلیف شرعی و قانونی زوج است و در عمل نیز با یکدیگر همپوشانی ندارند؛ بنابراین امکان مطالبه هر دو وجود دارد. رویه غالب محاکم نیز امکان مطالبه هر دو حق به نظر می‌رسد.

انصاري عرباني نيز در اين باره مي‌افزايد: در قانون جدید حمایت خانواده مصوب 1391 به غیراز مبحث نحله، قانون اصلاح مقررات طلاق مصوب 1371 شرط انتقال نصف دارايي و اجرت‌المثل نسخ شده است. به عبارت دیگر، دادگاه بر اساس این قانون می‌تواند هم اجرت‌المثل و شرط تا نصف دارایی و اعطای مبلغی به عنوان نحله که بر اساس میزان سنوات زندگی مشترک تعیین می‌شود را در گواهی عدم امکان سازش خود در نظر بگیرد. بنابراین تعیین اجرت‌المثل تاثیری در شرط تا نصف دارایی نخواهد داشت.

عباسي نيز در ادامه به نظر مخالفان اين موضوع اشاره مي‌كند و مي‌افزايد: اجرت‌المثل در قبال زحماتي كه زوجه در طول زندگي مشترك متحمل شده است به وي پرداخت مي‌شود بنابراین ديگر او حقي نسبت به اموال زوج كه قابل مطالبه باشد، ندارد و زماني مي‌تواند اموال تحصيل‌شده توسط زوج را مطالبه كند كه در تحصيل و افزايش آن اموال سهمي داشته باشد و وقتي زوجه اجرت زحمات خود را دريافت مي‌كند ديگر پرداخت مالي مازاد بر آن خلاف قانون و عدالت است و اجحاف در حق زوج است. وي مي‌افزايد: عده‌اي معتقدند كه اين دو حق با يكديگر قابل جمع است و زوجه با فرض وجود شرايط قانوني مي‌تواند هم اجرت‌المثل و هم شرط نصف دارايي را مطالبه كند.

مبناي ايجاد حق و تكليف بين اشخاص، شرع و احكام دين يا قوانين موضوعه اجتماعي يا توافق بين اشخاص و اراده ايشان است. در صورت تعدد و تفاوت مباني موجد حق نمي‌توان بين آنها قائل به تضاد و تعارض شد مگر اينكه به تضاد بين آنها تصريح شده باشد كه در موضوع ما نحن فيه، مبناي اجرت‌المثل شرع و قانون است چون قانون مدني منشاء شرعي دارد در حالي‌ كه شرط نصف دارايي ناشي از توافق و اراده متعاملين (طرفين عقد‌) بوده و مبناي عقدي دارد و اين شرط نيز منطبق با جهت عقد بوده و تعارض با قانون ندارد و بين طرفين لازم‌الاجراست.
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۵
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
حسین
۰۳:۱۸ ۲۱ بهمن ۱۳۹۸
با سلام الان فقط میتونم بگم سکه وطلا باعث از هم پاشیدن ی خانواده میشه سعوال دومم اینه ملک که قبل ازدواج خریداری شده باشه میتونه تصرف کنه الان ی نامه امده که ملکهای قبل ازدواجم را نمیتونم بفروشم خواهشن راهنماییم کنید
Iran (Islamic Republic of)
رضا
۱۲:۴۳ ۲۰ شهريور ۱۳۹۸
با سلام،اموالی که به اسم زن باشد پس از فوت شوهر ی که دارای 7فرزند باشد این اموال چگونه تقسیم میشود،آ یا مادر میتواند به بچه ها از اموال چیزی ندهد
Serbia
مجيد
۱۵:۰۰ ۲۱ مرداد ۱۳۹۸
باسلام اگر بنده قبل از درخواست طلاق دارايي هاي خود را به فرزندانم كه زير ١٨ سال سن دارند منتقل نمايم اين دارايي ها از شمول شرط تعلق نصف داراي زوج به زوجه خارج مي شود
Iran (Islamic Republic of)
علی
۰۴:۵۶ ۱۲ خرداد ۱۳۹۸
زن من به واسطه اعتیاد سه بار فرستادمش این بار اخر رفت خونه باباش دوتا بچه هم دارم ومیخاهد درخواست طلاق بدهد آیا بجز مهریه از اموال من سهمی دارد بعد ازدواج یه خونه خریدم وخونه قولنامه ایی است وبنام خودمه یعنی زنی که هیچ کار مفیدی نکرده باید نصف اموال را ببرد لطفا پاسخ مرا بدهید ممنون میشم
Iran (Islamic Republic of)
آرزو
۰۵:۱۳ ۲۱ مرداد ۱۳۹۷
من یه مادرم مادر دختر ۳ساله من از زت بودن مادر بودنم کم نزاشتم شوهرم بخاطر یه زن دیگه طلاقم میده قانون اینه آینده دختر من چی قانون آینده دختر منو تظمین کن
Iran (Islamic Republic of)
ارسلان
۱۷:۴۳ ۳۰ خرداد ۱۳۹۷
سلام خسته نباشین من ٢سال ازدواج کردم زنم همش خونه مادرش بوده تا خونه من از هر لحاظی کم نگذاشتم ولی به هر دلیلی قهر میکنه انگار که از ازدواج به دلایل شخصی پشیمونه مثلا عید که نبود و آخر فروردین اومد ١ماه بعد رفت و الان ٣٠روزه خونه نیومده پیش خانوادشه چه حقی دادگاه به این خانوم میده؟
Iran (Islamic Republic of)
رضا
۱۷:۰۵ ۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۷
همانطور که قبلاً نیز نشان داده ایم حتی در جبری ترین ازدواج ها هم انتخاب در نزد زن است چه در تن در دادن به رابطه جنسی و چه در ادامه زندگی زناشوئی و چه در طلاق. در اینجا مرد سالارانه ترین قوانین مدنی هم در عمل عاجز می ماند. زن اگر قلباً میل به ادامه زندگی زناشوئی نداشته باشد علیرغم هر قانون و عرفی مرد را به طرز بغایت هنرمندانه ای وادار به طلاق می کند و اگر هم قلباً مایل به ادامه زندگی باشد حتی ده هوو را هم پذیرا می شود و این نکته ای بغایت دقیق است که بشر منطقی امروزه از حس و درک و باورش بکلی غافل شده است
Iran (Islamic Republic of)
جعفری
۰۳:۴۹ ۱۴ ارديبهشت ۱۳۹۷
سلام وقت به خیر
یه سوال داشتم بابت نصف اموال
اگر مبلغ نصف اموال معین شده باشد وبی هنوز طلاق صورت نگرفته باشد و سالها بگذرد مبلغ تغییر نمیکند بیشتر نمیشود؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۴۸ ۰۴ ارديبهشت ۱۳۹۷
ا گرمردی دراثرحادصه فوت نمایدوبچه ای هم نداشته باشد میتواندزن نصف اموالشوبگیرد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۵۴ ۲۵ فروردين ۱۳۹۷
یک میلیون حقوق میگیرم چییش میمونه که به زن برسه دومین مساله اینکه زن باید به اندازه زحمتش نون ببره سوم بچه برای هر دو هستش زنها یک جور مینویسند که خودشون بچه نمیخواستن این مرد بود که بزور بچه خواسته
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۴۸ ۱۱ دی ۱۳۹۶
امدیم نصف اموال مرد به نام زن به عنوان مهر به صورت قانونی ذکر شود ولی هنگام طلاق مرد هیچ اموالی نداشته باشد در انصورت تکلیف چیست؟این مرد فقط حساب بانکی داشته باشد یا اموالش به اسم کسی دیگه باشد
Iran (Islamic Republic of)
سحر
۰۸:۰۵ ۲۸ شهريور ۱۳۹۶
سلام خسته نباشین این مورد که زن نصف دارایی مشترک را تصاحب میکنه برا بعد فوت شوهر هم هست یعنی شوهر فوت کنه بعد خانم بدون اجازه وراث از حساب بانکی برداشت کنه و از همین قانون به نفع خودش استفاده کنه بگه مالک نیمی ازدارایی مشترک هست؟راهنمایی کنید
Iran (Islamic Republic of)
مهدی نداف پور
۲۳:۵۴ ۱۲ شهريور ۱۳۹۶
با سلام و تشکر از مشارکت محترم . لطفا راهنمایی فرمایید پدرم بعد از فوت مادرم قراراست که زن دوم بگیره . ایشون بازنشسته می‌باشند فردی را که انتخاب کرده قراراست مهریه خود رانقدا دریافت نماید و بعداً از فوت شوهرش حقوق وظیفه بگیر آن راهم دریافت نمایید و عاقد در برگه قبل از فراغت خطبه عقد دایم ذکر شده که به همسر ارث تعلق نگیرد . حال باتوجه ب اینه خودمان میدانیم که از نظر قانون ارث یک هشتم ارث میبرد وجکار میتوان کرد تا به ایشان ارث تعلق نگیرد با توجه ک خودشان هم در جریان است لطفاً ارشاد نمایید
Iran (Islamic Republic of)
رضا
۰۷:۵۷ ۱۱ مرداد ۱۳۹۶
با سلام آ یا زن در زمان عقد یعنی قبل از تمکین یا زمان حق حبس میتواند بازهم نصف دارایی مرد را تملک کند .سپاس.
Iran (Islamic Republic of)
رحیمی
۲۲:۵۱ ۱۰ مرداد ۱۳۹۶
سلام خسته نباشید آیازن بعد از طلاق و صادر شدن حکم قطعی در مورد مهریه ، میتواند دارایی مرد را تصاحب کند ؟ لطفا خواهش میکنم جواب سوالمو زود ارسال کنید
Iran (Islamic Republic of)
مستانه
۱۵:۰۲ ۰۵ ارديبهشت ۱۳۹۶
حق با خانوم نفیسه هست...چطوریه ک میگن زن شریک زندگیه مرده ولی از نصف دارایی سهم. نمیبره ..مگر توی خونه کار نمیکنه.. ؟؟مگر کار تربیت و بزرگ کردن فرزندانو نداره؟؟...چرا باید این اعمال زن نادید گرفته بشن..یک زن میتونه با ولخرجی فراوان کاری کنه ک مرد نتونه ریالی پس انداز کنه ک مالی داشته باشه..پس ایا از کدبانوگری زن نیس ک مرد ب درجات ثروت و مکنت میرسه؟؟؟
Iran (Islamic Republic of)
نفیسه
۱۵:۳۸ ۰۱ ارديبهشت ۱۳۹۶
این حرفا چیه.زن مگر میتونه شوهرشو تحت فشار قرار بده؟
پس یکی مثل من که شوهرم با زبون بازی تمام اموالمو به نام خودش کرده و یک دختر نازم براش بزرگ کردم و الان میگه طلاقت میدم چی باید بگه کا تازه مهریه مو هم باید ببخشم تا دخترمو شاید بهم بده شاید هم نده.ام‌ال خودم که دیگه هیچی.ممکنه بزنه به نام یکی. دیگه.
تازه فامیلمونم که وکیله گفت نمیشه نصف اموال شوهرو گرفت.عملی نیست.
فقط یه راه دارم به خاطر دخترم پیش کسی بمونم که دوستم نداره و برای من ارزشی قایل نیست...
قانونی که مردا بنویسن هرکارش کنی به نفع مرداست.
درسته یه زنهای ناجنسی هم پیدا میشن.ولی چطوری میتونی با آرامش خیال زندگی کنی.وقتی میدونی دستت به جایی بند نیست...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۱۴ ۱۱ بهمن ۱۳۹۵
این شرط در شرع مقدس اسلام نیست و باعث تشویق زنان به نشوز و تحت فشار قرار دادن شوهر می گردد.
Iran (Islamic Republic of)
فضل اله
۱۸:۵۶ ۰۹ دی ۱۳۹۵
زن از خانواده اصیل حتی اگر نان شب هم نداشته باشند زندگی بدون شوهر را به بالاکشیدن اموال مرد ترجیح میدهد. معمولا زنانی از خانواده سطح پایین و بی اصل و نسب از بالاکشیدن اموال مرد ارتزاق میکنند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۰۴ ۲۸ تير ۱۳۹۶
خدایی خودت فهمیدی چی نوشتی ؟ جمله اول و دوم ناقض هم هستند .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۰۸ ۰۹ شهريور ۱۳۹۵
با سلام اگر قبل از طلاق ، زن وکالت داده باشه که تمام حق وحقوق ومهریه ونگهداری فرزندان رو بخشیده باشه .ایا در طلاق باز هم اموال نصف میشود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۲۸ ۱۳ فروردين ۱۳۹۵
آیا اموالی که مرد در دوران نامزدی خریده هنگام طلاق زن نصفش به زن میرسد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۴۸ ۰۳ دی ۱۳۹۴
سلام میخواستم بدونم زن از سنوات شوهرش چیزی بهش میرسه یا نه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۲:۲۷ ۲۱ اسفند ۱۳۹۴
سنوات چیه؟
Iran (Islamic Republic of)
سلمانی
۱۷:۳۳ ۲۵ خرداد ۱۳۹۳
lممنون عالی بود
آخرین اخبار