به گزارش خبرنگار بهداشت و درمان باشگاه خبرنگاران، محزون مدیر کل دفتر آمار و اطلاعات جمعیتی سازمان ثبت احوال کشور در برنامه نبض شب گذشته، گفت: در یک بازه ۱۰۰ ساله ۴ مرحله تحول جمعیتی را در کشور طی کردیم.
وی گفت: در مرحله اول هم تعداد مرگ و میر و هم تعداد باروری در کشور زیاد بود اما با توسعه و پیشرفت کشور تعداد مرگ و میر در کشور کاهش یافت اما میزان باروری تغییر نکرد و این امر موجب شد که جمعیت کشور رشد زیادی داشته باشد اما اکنون در مرحلهای هستیم که میزان باروری هم کم شده و در آینده به مرحلهای خواهیم رسید که میزان مرگ و میر و باروری با هم برابر میشود.
وی ادامه داد: در دههٔ ۶۰ بیشترین باروری را داشتیم، و سال ۶۵ بیشترین موالید را به خود اختصاص داده که باعث شد در سال ۶۸ برنامه کنترل جمعیت اجرایی شود.
محزون تصریح کرد: در سال ۱۹۷۴، صندوق بین المللی جمعیت، ایران را به عنوان الگویی برای کنترل جمعیت معرفی کرد که باعث شد جمعیت کشور به طور چمشگیری کاهش یابد.
مدیر کل آمار و اطلاعات ثبت احوال کشور افزود: این سیاستهای کنترل جمعیت باعث شد که با متوسط6.5 فرزند در دهه ۶۰، به متوسط ۴ فرزند در سال ۹۰ برسیم که بسیار نگران کننده است هشدارهایی نیز در این زمینه دادهایم اما جدی گرفته نشد.
استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تصریح کرد: در کشورهای دیگر مثل شوروی با ۲۵۰ میلیون جمعیت، به زنانی که فرزند بیشتری بیاورند مدال میداد اما سخن گفتن در مورد افزایش جمعیت در کشورها، در گذشته مشکل بود.
در ۲۰۶۰ آهنگ رشد جمعیت کشور منفی میشود
محزون مدیر کل دفتر آمار سازمان ثبت احوال کشور گفت: در دهه ۶۰، نرخ رشد جمعیت 3.9 بوده اما اکنون به1.3 رسیده است.
یزدانی رئیس دانشکده آموزش پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی نیز در این خصوص گفت: در آیندهای نزدیک یعنی ۵ تا ۶۰ سال آینده، آهنگ رشد جمعیت کشور به شدت کاهش مییابد به طوری که در سال ۲۰۲۰ به0/8 در سال ۲۰۳۰ به 0.4 و در سال ۲۰۶۰ رشد منفی خواهد داشت.
دکتر یزدانی گفت: در سال ۲۰۳۰ جمعیت ۱۵ تا ۶۵ سال کشور کاهش مییابد و آهنگ تولد نیز پایین میآید یعنی تعداد افرادی که برای کشور مفید هستند و کار میکنند کم میشود و در عوض تعداد افراد سربار کشور افزایش مییابد.
رئیس دانشکده آموزش پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تصریح کرد: امروز میتوانیم برای رفع این مشکل در آینده کار کنیم، و نباید بگوییم هنوز زمان زیادی داریم.
وی گفت: در اکثر پیش بینیها، تا سال ۲۰۳۰ مشکلی از نظر سن جمعیت کشور نداریم، از سال ۲۰۳۰ تا ۲۰۶۰ مشکلات ظاهر میشوند.
تمایل به فرزند آوری هنوز در کشور ما بالا است
دکتر امیر حسین قاضیزاده هاشمی، عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی در این خصوص گفت: در گام اول باید یک ارزش که در اصل ضد ارزش بود، اصلاح شود و این موضوع با گفتمان مقام معظم رهبری شروع شد و این تفکر که فرزند کمتر منجر به زندگی بهتر میشود برای مردم اصلاح شده حتی علما نیز وارد عمل شدند و برای اصلاح این تفکر تلاش کردند.
وی گفت: امروز همه سیاستهایی که وضع شده بود تا جمعیت کشور کنترل شود، برطرف شده ابتدا باید در افراد موفق و تحصیل کرده این سیاستها اجرا شود و مردم آنها را الگوی خود در فرزند آوری قرار دهند.
قاضیزاده افزود: شورای عالی انقلاب فرهنگی این موضوع را مسئله یابی کرد و دلایل کاهش موالید در کشور را استخراج کرد و به این نتیجه رسید که تمایل فرزند آوری در کشور هنوز بالا است و باید تلاش کنیم تا موانع بر سر راه تشکیل خانواده و فرزند آور را از میان برداریم و ارزش گذاری جامعه را عوض کنیم.
منابع مالی، نیاز اصلی برای اجرای قانون
دکتر امیر حسین قاضیزاده هاشمی، نماینده مجلس گفت: یک قانون که شامل ۵۰ ماده است طرح شده و در آن سعی شده هم موانع ازدواج حدالامکان بر طرح شود و هم خانوادهها برای فرزند آوری تشویق شوند.
وی تصریح کرد: اجرای این قانون پس از تصویب منابع مالی زیادی لازم دارد که دولت کنونی باید در این مورد کمک کند و بودجه لازم برای اجرای قانون را تامین کند.
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی افزود: ۲۰ درصد زوجهای ما نابارور هستند اما تمایل به بچه دار شدند دارند و رفع این مشکل هزینه دارد که زوجهای بسیاری توانایی تامین این هزینه را ندارد، در حالی که اگر از طرف دولت حمایت شوند، آهنگ رسد جمعیت طی ۲ سال آینده به 2.1 درصد افزایش مییابد.
محزون مدیر کل دفتر آمار و اطلاعات جمعیتی سازمان ثبت احوال کشور گفت:1.3 خانوادههای کشور فقط یک فرزند دارند، همچنین ۱۴ درصد خانوادهها بدون فرزنداند و بیش از نیمی از خانوادههای کشور به داشتن ۲ فرزند اکتفا میکنند.
دکتر ناصر سیم فروش جراح کلیه گفت: فرزندآور نیز باید مثل واکسیناسیون که در کشور فرهنگ سازی شد، در میان مردم جا بیافتد و به فرهنگ تبدیل شود.
نکته اصلی در کاهش جمعیت تغییر نقش زن در خانواده
دکتر امیر حسین قاضیزاده هاشمی، نماینده مجلس گفت: دلیل اصلی کاهش رشد جمعیت در کشور به دلیل تغییر نقش زن در خانواده است، امروزه خانمها دارای تحصیلات عالیه هستند که از طرفی باعث شده سطح آگاهی خانوادهها زیاد و میزان مرگ و میر نوزادان کاهش یابد و از طرفی باعث شده که زنان در کشور ما علاوه بر نقش مادری، مشغلههای دیگری نیز در جامعه داشته باشند که موجب شده اکثرا به داشتن یک فرزند اکتفا کنند.
وی با بیان اینکه باید اشتغال زن را با بحث مادر بودن او هماهنگ کنیم، افزود: خوابگاههای متاهلین، مشوقهای مالی و تحصیلی و سبد غذایی برای زوجهایی که دانشجو هستند، مرخصی زایمان، مرخصی بدون حقوق با حفظ سنوات به مدت ۲ سال و مهد کودک نیز برای مادران شاغل در نظر گرفته شده.
دکتر ناصر سیم فروش در پایان تاکید کرد: نباید فراموش کنیم که جمعیت، تعیین کننده کیفیت است و هر چه جمعیت کشوری زیاد باشد، کیفیت آن کشور هم زیاد میشود.
انتهای پیام/