با توجه به برگزاری کنفرانس بین‌المللی "ژنو 2" در خصوص حل بحران سوریه، نیویورک تایمز در گزارشی با اشاره به عدم حضور ایران در این کنفرانس نوشت شرایط برای کنفرانس ژنو 2 آماده نیست و پیش‌بینی کرد این نشست بی‌نتیجه باشد.

به گزارش سرويس بين‌ الملل باشگاه خبرنگاران ؛ نیویورک تایمز در این گزارش که به قلم "مایکل گوردون" و "آنه رناروجان" و تحت عنوان مذاکرات در مورد سوریه شروع شده اما ایران دعوت نشده نوشت : کنفرانس "ژنو2" برای حل و فصل بحران سوریه در حالی آغاز شده است که به هیچ وجه زمینه لازم و شرایط برای برگزاری این نشست فراهم نیست. از یک طرف ایران، یکی از بازیگران مهم دعوت نشده و از طرف دیگر بین گروه‌های ستیزه جو و شورشی اختلاف ایجاد شده و روسیه و آمریکا هم در مورد ماموریت و دستور کار نشست "ژنو 2" دیدگاه متفاوتی دارند.  
 
حضور احتمالی ایران خشم سران اپوزسیون (شورشیان) را برانگیخت . انها گفتند در صورت حضور ایران در کنفرانس شرکت نمی‌کنند. اما پس از یک روز شور و مشورت فشرده که در آن مقامات آمریکایی ناراحتی خود را از اقدام بان کی مون به صراحت اعلام کردند، ایران دعوت نشد و دیپلماتها تایید کردند که کنفرانس روز چهارشنبه در سوئیس برگزار خواهد شد.  
 
در ادامه این گزارش آمده است : روز دوشنبه یک مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا در اظهاراتی بدبینانه گفت: فکر نمی‌کنم کسانی که با مقامات سوری سرو کار دارند انتظار پیشرفت سریعی داشته باشند . این کنفرانس فقط شروع یک فرآیند است ، قرار نیست سریع باشد .
 
جان کری وزیر خارجه ایالات متحده آمریکا در جریان سفر ماه مه به مسکو اعلام کرد، آمریکا به همراه روسیه، خواستار برگزاری کنفرانس صلح است . تفکری که سال قبل از آن در ژنو مورد بحث و بررسی قرار گرفت اما از زمان اعلام این خبر، بشار اسد، موقعیت نظامی خود را تقویت کرده ، گروه‌های مخالف دچار شکاف بیشتری شده‌ و آمریکا و روسیه هم در مورد نحوه تفسیر ماموریت نشست ژنو 2 اختلاف نظر داشته‌اند.  

جان کری سال گذشته وقتی قدم به وزارت خارجه گذاشت ، گفت: قصد او این است که محاسبات بشار اسد در مورد توانایی او برای ماندن و قدرت را تغییر دهد اما دولت اوباما پاییز سال گذشته در ازای توافقی برای نابودی زرادخانه شیمایی اسد تهدید به حمله نظامی را کنار گذاشت و آموزش و تجهیز شورشیان از سوی آمریکا بسیار محدود شد.  
 
دنیس راس فرستاده سابق ایالات متحده در خاورمیانه و از تحلیلگران برجسته می‌گوید: برای موفقیت هر کنفرانس سیاسی در جهت فرونشاندن درگیری‌های شدید، زمینه باید فراهم شود. باید در مورد دستور کار توافق صورت بگیرد، طرف‌های درگیر باید خواهان موفقیت‌های اندک و حداقلی باشند حامیان باید اهداف اساسی مشترک داشته باشند، باید فشار و نفوذ کافی بر طرف‌های درگیر وجود داشته باشد تا سازش و مصالحه‌ای اتفاق بیفتد در حال حاضر بیشتراین شرایط وجود ندارد.  

برخلاف مذاکرات صلح خاورمیانه (بین اسرائیل و فلسطین) که در آن "جان کری" یک هدف 9 ماهه را برای تکمیل معاهده صلح تعیین کرد هیچ تاریخ هدفی برای تکمیل مذاکرات صلح سوریه یا استقرار دولت انتقالی در صورتی که اسد با واگذاری قدرت موافقت کند وجود ندارد . سال گذشته جان کری در نشستی با سران مخالفان سوری در پشت درهای بسته، خاطر نشان کرد : مذاکرات صلح ویتنام سال‌ها طول کشید.  
 
با وجود موانع متعدد ، وزارت خارجه آمریکا به این نتیجه رسیده که برگزاری مذاکرات ارزشمند است زیرا استقرار یک نهاد انتقالی برای اداره سوریه، که هدف اصلی کنفرانس ژنو است، ممکن است موجب رویگردانی حامیان سنتی بشار اسد از جمله علویان شود.  
  
اما اگر هدف این باشد بشار اسد باید قبل از آغاز مذاکرات هدف این گفتگوها را از نو تعریف کند در اظهاراتی که روز دوشنبه توسط خبرگزاری فرانسه منتشر شد، بشار اسد گفت: هدف از این نشست باید بحث و گفتگو در خصوص راه‌های مبارزه با تروریسم باشد و این کاملا غیرواقعگرانه است که فکر کنیم اسد قدرت را با اپوزسیونی که در خارج زندگی می‌کند تقسیم کند.  
 
مقامات آمریکایی می‌گویند اعلامیه اخیر دولت سوریه در مورد آمادگی برای قبول آتش بس در حلب، مستلزم آن است که شورشیان شهر را تخلیه کنند تا شهر توسط نیروهای ارتش اداره شود.  
 
برای دستیابی به این هدف دور از دسترس بان کی مون یکشنبه شب اعلام کرد، محمدجواد ظریف ، وزیر خارجه ایران با حضور در کنفرانس موافقت کرده و ایران به ژنو دعوت خواهد شد. اما مقامات آمریکایی گفتند که ایران باید شرایط سال 2012 را که پایه و اساس مذاکرات ژنو2 است تایید کند، یعنی هدف این نشست استقرار دولت انتقالی به وسیله توافق دو جانبه دولت اسد و اپوزسیون سوریه است. یک مقام آمریکایی گفت پس از اعلام خبر دعوت از ایران برای حضور در کنفرانس "ژنو 2" جان کری به شدت خشمگین شد.  
 
اپوزسیون سوریه، دعوت از ایران را توهین بزرگی تلقی کردند یک مقام اپوزسیون مدعی شد ایران به نیروهای ارتش سوریه کمک می‌کند و به آن‌ها آموزش می‌دهد.  
 
اما پس از آن که ایران حاضر نشد هیچ پیش شرطی را روز دوشنبه بپذیرد و سازمان ملل نیز دعوت خود را پس گرفت.  
 
در همان روز که توافقنامه موقت هسته‌ای برای محدود کردن برنامه هسته‌ای ایران اجرایی شد بحث‌هایی در این خصوص مطرح شد اما مقامات آمریکایی می‌گویند آن‌ها هیچ مکاتبه‌ای با ایران نداشته‌اند که ایران از دعوت نشدن به کنفرانس شکایت کرده و یا مسئله سوریه را به مذاکرات هسته‌ای ارتباط داده باشند.

برای هر دو طرف حضور در این نشست خطراتی دارد برای هیئت دولت بشار اسد دیدار با خبرنگاران خارجی، دیپلماتهای غربی و اعضای اپوزسیون فرصت مناسبی است تا پیام خود را به گوش همه برسانند اما هر کسی که در مورد حضور احتمالی در دولت انتقالی صحبت کند در خانه با پیامدها و عواقبی مواجه خواهند شد.  
  
ائتلاف مخالفان هم با خطر از دست دادن نفوذ خود در بین ستیزه جویان به دلیل مذاکره با هیئت اعزامی بشار اسد مواجه هستند. سوال این جا است که آیا این مذاکرات منجر به گشایش کریدورها و مسیرهای کمک رسانی، مبادله اسرا یا آتش بس خواهد شد یا نه.  
 
"سرگئی لاورف " وزیر خارجه روسیه اعلام کرد که دولت سوریه با گشودن مسیرهای کمک رسانی به دو شهرک محاصره شده غفرلانیه و جدیده الشیبانی اقدام بزرگی انجام داد اما یک مقام وزارت خارجه آمریکا گفت این دو شهرک مدت طولانی تحت کنترل دولت بوده و محاصره نشده بود.  

انتهای پیام /
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار