آمیختن مسابقات المپیک زمستانی سوچی روسیه به موضوعات سیاسی و حاشیهای از سوی غرب بالأخص آمریکا، این رویداد را به رویدادی سیاسی و نه ورزشی بدل کرده برای دریافتن این موضوع، با
گزارش سرويس بين الملل باشگاه خبرنگاران همراه شوید:
"بازیهای زمستانی المپیک" (Olympic Winter Games) از جمعه 7 فوریه تا 23 فوریه 2014 (18 بهمن تا 4 اسفند) در سوچی روسیه ادامه خواهد داشت. مراسم افتتاحیه بیست و هفتمین بازیهای المپیک زمستانی، نیز روز جمعه در ورزشگاه "فیشت" این شهر برگزار شد.
در المپیک سوچی مجموعاً 3000 ورزشکار از 88 کشور در 98 رشته ورزشی برای دریافت مدال با هم به رقابت خواهند پرداخت و از جمهوری اسلامی ایران نیز پنج نفر در این مسابقات شرکت خواهند داشت.
*** اعتراضات منظم به قوانین ضدهمجنسگرایی؛ اتفاقی عجیب در بازیهای المپیک
این نخستین بار است که روسیه میزبان المپیک زمستانی میشود. روز جمعه همزمان با مراسم افتتاحیه بازیهای المپیک اعتراضات به سیاستهای کرملین در بسیاری از شهرهای روسیه تشدید و به مداخله پلیس این کشور منجر شد.
یکی از بهانههای این تظاهراتها، قانون منع تبلیغ همجنسگرایی در روسیه است که تاریخ 30 ژوئن 2013 پس از تصویب در پارلمان این کشور، عملاً به مرحله اجرا درآمد. "ولادیمیر پوتین"، رئیس جمهوری روسیه پیشتر ضمن حمایت از این قانون گفته بود، نباید اقدامات همجنسگرایان، کودکان را تحت تاثیر قرار دهد. اغلب نمایندگان هم در نطقهای خود، "حفظ حقوق نوجوانان نابالغ از تبلیغات سوء همجنسگرایان" را دلیل تصویب این قانون عنوان کردند.
اما نگاهی به عملکرد برخی کشورهای غربی و موضعگیری سران آنان نسبت به قانون منع تبلیغات همجنسگرایان، نشان میدهد که حواشی وضع این قانون، تنها بهانهای است که به ایجاد اغتشاش در روند بازیهای المپیک 2014 دامن زده است:
• گوگل؛ حامی المپیک یا مدافع همجنسگرایان؟
به طور مثال آرم موتور جستجوگر گوگل در هفته منتهی به آغاز بازیها، به مناسبت المپیک سوچی، به جای توجه به اصل مسئله که یک رویداد بینالمللی ورزشی است، معطوف به اعلام حمایت از همجنسگرایان شد!
• تحریم مسابقات و یا حضور معنادار
"باراک اوباما"، رئیس جمهور آمریکا یک ماه قبل، هیئتی را برای شرکت در این مراسم تعیین و روانه روسیه کرد؛ اتفاقاً دو ورزشکار همجنسگرای زن، یعنی "بیلی جین کینگ" (Billie Jean King)، تنیسباز و "کیتلین کهو" (Caitlin Cahow)، بازیکن هاکی روی یخ که گرایش همجنسگرایانه خود را مدتهاست آشکار کردهاند در میان آنها بود.
از سوی دیگر "فرانسوا اولاند"، رئیس جمهور و "لوران فابیوس"، وزیر خارجه فرانسه و "ویویان ردینگ"، کمیسر قضایی اتحادیه اروپا از جمله مقامات اروپایی هستند که در همبستگی با اقلیتهای جنسی روسیه، به مراسم افتتاحیه المپیک زمستانی سوچی نرفتند. دولت آمریکا هم در واکنش به این موضوع، مقامات ارشد خود را به مراسم افتتاحیه المپیک سوچی نفرستاد.
البته عده کثیری از رهبران کشورها مانند چین، بلاروس، ارمنستان، قزاقستان، جمهوری آذربایجان، افغانستان، تاجیکستان و همچنین "بان کی مون" دبیرکل سازمان ملل متحد در جمع ورزشکاران حضور یافتند؛ هرچند حضور وی به واسطه رنگ لباس و پوششی که داشت، بیشتر تداعیکننده دفاع از همجنسگرایان بود تا شرکت در مسابقه المپیک جهانی!
وی در این مراسم با کنایه به "پوتین" گفت: «همگی باید صدای خود را علیه مخالفان همجنسگرایان مرد و زن، بلند کنیم و با محدودیتهای آنها مخالفت کنیم.»
البته پیش از تصویب رسمی ممنوعیت تبلیغات همجنسگرایان در روسیه، برخی کشورهای اروپایی مانند آلمان، هشدار داده بودند که این قانون، روابط روسیه با اتحادیه اروپا را خدشهدار خواهد کرد.
*** هشدار آمریکا نسبت به ترور در سوچی؛ دلسوزی یا جوسازی؟!
در جریان حملات انتحاری که در دسامبر 2013 در شهر ولگاگراد جنوب روسیه (700 کیلومتری سوچی) اتفاق افتاد ۳۴ نفر کشته شدند؛ در این حملات تروریستی رد پای منحوس عربستان سعودی، نتوانست مدت زیادی مخفی بماند.
گذشته از اینکه این خطرات وجود خارجی دارند یا خیر، مداخلات امنیتی و سیاسی غرب و در رأس آنها آمریکا نسبت به المپیک زمستانی سوچی 2014 تأملبرانگیز است. اکنون ایجاد جوّ رعب و وحشت و القای ناامنی در بازیهای المپیک روسیه، در دستورکار مقامات آمریکایی قرار گرفته است.
تعداد زیادی از مقامهای امنیتی اروپا و آمریکا در گزارشهای اطلاعاتی اخیر خود در رابطه با حملات احتمالی مرتبط با بازیهای المپیک سوچی اعلام کردند که احتمال بروز حملات ترویستی در جریان این بازیها کاملاً قوی است و باید اقدامات پیشگیرانه مؤثری صورت گیرد؛ ولی آنان در عین حال اعلام کردند که از هیچ تهدید مشخصی اطلاع ندارند!
وزارت امنیت ایالات متحده آمریکا مدعی شد تروریستها ممکن است مواد منفجره و آتشزا را درون لولههای خمیردندان و مواد آرایشی جاسازی کرده، به درون هواپیما برده و به این ترتیب توانایی ساخت بمب در طول پرواز را داشته باشند. مقامات آمریکایی این خطر را متوجه پروازهایی دانستهاند که مبدأشان، کشورهایی به جز آمریکا و مقصدشان روسیه است.
دو هفته پیش از آغاز مسابقات المپیک زمستانی در سوچی، "چاک هیگل"، وزیر دفاع آمریکا اعلام کرد که مقامات امنیتی آمریکا در حال تنظیم یک برنامه اضطراری برای مقابله با حملات تروریستی در "دهکدۀ المپیک"هستند. یکی از سخنگویان "مرکز ملی مقابله با تروریسم آمریکا"، روز جمعه ۲۴ ژانویه 2014 اعلام کرد که پوشیدن البسه با علائم و نشانههای آمریکایی در سوچی میتواند امنیت ورزشکاران و شهروندان این کشور را به خطر بیاندازد.
اهمیت موضوع از آنجا معلوم میشود که این گونه هشدارها و جوسازیها در مورد دیگر جشنها و گردهماییهای بینالمللی یا دیده نمیشود و یا بسیار کمتر است.
آمیختن مسابقات المپیک زمستانی سوچی روسیه به موضوعات سیاسی و حاشیهای از سوی غرب بالأخص آمریکا، موجب شد تا "دیمیتری چرنیشنکو" (Dmitry Chernyshenko)، رئیس کمیته برگزارکننده بازیهای المپیک ۲۰۱۴ با انتقاد از آمیخته شدن ورزش به موضوعات سیاسی، خطاب به میهمانان المپیک بگوید:
«روح حاکم بر فضای بازیها باید رقابتهای ورزشی باشد. قوانین بازیهای المپیک هرگونه تبلیغ را ممنوع میکند و این فستیوالی ورزشی است، پس بیایید از "ورزش" بگوییم، نه از "سیاست"!»
گزارش از طاهری
انتهای پیام/