به گزارش باشگاه خبرنگاران کرمانشاه
علیرضا مرادی بیستونی گفت : لاله واژگون کوهستان های غرب ایران در نقش ستون های باستانی بیستون حک شده است.وی افزود: در دو سر ستون منحصر به فرد از سر ستون های ساسانی بیستون نقش این گل تکرار شده است و همچنین در یکی از نقش های تصویر انسانی (شاه) حک شده است، تاج شاه هلالی شکل است و نقش یک گل در کنار آن دیده می شود.
مرادی بیستونی گفت: نقش گل لاله واژگون در دو سر ستون منحصر به فرد مربوط به خسرو دوم (590-628 ق.م) که در سال 1220 شمسی در بیستتون کشف شده حک شده است. بر روی این سرستون علاوه بر نقوش گل و گیاه، نقش ایزد بهرام، خسرو دوم و الهه آناهیتا (الهه آب های روان) حجاری شده است.
وی اظهار داشت: با توجه به اینکه گل لاله واژگون در کنار درخت زندگی حجاری شده و شاخه ای از آن گیاه است، به نظر می رسد سمبل جاودانگی و حیات نزد ایرانیان باستان بوده است.
وی درباره نام محلی گل لاله واژگون، افزود: در مناطق کردنشین اورامانات نام این گل حسن و حسین است. اشک سیاوش و اشک مریم نیز از نام های دیگر آن هستند.
مرادی بیستونی افزود: لاله واژگون که نام علمی آن تاج امپراتوری است، جزء خانواده بنفشه گونه هیمالیاست که ارتفاع آن به یک متر می رسد. این گیاه برگ های نیزه مانند براقی دارد که به صورت متناوب بر روی ساقه می رویند. گل های لاله واژگون به صورت یک دسته بزرگ از گلهایی است که از بالا به سمت پایین آویزانند. بر روی هر یک از گلها دسته برگ های ریزی وجود دارد و به این دلیل تاج امپراتوری نام گرفته است. این گونه وحشی قرمز رنگ در حالت کاشت دارای رنگ های متفاوتی از جمله قرمز، زرد، نارنجی و... است که برای چرای دام ها سمی است.
این پژوهشگر باستان شناسی گفت: شکل سر ستون آثار به جا مانده در بیستون هرم مربع القاعده معکوس است با ارتفاع 92 سانتی متر. در این نقش، تصویر انسانی (شاه) به صورت حجاری برجسته حک شده است. تاج شاه هلالی شکل است که نقش یک گل در میان آن وجود دارد. نقش یک روبان نیز در آن دیده می شود. لباس شاه از نوع منقوش و چند رشته گردنبند نیز بر سینه وی آویزان است. شاه در حالتی است که دست راست وی را بر روی شمشیر برکمر بسته نشان می دهد. در طرف راست نقش یک گل به صورت برجسته کار شده است. قسمت بالای نقش در حاشیه سر ستون نقوش حجاری شده است./ش