به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز 16 دی 1392 خورشیدی برابر با 4 ربیع الاول 1435 هجری و 6 ژانویه 2014 میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخی امروز از این قرار است
پیام امام خمینی به مناسبت روی کار آمدن دولت بختیار (1357 ش)
حضرت
امام خمینی(ره) پس از روی کار آمدن دولت بختیار طی پیامی به ملت ایران
فرمودند: "من به عموم ملت دلیر ایران اعلام میکنم که رژیم سلطنتی،
غیرقانونی و مجلسین، غیرملی و غیرقانونی و حکومت غاصب، غیرقانونی و یاغی
است.
اینک چند مطلب را لازم میدانم تذکر دهم: کارمندان وزارتخانهها،
وُزرای فاسد غیرقانونی را نپذیرند و از آنان اطاعت نکنند و در صورت قدرت،
به وزارتخانهها راه ندهند. ملت از دادن مالیات مطلقاً و از دادن پول آب و
برق و تلفن خودداری کنند و از آن چه اعانت به دولت است احتراز کنند. در
اجرای دستور رهبری نهضت اسلامی، حضرت امامخمینی(ره)، بعضی از
وزارتخانهها، وزرای جدید را به وزارتخانه راه ندادند و تظاهراتها نیز
ادامه یافت.
سقوط دولت نظامی "غلامرضا ازهاری" و آغاز به کار دولت "شاپور بختیار" (1357 ش)
پس از آن که شاپور بختیار به عنوان نخست وزیر رژیم پهلوی معرفی شد، وی در شانزدهم دی ماه 1357، با معرفی اعضای کابینه خود، قدرت را به طور رسمی در دست گرفت. کابینه بختیار در حالی روی کار آمد که نهضت اسلامی، سراسر کشور را فراگرفته بود و هیچ قدرتی در رژیم، توان رویارویی، مقابله و سرکوب نهضت را در خود نمیدید. بختیار به عنوان آخرین نخست وزیر دوران ننگین پهلوی سعی کرد با اعطای امتیازات گوناگون به مردم، سیل اعتراضات را کاهش دهد. وی پس از معرفی وزیران خود، رئوس برنامههای دولت را به اطلاع نمایندگان مجلس و مردم رساند که اهمّ آنها عبارت بودند از: انحلال ساواک، محاکمه سریع غارتگران، رسیدگی به کارهای خلاف گذشته، آزادی کلیه زندانیان سیاسی، لغو تدریجی حکومت نظامی، ایجاد همکاری نزدیک بین دولت و حوزههای علمیه و روحانیان و بالاخره ایجاد امنیت اجتماعی در پناه قانون. ولی تمام تلاش او با شکست مواجه گردید و علی رغم سعی وافر او در نگاهداشتن دولت خود و سلسله پهلوی، کابینه بختیار سرانجام پس از پنج هفته پرماجرا، سقوط کرد. با سرنگونی دولت بختیار، عمر رژیم پهلوی و دوران 2500 ساله ستم شاهی پایان یافت و حکومت اللَّه بر کشور حاکم گردید.
حماسه خونین شهدای هویزه و شهادت دلاورمردان اسلام و فرمانده آنان شهید "عَلَمالهُدی" (1359ش)
در آذر 1359 ش پس از شکست بیش از دو گردان از نیروهای عراقی در جنوب سوسنگرد به وسیله سربازان اسلام، یک گروهان از برادران سپاه اهواز جهت محافظت از هویزه به آن شهر اعزام شدند. در آن حال بنیصدر، دستور تخلیه هویزه از نیروهای سپاهی را صادر و محافظت از آن شهر را به ارتش محوّل کرد که با مخالفت و پیگیری محمدحسین علمالهدی فرمانده گروهان سپاه هویزه، این دستور لغو گردید. سرانجام هفته بعد، قرارِ عملیات مشترک ارتش و سپاه گذاشته شد که با پیشرویهایی همراه بود. اما به دلیل نرسیدن مهمات و پاتک دشمن، نیروهای خودی مجبور به عقبنشینی شدند. در این میان بیش از یکصدتن از برادران پاسدار، جهاد سازندگی و دانشجویان پیرو خط امام از جمله سیدمحمد حسین علمالهدی تا آخرین قطره خون به دفاع از ایران اسلامی پرداخته و به دیدار پروردگار خود نائل آمدند. این رشادتها بود که حماسه هویزه را آفرید. به مناسبت حماسه غرورآفرین رزمندگان اسلام در حراست از این شهر و به دلیل حضور دانشجویانِ رزمنده در این نبرد، این روز با عنوان روز شهدای دانشجو نامگذاری شده است.
بنابر گزارش ساواک، در پایان امروز اعلامیه هایی از سوی افراد ناشناس تحت عنوان «زنده باد خمینی ـ مرگ بر دودمان پهلوی» در خیابان ششم بهمن ودبستان سنائی فرویدونکنار ـ از توابع بابلسر ـ توزیع شد. این اعلامیه ها توسط سرایدار مدرسه جمع آوری گردید.(1356ش)
بیرون آمدن پیامبر اسلام از غار ثور پس از سه شبانه روز و حرکت به سوی مدینه (1ق)
پیامبر اکرم(ص) پس از سه شبانهروز مخفی بودن درغار ثور، در روز چهارم ربیعالاول سال اول هجرت به سوی مدینه حرکت نمود. آن حضرت را درغار ثور، ابوبکر بنابیقحافه همراهی میکرد. حضرت علی(ع) و برخی از نزدیکان پیامبر(ص)، شبانه به این غار رفت و آمد میکردند. پس از هجرت پیامبر اکرم(ص) از مکه، حضرت علی(ع) سفارشها و خواستههای آن حضرت در مکه را برآورده نمود و خانواده پیامبر اکرم(ص) را به سوی مدینه به حرکت درآورد.
تسخیر شهر تاریخی نیشابور توسط نیروهای اسلام (42 ق)
آغاز حملهٔ "ملک محمود سیستانی" به مشهد (1122 ق)
در دورهٔ سلطنت شاه سلطان حسین پسر شاه سلیمان صفوی دامنهٔ طغیان و شورش در بسیاری از مناطق ایران از جمله قندهار و هرات وسعت یافت. در این میان ملک محمود سیستانی نیز که خود را از بازماندگان صفاریان میدانست به مشهد حمله کرد و در خراسان حکومت مستقلی تشکیل داد.
درگذشت فقیه جلیل "شیخ یوسف بحرانی" عالم محدث و محقق بزرگ (1186 ق)
شیخ یوسف بحرانی، فقیه، محدث، محقق و نویسندهٔ معروف قرن دوازده هجری قمری بود. او شرح حال خود را در مقدمهٔ کتابی به نام لوءلوء البحرین آورده است بر اساس نوشتههای این کتاب، بحرانی نزد پدرش خواندن و نوشتن و مقدمات علوم دینی را آموخت. سپس برای تکمیل تحصیلات خود رهسپار بحرین و مکه شد. پس از حج به ایران آمد و از آنجا که محیط ایران رامحیطی مناسب برای سکونت خویش یافت، در شهر فسا در استان فارس اقامت نمود و به کار تدریس، تحقیق و تالیف مشغول شد. در همین زمان، او نگارش مشهورترین کتاب فقهی خود به نام الحدایق الناظره را آغاز کرد و بعدها به نام همین کتاب، به صاحب حدایق شهرت یافت. بحرانی در مجموع، 32 اثرتالیفی دارد که از بین آنها میتوان به کتابهای انیس المسافر و جلیس الخواطر اشاره کرد. شیخ یوسف بحرانی از اساتید آیت اللَّه سیدمحمد مهدی بحرالعلوم میباشد. وفات این عالم شهیر در کربلا روی داد و در حرم مطهر امام حسین(ع) مدفون گردید.
روز شهدای دانشجو (یادواره حماسه دانشجویانِ شهیدِ هویزه)
در
آذر 1359 ش پس از شکست بیش از دو گردان از نیروهای عراقی در جنوب سوسنگرد
به وسیله سربازان اسلام، یک گروهان از برادران سپاه اهواز جهت محافظت از
هویزه به آن شهر اعزام شدند. در آن حال بنیصدر، دستور تخلیه هویزه از
نیروهای سپاهی را صادر و محافظت از آن شهر را به ارتش محوّل کرد که با
مخالفت و پیگیری محمدحسین علمالهدی فرمانده گروهان سپاه هویزه، این دستور
لغو گردید. سرانجام هفته بعد، قرارِ عملیات مشترک ارتش و سپاه گذاشته شد که
با پیشرویهایی همراه بود.
اما به دلیل نرسیدن مهمات و پاتک دشمن، نیروهای
خودی مجبور به عقبنشینی شدند. در این میان بیش از یکصدتن از برادران
پاسدار، جهاد سازندگی و دانشجویان پیرو خط امام از جمله سیدمحمد حسین
علمالهدی تا آخرین قطره خون به دفاع از ایران اسلامی پرداخته و به دیدار
پروردگار خود نائل آمدند. این رشادتها بود که حماسه هویزه را آفرید. به
مناسبت حماسه غرورآفرین رزمندگان اسلام در حراست از این شهر و به دلیل حضور
دانشجویانِ رزمنده در این نبرد، این روز با عنوان روز شهدای دانشجو
نامگذاری شده است.
تشکیل کشور رومانی در اروپای شرقی (1861م)
سرزمین رومانی در اروپای شرقی، در طول قرنها، صحنه تاخت و تاز اقوام مختلف از رومیان و بلغاریها و مجارها تا مغولها و عثمانیها بوده و از قرن پانزده میلاد به بعد، بخشی از قلمرو امپراتوری عثمانی به شمار میرفت. تا اینکه در نیمه دوم قرن نوزدهم از سلطه عثمانی رهایی یافت و درصدد حکومتی واحد برآمد. در نهایت طرح ایجاد کشور رومانی در روز سیزدهم دسامبر 1859م با اتحاد دو شهر کوچک به نام مولداوی و والاشی پایه گذاری شد و پس از دو سال، ایالات و شهرهای دیگری نیز به این اتحادیه ملحق شدند و بدین ترتیب در روز ششم ژانویه 1861م، کشور رومانی تشکیل شد. رومانی با 237/500 کیلومتر مربع مساحت در اروپای شرقی و در ساحل شمال غربی دریای سیاه قرار دارد. کشور رومانی در نهایت در 13 ژوئیه 1878م استقلال یافت.
غسل تعمید "حضرت عیسی(ع)"
تعمید یکی از "هفت آیین مقدس" است که کلیساها و مسیحیان آن را برگزار میکنند. این عمل از قواعد مقدس دینی بود که قبل از حضرت مسیح(ع) رواج داشت و توسط حضرت عیسی(ع) جزء فرایض قرار داده شد. تعمید عبارت است از یک نوع شستشوی خاص که بر حسب نوشته قاموس کتاب مقدس، از وظایف کلیساست که باید در مورد پیروان خود انجام دهد؛ ولی، چگونگی این عمل از نظر کاتولیکها و پروتستانها متفاوت است. پروتستانها، آن را وسیله توفیق و سبب وقف در راه خدمت به خدا میدانند، اما کاتولیکها معتقدند که این شستشو، گناه موروثی را از انسان پاک میکند و شیطان را از وی دور میسازد و اگر طفلی بدون تعمید از دنیا برود روح شیطان در وجود او باقی میماند. تعمید برای اموات نیز مسئلهای است که به اعتقاد برخی مسیحیان انجام میشود و گاهی فردی زنده به جای مردهای تعمید داده نشده، تعمید داده میشود.
تولد "ژاندارْکْ" یکی از شخصیت های نامدار فرانسه (1412م)
ژاندْارکْ یا دوشیزه اورلئانی، قهرمان ملی فرانسه در 6 ژانویه 1412م در فرانسه به دنیا آمد. وی را زنی دیندار، متقی و اهل مکاشفه و مراقبه و مدعی نوعی الهام خواندهاند. ژاندارک ادعا میکرد الهاماتی غیبی به او میرسد که وی را به قیام برای نجات فرانسه از سلطه انگلیس میخوانند. از این رو پس از زحمت فراوان، به فرماندهی عدهای از نیروهای فرانسوی رسید و در نبردهای متعدد، قوای انگلیسی را شکست داد. در نهایت در یکی از جنگها بر اثر جراحتی که برداشت به دست دشمن افتاد و او را محاکمه کردند. ژاندارک باکمال سادگی و شجاعت و جسارت از خود دفاع کرد. سرانجام دادگاه قرون وسطایی تفتیش عقاید او را تکفیر و به الحاد و ارتداد و فساد عقیده متهم و به زنده سوختن محکوم ساخت. ژاندارک را در 30 مه 1431م در 19 سالگی زنده زنده سوزاندند. این زن مبارز، پس از سالها و قرنها، هنوز هم قهرمان ملی و یکی از اسطورههای فرانسه به شمار میرود.
تولد "زنوبه گرام" فیزیکدان برجسته بلژیکی و مخترع دینام (1826م)
زنوبه تئوفیل گرام، مخترع و فیزیکدان بلژیکی در ششم ژانویه 1826م متولد شد و پس از پایانِ تحصیلات خود به تحقیقات فنی پیرامون ساختن یک مرکز تولید جریان دائم برق روی آورد. وی از 19 سالگی به کار تحقیق در رشته فیزیک مشغول شد. نتیجه تحقیقات گرام، اختراع دینام بود که به وسیله آن میتوان جریانهای دائم یا متناوب برق را به نقاط دور دست انتقال داد و از آن بهرهبرداری کرد. وی در سال 1872م اجازه انحصار اختراع ماشین برق با جریان متناوب را دریافت نمود و در همان سال دینامِ خود را در معرض نمایش قرار داد و باعث ایجاد تحولاتی در صنعت گردید. زنوبه تئوفیل گرام سرانجام در 25 دسامبر 1901م در 75 سالگی درگذشت.
مرگ "هیروهیتو" امپراتور پیشین ژاپن (1989م)
هیروهیتو امپراتور اسبق ژاپن در سال 1901 به دنیا آمد و در سال 1926م پس از مرگ پدرش، به امپراتوری ژاپن رسید. در سالهای اولیه امپراتوری هیتو، اقتصاد ژاپن رو به ضعف نهاد و نظامیان در کشور قدرت گرفتند. جنگ چین و ژاپن بر سر تصرف سرزمین منچوری در اثر همین وضعیت بود، هر چند بسیاری معتقدند که ضعف هیروهیتو در برابر نظامیان باعث این جنگها گردید. او در نطق تاریخی خود در سال 1945م و پس از بمباران هستهای شهرهای هیروشیما و ناکازاکی توسط امریکا شکست ژاپن را اعلام کرد. وی بعدها به عنوان پادشاه سمبلیک کشور، اشتغال سیاسی خاصی نداشت و به عنوان یک طبیعیدان برجسته به کارهای علمی مشغول بود. هیروهیتو طولانیترین دوره امپراتوری جهان در قرن بیستم را در ژاپن بر عهده داشت و آخرین رهبر دوران جنگ جهانی دوم بود. وی عملاً از 19 سپتامبر 1988 تا پایان عمرش در ششم ژانویه 1989م، به مدت 111 روز به دلیل ابتلا به بیماری سرطان در بیمارستان بستری بود و در موقع مرگ، تنها هجده کیلوگرم وزن داشت. پس از مرگ هیروهیتو در 88 سالگی که 62 سال بر ژاپن پادشاهی کرده بود، پسرش اکی هیتو به عنوان امپراتور جدید ژاپن انتخاب شد.
آغاز سفر "فرناندو ماژلان" دریانورد مشهور پرتغالی به دور دنیا (1520م)
فرناندو
ماژلان در سال 1470م در پرتغال به دنیا آمد و از جوانی به دریانوردی روی
آورد. وی به منظور پیدا کردن راههای دریایی، در اقیانوسها گردش میکرد و
در یکی از این سفرها بود که تنگه معروفی را در جنوب قاره امریکای جنوبی کشف
کرد که به نام او معروف شد. وی در 6 ژانویه سال 1520م با سه کشتی سفر خود
را آغاز کرد و راه اقیانوس کبیر را در پیش گرفت.
این کشتیها به فرماندهی
ماژلان به مدت سه ماه و نیم در اقیانوس پیش رفتند و علیرغم اتمام غذا و
تحمل سختیهای بسیار، در ششم اوت 1521م به یکی از جزایر فیلیپین رسیدند. در
آنجا، ماژلان به دلیل دخالت در اختلاف بومیهای این جزیره کشته شد، ولی
کشتیهای دیگر به راه خود ادامه دادند. این سفرها هرچند باعث کشف مناطق
ناشناخته دنیا میشد، ولی زمینهای برای غارت و استعمار این مناطق را برای
دولتهای متبوعِ کاشفان فراهم میآورد که گاه صدها سال بر آن حکمرانی
میکردند. برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید