به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران کرمان و بنا به اعلام دانشگاه علوم پزشکی کرمان متخصص طب سنتی دانشکده طب سنتی این دانشگاه گفت: متاسفانه در حال حاضر تبلیغات درباره استفاده از ظروف مسی برای پخت و پز و نگهداری غذا درحال افزایش است.
دکتر "مهرزاد مهربانی"، افزود : این باور غلط بوجود آمده که این نوع ظرف ها از بهترین ظروف برای پخت وپز هستند در حالی که در طب سنتی به قلع اندود شدن آنها تاکید شده است .
وی خاطرنشان کرد: اگر سطح داخلی ظرف مسی با فلز قلع پوشیده نشده باشد یا در اثر استفاده زیاد خش برداشته باشد، مس وارد غذا شده و در طولانی مدت در بدن بخصوص در کبد انباشته و اثرهای نامطلوبی به دنبال خواهد داشت .
مهربانی به استفاده از سرب به جای قلع برای اندود کردن اشاره کرد و افزود : سرب را به دلیل ارزان تر بودن استفاده می کنند که خطر مسمومیت را به دنبال دارد .
وی تاکید کرد حتی از قاشق های مسی قرمز رنگ برای برداشتن مواد غذایی ترش و روغن استفاده نکنید زیرا یک قاشق مسی مدت ماندگاری روغن را کوتاه می کند .
ظروف تفلون
دکتر مهربانی با اشاره به اینکه چنانچه سطح داخلی ظروف تفلون دچار خراش شده باشد مضر است گفت : حرارت بیش از 300 درجه سانتیگراد نیز باعث تجزیه تفلون می شود .
بنابراین ظروف تفلون هر چه ضخیم تر مناسب تر هستند .
ملامین
دکتر مهربانی افزود : از ظرفهای ملامینی که لعابش صدمه ندیده و دچار خراش نشده می توان استفاده کرد در ضمن غذای داغ در این ظرف ها نباید ریخته نشود .
سفالی
وی خاطرنشان کرد :ظروف سفالی نیز به دلیل دارای منفذ بودن به خوبی تمیز نمی شوند و در نوع لعابی آنها در صورت بدون خش بودن می توان استفاده کرد.
البته دیواره این ظروف نباید خار دار باشد چون برای تهیه لعاب آنها از مس و سرب استفاده می شود که باز هم برای بدن مضر است .
بطری های پلاستیکی
متخصص طب سنتی دانشکده طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی کرمان گفت : بطری های پلاستیکی محتوی آب معدنی تا 6 ماه ماندگاری دارد و نباید از آنها برای نگهداری آبلیمو و مواد غذایی ترش استفاده کرد .
در ضمن لیوان پلاستیکی نوع شفاف برای نوشیدنی های داغ مناسب نیست .
وی اضافه کرد: ظرفهای فوم نیز برای نگهداری مواد غذایی داغ مناسب نیستند و بهترین ظروف یکبار مصرف به این منظور ظروف سلولزی هستند.
آلومینیوم
این متخصص طب سنتی گفت: استفاده طولانی مدت از ظروف آلومینیومی مثل کتری های آلومینیومی باعث ایجاد زخم معده ، یبوست ، کولیت و کم خونی و حتی آلزایمر می شود .
اگر در ظروف آلومینیومی جرم ایجاد شده باشد، کنده نشود مانعی برای ورود آلومینیوم به غذاست .
ظرف های شیشه ای یا پیرکس
دکتر مهربانی خاطر نشان کرد: به طور کلی بهترین ظروف برای پخت و نگهداری غذا ظرفهای شیشه ای (پیرکس) هستند چون با ترکیبات موجود در غذا وارد واکنش نمی شود .
وی افزود : ظروف استیل هم بسیار مناسبند اما بهتر است به مدت طولانی در آنها غذاهای ترش یا شور نگهداری نشود.
این متخصص طب سنتی گفت: ظروف چدنی هم به نسبت برای نگهداری و پخت و غذا مناسب است اما اشکالی که وجود دارد این است که گاهی در سطح داخلی آنها از تفلون استفاده می شود که مناسب نیست .
ظرف های سرامیکی
وی گفت: ظروف سرامیکی هم نوعی از ظروف سفالی لعابدار هستند و تا زمانی که لعاب آنها صدمه ندیده مشکلی ایجاد نمی کند.
مهربانی تاکید کرد : ظروف آرکوپال ( اوپال ) هم مانند شیشه مشکلی ندارند وظرفهای چینی هم ظروف مناسبی هستند اما هم در مورد ظرف های چینی و هم اوپال، رنگ های تزیینی بکار رفته را باید مدنظر داشت.
وی در مورد استفاده از ظرفهای سنگی گفت: ممکن است در دراز مدت ترکیبات موجود در سنگ بر غذا تاثیر بگذارد./س