درگذشت آیت الله خوشوقت، شهادت مسؤول خانه فرهنگ ایران در پاکستان، شهادت "مالکوم ایکس" رهبر مسلمانان سیاهپوست امریکا، مرگ کاشف انسولین، روز بینالمللی زبان مادری و ... از مهمترین رخدادهای تاریخی امروز است.
به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز 2 اسفند 1392 خورشیدی برابر با 21 ربیع الثانی 1435 هجری و 21 فوریه 2014 میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخی امروز از این قرار است: درگذشت آیت الله خوشوقت از علمای برجسته ایران (1391 ش) آیتالله
عزیزالله خوشوقت که از علمای حوزه علمیه تهران است، اوایل بهمن ماه به
سرزمین وحی سفر کرده بود که پس از اقامت شش روز در مدینه منوره، چهاردهم
بهمن ماه جهت انجام اعمال مناسک عمره مفرده به مکه مکرمه عازم شد که پس از
انجام اعمال دچار عارضه تنفسی شد و در بیمارستان مکه بستری شد.
آیت الله
عزیزالله خوشوقت (زادهی ۱۳۰۵) مجتهد و استاد اخلاق، امام جماعت مسجد امام
حسن مجتبی واقع در سه راه طالقانی (پیچ شمران) در تهران بود. او از
بارزترین شاگردان اخلاق و عرفان علامه طباطبایی بود. وی در اوایل انقلاب از
اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی بود.
شهادت "سیدمحمدعلی رحیمی" مسؤول خانه فرهنگ ایران در پاکستان (1375 ش) پس از آنکه در آذرماه 1369 صادق گنجی مسؤول خانه فرهنگ ایران در لاهور پاکستان به دست گروهک تروریستی سپاه صحابه پاکستان به شهادت رسید، سیدمحمدعلی رحیمی از اوایل سال 1374، به این سمت منصوب و مشغول فعالیت شد. وی قبل از مأموریت خود در پاکستان، به مدت ده سال در دهلی نو به فعالیتهای فرهنگی و تبلیغی اشتغال داشت. تا اینکه در این روز، آدم کشان عضو گروه صحابه با حمله به سید محمدعلی رحیمی، وی را به شهادت رساندند، در پی شهادت مسؤول خانه فرهنگ ایران در لاهور، دولت ایران ضمن اعتراض به دولت پاکستان، خواستار مجازات عاملان این جنایت شد. پیکر شهید رحیمی پس از تشییعی مردمی، در بهشت زهرای تهران مدفون گردید.
رحلت فقیه و محقق بزرگ آیت اللَّه "ملاحبیب اللَّه کاشانی" (1300 ش) میرزا حبیباللَّه شریف کاشانی در حدود سال 1225 ش در کاشان به دنیا آمد. در 16 سالگی گواهی نقل روایت و در 18 سالگی گواهی اجتهاد دریافت نمود. در 19 سالگی جهت حضور در درس شیخ مرتضی انصاری راهی عراق شد، اما ورود او به کربلا با رحلت آن استاد یگانه همزمان گردید. پس از چند سال توقف در عتبات، به کاشان بازگشت و به تالیف، تدوین و تکمیل تحقیقات خود پرداخت. او از اغلب استادان خویش صاحب اجازه بود و در علوم روز تبحر داشت. میرزای کاشانی در کنار مرجعیت، به ارشاد و هدایت مردم مشغول بود. از ویژگیهای برجسته میرزای کاشانی، تنوع تالیفات و فزونی آنهاست. آثار وی را تا سیصد جلد کتاب و رساله نوشتهاند، که حدود 200 جلدِ آنها شناخته شدهاست. مُنْتَقِدُ المَنافِع فی شرحِ المُختَصَر النّافع به عنوان دایرةُالمعارف فقه شیعه، منظومةٌ فیالفقه و دهها اثر دیگر از اوست. وی سرانجام در 2 اسفند 1300 ش در 78 سالگی رحلت نمود و در کاشان به خاک سپرده شد.
درگذشت "مُجْدُالعُلی بوستان" محقق و روزنامهنگار ایرانی (1363 ش) مَجدالعُلی بوستان در سال 1278 ش در مشهد به دنیا آمد و تحصیلات خود را در رشتههای زبان و ادبیات فارسی، عربی و فرانسوی آغاز کرد. در 1303 به تهران رفت و در محضر آیتاللَّه میرزا مهدی آشتیانی و شیخ ضیاءالدین درّی اصفهانی به فراگیری علوماسلامی پرداخت. وی مدتی به کار معلمی پرداخت و سپس در دادگستری مشغول شد و مستشار دیوانعالیکشور گردید. وی در موضوعات مختلف اجتماعی و ادبی در روزنامههای گوناگون مقاله مینوشت. بوستان، از 1307 ش در انجمنادبی ایران و انجمنادبی حکیمنظامی حضور یافت. مجدالعلی بوستان در خراسان از هواداران کلنل محمدتقیخان پسیان بود و زمانی که رییس دادگستری سمنان بود بهسبب همکاری با تبعیدشدگان مخالف حکومت رضاشاه تحت تعقیب قرارگرفت و زندانی شد. دستور شرق، رساله خرافات و پندنامه منظوم از جمله آثار اوست. مجدالعُلی بوستان سرانجام در 2 اسفند 1263 ش در 85 سالگی درگذشت.
درگذشت "عبدالرحمن شرفکندی" ادیب و محقق کُرد (1369 ش) عبدالرحمن شَرَفکندی مشهور و متخلص به "هژار" در سال 1300 ش در روستای شَرَفْکَند در نزدیکی مهاباد به دنیا آمد. در 17 سالگی پدر خود را از دست داد و مجبور شد تا برای امرار معاش خانواده به کشاورزی روی آورد. وی در 24 سالگی به لقب شاعر ملی کُرد مفتخر گردید. وی پس از تسلط قوای حکومت وقت بر منطقه مهاباد، آواره شد و سختی بسیار دید. بعدها به بغداد رفت و به عکاسی و روزنامهنگاری پرداخت. شرفکندی سفرهای متعددی به سوریه، لبنان، روسیه و عراق داشت و مبارزاتی با رژیم بعث عراق به انجام رساند. بعدها به ایران آمد و در کرج سکنی گزید و مرکز نشر فرهنگ و ادب کُرد را تأسیس نمود. از عبدالرحمن شرفکندی آثار متعددی به جا مانده که ترجمه مجموعه قانون در طب ابوعلی (7 جلد)، پنج انگشت، یک مشت است، دیوان اشعار و فرهنگ فارسی به کردی، از آن جملهاند. سرانجام در 69 سالگی رحلت کرد و در مهاباد به خاک سپرده شد.
اعلامیه ای از سوی علی اصغر حاج سید جوادی خطاب به «آنجلا دیویس» ـ مبارز سیاه پوست امریکایی ـ منتشر شد. (1356 ش) او در این اعلامیه به شهدای قم و تبریز که با چنگ و دندان از عدالت دفاع می کنند و در مقابل، ظالمان که چاره ای جز گشودن رگبار مسلسل بر روی این آزادمردان بی سلاح ندارند، اشاره کرد. همچنین درادامه افزود «تنها سیاهان امریکایی در چنگال سیاست پیشگان و تجارت پیشگان نیستند؛ بلکه میلیون ها سفید پوست نه فقط حقی بر خانه و خانواده و خیابان و کارخانه و مدرسه ندارند بلکه رعایایی هستند که با تمامی ثروت ها و درآمدها و امکانات مادی خویش یک جا به سوی گروه حاکمه خود مورد معامله قرار می گیرند..»
شهادت "مالکوم ایکس" رهبر مسلمانان سیاهپوست امریکا (1965 م) مالک
شباز، معروف به مالکوم ایکس، رهبر نهضت سیاهان امریکا در 19 مه 1925 م به
دنیا آمد. او در زندان با مسلمانان سیاهپوست و عقاید و افکار "عالیجاه
محمد"، رهبر مسلمانان سیاهپوست امریکا آشنا شد. مالکوم، پس از رهایی از
زندان و ملاقات با عالیجاه محمد، به عنوان سخنران اسلامی و امام جماعت جامع
هفتم نیویورک انتخاب گردید. وی موفّق به گرایش دادن دهها هزار نفر از
سیاهان امریکا به اسلام گردید و جنبش و نشاط خاصی در میان سیاهان به وجود
آورد.
مالکوم ایکس بر این نکته تأکید داشت که سیاه پوستان تحت ستم دولت
نژادپرست امریکا، در چهارچوب احکام اسلامی میتوانند به آزادی، عدالت و
برابری دست یابند و حقوق از دست رفته خود را احیا کنند. عقاید انقلابی
ایکس، آن چنان مورد خشم محافل نژادپرست امریکا واقع شد که نقشه ترور وی را
طراحی کرده و سرانجام او را در 21 فوریه 1965 م در 40 سالگی در هنگام
سخنرانی در یک گردهمایی به شهادت رساندند. ماجرای شهادت او مانند تمام
ترورهای سیاسی امریکا در پردهای از ابهام فرورفت. ولی قرائن فراوانی،
حکایت از دخالت سازمان امنیت داخلی امریکا، اف.بی. آی و سازمان ضد جاسوسی
آن کشور یعنی سیا در این امر دارد.
گروهی از افراد نیروهای مسلح در استفتائیه ای از امام، در مورد فتوای ایشان نسبت به سوگند ارتشیان هنگام اخذ درجه جهت حفظ تاج و تخت رژیم سلطنتی جویا شدند. (1356 ش) امام در پاسخ چنین نوشتند: «قسم برای حفظ قدرت طاغوتی صحیح نیست و مخالفت با آن واجب است و کسانی که این نحو قسم خورده اند باید بر خلاف آن عمل کنند.»
وفات "محمدباقر واعظ تهرانی" از علمای تهران (1313 ق) حاج ملامحمدباقر واعظ تهرانی در سال 1255 ق به دنیا آمد و بیشتر عمر خود را صرف آموختن علوم مختلف کرد. از حاج ملامحمدباقر واعظ تهرانی آثار بسیاری به جای مانده که از میان آنها میتوان به جَنَّةُالنَّعیم در باب احوال حضرت عبدالعظیم از نوادگان پیامبر اکرم (ص) اشاره کرد.
درگذشت عالم بزرگ، آیت اللَّه محمد نهاوندی (1371 ق) آیت الله محمد نهاوندی، فرزند عالم ربانی و کبیر آیت اللَّه میرزا عبدالرحیم نهاوندی در نجف اشرف به دنیا آمد. او همانند پدرش در مراتب علمی و عَمَلی و اخلاق فاضله، از بزرگان علمای قرن چهاردهم به شمار میرود. تفسیر مبسوط عربی و تفسیر مبسوط فارسی و مجموعه این دو کتاب در 4 جلد که به نام نفحات الرحمن موسوم است، از آثار ایشان میباشد. وفات وی در تهران روی داد.
مرگ "فردریک بانتینگ" پزشک کانادایی و کاشف انسولین (1941 م) فردریک بانتینگ در سال ۱۸۹۱ میلادی متولد شد. در ۲۷ ژوئیه ۱۹۲۲م بههمراه دو تن از همکارانش موفق به جداسازی هورمون انسولین شد. پاسخ مثبت آزمایشات بانتینگ بر روی حیوانات، به استفاده از انسولین در بیماران قندی از سال ۱۹۲۳م منجر گردید که به نجات جان میلیونها انسان منتهی گردید. بانتینگ در همین سال به پاس این اکتشاف علمی برنده جایزه نوبل پزشکی شد. غده فوق کلیوی و سرطان، زمینههای دیگر مطالعات وی بود. دکتر بانتینگ علاوه بر نوبل، جوایز متعدد دیگری از جمله مدال ستاره طلایی از دانشگاه تورنتو، مدال انجمن پادشاهی کانادا، عنوان شوالیه جایزه انجمن فیزیولوژیستهای امریکا و... را به دست آورد. وی سرانجام در ۲۱ فوریه ۱۹۴۱م در سن پنجاه سالگی درگذشت. • انسولین، هورمونی است که از لوزالمعده مهرهداران ترشح میشود و به خون میریزد. این پروتئین بر مقدار قند خون نظارت داشته و مقدارش را ثابت نگاه میدارد. بالا رفتن مقدار قند خون، عامل محرک ترشح انسولین است.
همهپرسی مردم مصر و سوریه برای تشکیل "جمهوری متحده عرب" (1958 م) پس از آن که مقامات مصر و سوریه در اول فوریه 1958 م قرارداد اتحاد دو کشور را امضا کردند، در 21 فوریه 1958 م، مردم مصر و سوریه نیز در جریان یک همهپرسی، به اتحاد دو کشور تحت عنوان جمهوری متحده عربی رأی مثبت دادند. آنها همچنین، جمال عبدالناصر، رئیس جمهور وقت مصر را به عنوان اولین رئیس این جمهوریِ تازه تأسیس، انتخاب کردند. چندی بعد، در 8 مارس آن سال یمن نیز به جمهوری متحده عربی پیوست. تشکیل این جمهوری در راستای اتحاد کشورهای عربی، به ویژه در مقابل رژیم صهیونیستی بود. در جمهوری متحده عرب، دولتهای جداگانهای وجود داشتند که خط مشی آنها به خصوص در سیاست خارجی توسط یک شورای عالی، هماهنگ میشد. اما این اتحاد، بیش از سه سال دوام نیاورد و ریاست مصر بر جمهوری متحده عرب، باعث نارضایتی و خروج سوریه از این اتحاد و در نهایت، انحلال آن در 28 سپتامبر 1961 م گردید.
تولد "لویی سن سیمون" نویسنده فرانسوی (1675 م) لویی سن سیمون در 21 فوریه 1675 م متولد گردید و کار نویسندگی را از 19 سالگی آغاز نمود. وی از این سال به نگارش خاطرات خود پرداخت و آنها را تا سال 1752 م ادامه داد. وی در کنار نگارش روزانه خاطرات خود، بر مجموعه یادداشتهای روزانه دانژو که گزارش روزانهای است از حوادث دربار فرانسه، حاشیه نگاشت و در 229 جزوه خود مطالبی فراهم آورد. نگارش خاطرات برای سن سیمون وسیلهای است جهت ابراز نفرت تسکینناپذیر و آمیخته به تحقیر و نیز ادعانامه پرجوش و خروشی است بر ضد رژیمی که خود را در آن تحت فشار میبیند. اگر چه سبک او استوار و منسجم است ولی قضاوت اوبه دلیل تاثیرپذیری از عقائد اشرافی رنگ میبازد. به همین دلیل اعتماد تاریخی به این خاطرات چندان ممکن نیست، گرچه اطلاعات آن عموماً درست است و برای مورخان سند گرانبهایی است. در حقیقت حکومت لویی چهاردهم و دربار ورسای اگر تا عصر حاضر زنده مانده است مدیون پدیدهای به نام"سن سیمون" و نگارش او میباشند. لویی سن سیمون نویسنده فرانسوی سرانجام در 6 ژوئن 1755 در 80 سالگی درگذشت.
درگذشت "باروخ اسپینوزا" فیلسوف معروف هلندی (1677 م) باروخ اسپینوزا فیلسوف معروف هلندی در 24 نوامبر 1632 م در خانوادهای یهودی در هلند به دنیا آمد. اسپینوزا، طریقه و فلسفه مخصوص به خود دارد و افکار فلسفیاش نزدیک به افکار صوفیه است. وی دو رساله منتشر کرد که رساله دوم با نام رساله الهیات میباشد و او در آن عقاید خود را در تفسیر تورات و ترتیب زندگانی اجتماعی مردم بیان کرده است. اما چون این اثر با تعلیمات علمای یهود سازگار نبود سر و صدایی به پا کرد؛ از این جهت اسپینوزا دیگر اثری منتشر ننمود. اسپینوزا اعتقاد راسخ داشت که حقیقت وجود، یکی است؛ شر یا بدی فقط در ذهنهای محدود وجود دارد و حقیقتی در نفس امر ندارد. وی معتقد بود که انسان باید هواهای نفسانی را طرد کند، به نظم بگرود و به حوادث از جنبه ابدیت بنگرد. کسی که در پی آن باشد که از صدمات وارده، به همان طریق انتقام بگیرد، پیوسته ناراحت است زیرا زندگی او را محیطی محصور از بدگمانی، انتقام و جنگ و ستیز در خود خواهد گرفت. فقط یک نوع جنگ بر حق است و آن هم یک بسیج همگانی برای تامین صلح است. بزرگترین پیروزی، با قوای قهریه به دست نمیآید بلکه با ایثار و بزرگواری و نجابت روح حاصل میشود. علاوه بر دو رساله او، کتاب علم اخلاق وی نیز به فارسی ترجمه شده است. باروخ اسپینوزا سرانجام در بیست و یکم فوریه 1677 م در 45 سالگی به مرض سل در لاهه هلند درگذشت.
روز بینالمللی زبان مادری (2000 م) روز
۲۱ فوریه از طرف یونسکو به عنوان روز جهانی زبان مادری نامگذاری شدهاست.
نامگذاری این روز در کنفرانس عمومی یونسکو در سال ۱۹۹۹ به منظور کمک به
تنوع زبانی و فرهنگی انجام شدهاست.
مجمع عمومی سازمان ملل متحد نیز به
دلیل اهمیت زیاد آن، سال ۲۰۰۸ را سال جهانی زبانها اعلام کرد. این روز در
تقویم رسمی ایران حذف شده است.
تولد "ویستان هیو آدِن" پایهگذار ادبیات جدید انگلستان (1907 م) ویستان هیو آدِن در 21 فوریه 1907 م در انگلستان به دنیا آمد. از ویژگیهای شعر آدن، سادگی خیره کننده و فلسفه خود جوش آن است. آدن شاید تنها شاعر نوپردازی باشد که میتوانست خود را در شکلهای کاملاً منسوخ بیان کند. وی عبارتهای مُقطّع پیش پا افتاده را در کنار گفتارهای متعالی و حتی والا قرار میداد تا ابتذال و تعالی روزمره را با هم آشتی دهد. آدن دلنشینترین اشعار خود را در دهه 1930 م سرود. در این دوره، وی مبلغ این اندیشه بود که بیماریهای سیاسی و اقتصادی جامعه را، سوسیالیسم درمان میکند و عشق داروی همه دردهاست. شعر آدن به نام "نامه سال نو" باز کاوی همین تکامل فکری و تغییر دیدگاههای اوست. آثار دوران پختگی آدن رنگی کاملاً مذهبی دارد و برادری جهانی بر پایه تعالیم مسیح (ع) را تبلیغ میکند. شعر آدن، نقطه عطف و رخدادی شاخص شناخته شده است. به عقیده آدن، بغرنجیها و رنجهای روحی انسانهای امروز را میباید در رابطه انسانها با ماشین و تمدن امروزی جستوجو کرد. از ویستان هیو آدن، آثار مهمی به چاپ رسیده که سخنرانان، کنار مرز، روزگار دیگر و سفری به سوی جنگ ازآن جملهاند. هیو آدن سرانجام در سال 1973 م در 66 سالگی درگذشت.
مرگ "نیکلای گوگول" نویسنده معروف روسی (1852 م) نیکُلای واسیلیویچ گوگول نویسنده معروف روسی در 31 مارس 1809 م در اوکراین روسیه به دنیا آمد. معاشرت با ادبای بزرگ روسیه از قبیل الکساندر پوشکین در ترکیب و تنظیم افکار و آثار ادبی او اثرات عمیقی بر جای نهاد. وی گاهی جزئیات بسیار بیاهمیت و عادی را شرح میدهد تا به قول خود، از امری عادیْ نتیجهای فوق العاده استخراج کند. گوگول از نظرقدرت تخیل و شیوه انشاء، نویسندهای زبردست و ماهر بود و هیچ نویسنده روسی نتوانسته است چون او تا این حد به غنای زبان دست یابد. گوگول از چهرههای ممتاز ادبیات اروپاییِ زمان خود به شمار میآید و نفوذش در ادبیات روسی تا آنجاست که تاکنون نیز باقی مانده است. گوگول در اواخر عمر به ناراحتی و آشفتگی فکری دچار شد و بسیاری از آثار خطی خود را از بین برد. بسیاری از آثار گوگول، شاهکارهای ادبیات روسیه و اروپا به شمار میرود که نفوس مرده، بازرس، شِنِل، تصویر، راهزنان و افسانهها از آن جملهاند. نیکلای گوگول سرانجام در 21 فوریه 1852 م در 43 سالگی درگذشت.
آغاز عملیات سیصد روزه "وُردَن" در جریان جنگ جهانی اول (1916 م) در آغاز سال 1916 م، نیروهای آلمان به قصد تصرف پاریس، در 21 فوریه 1916 م به مهمترین مانعی که در راه پیشروی آنها به سوی پاریس قرار داشت، یعنی شهر وُردَن و استحکامات نظامی اطراف آن، حملهور شدند. در این میان هر چند یکی از قلعههای اطراف شهر به تصرف آلمان درآمد، ولی نیروهای مدافع وردن که با کمک قوای کمکی و تازه نفسْ تقویت شده بودند، پیشروی آلمانیها را در همین مرحله متوقف ساختند و تا ماه مارس 1916 م پنج حمله بزرگ نیروهای آلمان برای پیشروی به طرف وردن با شکست مواجه گردید. در اول ژوئیه 1916 م، در حالی که آلمانیها، حمله بزرگ و تازهای را برای تصرف وردن تدارک میدیدند نیروهای انگلیس و فرانسه دست به تهاجم وسیعی در شمال غربی فرانسه زدند و پس از پنج ماه نبرد سنگین، یکی از خونینترین و وسیعترین عملیاتهای نظامی در طول جنگ جهانی اول رقم خورد. این نبرد وحشتناک سرانجام پس از ده ماه درگیری خونین، با مرگ بیش از دو میلیون و دویست و شصت و پنج هزار نفر از نیروهای متخاصم در 18 دسامبر 1916 م به پایان رسید. تلفات عظیم این جنگ، علاوه بر وسعت عملیات نظامی و به کار گرفتن سلاحهای جدید جنگی، ناشی از استفاده وسیع نیروهای متخاصم از گازهای سمی و سلاحهای شیمیایی بود.
درگذشت "فردریک بنْتینْگ" پزشک و محقق انگلیسی (1941 م) فردریک دانتینگ پزشک انگلیسی در سال 1873 م متولد شد. وی پس از پایان تحصیلاتش به عنوان یک محقق در امور پزشکی به مطالعه و تحقیق پرداخت و حدود نیم قرن به فعالیتهای پزشکی و بهداشتی اشتغال داشت. دانتینگ یکی از بنیانگذاران و کاشفان بیوتیکها و آنتیبیوتیکها به شمار میرفت و به دلیل گستره تلاشهای علمیاش از پادشاه انگلستان لقب اشرافی "سر" دریافت نمود. دکتر فردریک دانتینگ سرانجام در 21 فوریه 1941 م در 68 سالگی درگذشت.
عملیات کوچک والفجر 6 در جنوب دهلران توسط سپاه (1362 ش) عملیات والفجر 6 در دوم اسفند 1362 با رمز مقدس یا زهرا در منطقه عملیاتی چزّابه با هدف انهدام نیروهای دشمن و گمراه کردن آنها از عملیات آتی، انجام گرفت. قوای اسلام با عبور از رودخانه چیلات و دهلران، دو ارتفاع مهم مشرف به مناطق مسکونی عراق را آزاد کرده و بزرگراه العماره - بغداد را در تیررس خود گرفتند.
در اینحال، دشمنبعثی برای باز پسگیری مناطق از کفداده، اقدام به پاتک نمود که با چند ضد پاتک از سوی قوایاسلام مواجهگردید و در اقدام خود ناکامماند. در این عملیات، دشمن با بهجای گذاشتن صدها کشتهوزخمی مجبور به عقبنشینی گردید. عملیات والفجر 6، در نهایت با شروع عملیات خیبر در 3 اسفند 1362، پایان پذیرفت.
برخی دیگر از رویدادهای امروز 1842: John Greenough آمریکایی مشخصات ماشین دوزندگی (اصطلاحا چرخ خیاطی) را که ساخته بود به عنوان اختراع خود ثبت کرد. پس از جان گرینو، در سال 1854 ایساک سینگر نوع کاملتر چرخ خیاطی را ساخت که به تدریج تکمیل شده است. 1930: «پلوتو» یکی دیگر از سیارات منظومه شمسی رصد شد. 1937: «جامعه ملل» قطعنامه ای را تصویب کرد که به موجب آن خارجیان از شرکت در جنگ داخلی اسپانیا منع شده بودند ولی کسی به این قطعنامه توجه نکرد. 1973: اسرائیلی ها که صحرای سینا را در تصرف داشتند یک هواپیمای لیبیایی (پرواز 114) را بر فراز حاشیه این صحرای متعلق به مصر سرنگون کردند که ضمن آن 108 تن جان سپردند. سال بعد (سال 1974) در همین روز و در اجرای قرارداد صلح مصر و اسرائیل، اسرائیلی ها صحرای سینا را ترک کردند.