به گزارش حوزه ادبیات
باشگاه خبرنگاران ؛ جشن یک سالگی تاسیس حوزه هنری کودک و نوجوان صبح امروز ششم اسفند در تالار مهر حوزه هنری با حضور حجتالاسلام "سید مهدی خاموشی" رئیس سازمان تبلیغات، "محسن مومنی شریف" رئیس حوزه هنری و "محمد سرشار" رئیس حوزه هنری کودک و نوجوان برگزار شد.
"محمد سرشار" رئیس حوزه هنری کودک و نوجوان در مراسم جشن یک سالگی این حوزه هنری، گفت: یکی از واقعیاتی که در کشور ما وجود دارد، تثبیت نسبت کودکان و نوجوانان به کل جمعیت است. از سال 1355 روند زاد و ولد در کشور دچار تغییر شده است و نسبت کودکان و نوجوانان زیر 19 سال نسبت به کل جمعیت در حال کاهش است و از سال 85 این روند ثابت شده و با نسبت 23 درصد در حال پیشروی است.
وی ادامه داد: بر اساس 3 سناریوی رشد، جمعیت اگر سناریوی میانی را در نظر بگیریم رد سال 1404 حدود 88 میلیون جمعیت داریم و امسال 77 میلیون نفر هستیم. این جمعیت کشور امسال نشان میدهد حدود 17 میلیون 700 هزار کودک زیر 19 سال هستند و در 11 سال آینده به 27 میلیون و 300 هزار نفر خواهیم رسید و حدود 10 میلیون مخاطب جدید به جمعیت افزوده میشود.
سرشار ادامه داد: این گستره وسیع مخاطب برای فعالان ادبیات و هنر نیازمند تلاشی مضاعف است، از این رو اول باید نوع نگاه را اصلاح کنیم، در این صورت اگر هر کسی جایگاهش را بشناسد و فعالیت خود را انجام دهد، مشکلی به وجود نمیآید.
وی گفت: اگر هر فردی بر اساس نقشه مهندسی کشور کار خود را پیش ببرد، مشکلات ما حل خواهد شد.
رئیس حوزه هنری کودک و نوجوان به بیانیه مأموریت اشاره و تصریح کرد: این بیانیه شناسنامه ما شمرده میشود، ما برای حوزه هنری کودک و نوجوان بیانیه مأموریتی در نظر داریم که طبق چشمانداز 1404 نوشته شده و مهمترین دستاورد خانوادهها برای تربیت آیندهسازان انقلاب شمرده میشود و استعداد کودک و نوجوان در تراز رشد اسلامی شکوفا شده و در گستره ایران زندگی میکنند.
سرشار با اشاره به اینکه برای موفقیت در این مسیر باید روند مفهومی طی شود، گفت: سرانه اعتبارات حوزه هنری کودکان و نوجوانان هزار تومان به ازای 19 کودک و نوجوان است، البته با این وضعیت یا میتوانیم زانوی غم بغل بگیریم و یا از فکرمان استفاده کنیم. ما این کار را کردیم و طی یک سال گذشته توانستیم از آنها که پول دارند، پس از قانع شدن کمک مالی بگیریم. از این رو سرانه سرمایه جذب شده بخش خصوصی 79 درصد و 21 درصد اعتبارات مربوط به دولتیها است. بخش خصوصی که مأموریت تاریخی خود را در عرصه فرهنگ متوجه شد، به میدان آمد، البته وارد بازارهای جدید شدن هزینهبر است.
به گفته وی در سال 92 حدود 80 درصد عملیات فرهنگی را بخش خصوصی تامین کرد.
سرشار ساختار حوزه هنری کودک و نوجوان را دارای 4 معاونت و دو مدیریت داخلی و پژوهشی برشمرد و گفت: از امروز یکی از کارهای مهم ما در معاونت بحث اطلاعرسانی و تعامل است. امروز کودکان و نوجوانان در اینترنت و فضای مجازی فعالیت میکنند. از این رو ما در این بخش سرمایهگذاری کردهایم و امروز افتخار رونمایی از پایگاه خود را داریم که نشانی آن به آدرس http://www.hhkoodak.ir/ است، اما آنچه سازمانهای دیگر آن را محرمانه تلقی میکنند، ما روی سایت قرار میدهیم.
وی در ادامه سخنان خود به معاونت آفرینشهای هنری هم اشاره و توضیح داد:باید برای فعالیت به چند نکته توجه کنیم، اول شیوه فرهنگی کودک و نوجوان ما مطلوب نیست، دوم پیروی از رفتار کنونی مخاطب به عرفی شدن در تقابل با اصولی بودن میانجامد. سوم به دلیل در دست اجرا بودن مطالعات هنوز زمان اجرایی عملیاتی کلاسیک فرهنگی در آفرینشهای هنری فرا نرسیده است و در نهایت در جبهه جنگ نرم فرهنگی کم بودن نیرو در خط مقدم نباید به چشم دشمن بیاید.
این مدیر جوان هنری در خاتمه سخنان خود ضمن اشاره به اینکه ما قهرمان و اسطوره در کشور داریم، عنوان کرد: برای اردیبهشت و خرداد سال آینده 10 فیلم کوتاه با موضوع ترویج بازیهای سنتی آماده و عرضه خواهد شد.
وی در پایان به فرآیند تجاریسازی اشاره و ابراز امیدواری کرد: در طول مدت فعالیت با 120 شرکت در راستای تجاریسازی صحبت کردیم، این فرآیند ما را به فهرست تولید رساند و امیدواریم تعداد این فهرست افزایش یابد.
بر اساس این گزارش، "عزتالله الوندی" دبیر دفتر ادبیات کودک و نوجوان حوزه هنری درباره فعالیتهای این دفتر اظهار داشت: سال گذشته 100 کتاب آماده و تولید کرده بودیم البته پیش از آن به نویسندگان سفارش تولید داده شده بود تا آثار خود را به دفتر ادبیات کودک و نوجوان تحویل داده و ما استفاده کنیم. خوشبختانه دوستان نویسنده نیز لبیک گفته و حدود 100 کتاب در سال 91 تولید شد، اما متاسفانه به مرحله چاپ نرسید.
الوندی گفت: سال 92 هم با همان انرژی کار را انجام دادیم اگرچه بی مهری به فرهنگ و هنر را شاهد بودیم و بودجه را کاهش داده بودند، اما اندوخته بالقوه خود را تقویت کردیم و به زودی آثاری که در حوزه کودک و نوجوان آماده شده به دست مخاطب مقصد میرسد.
دبیر دفتر ادبیات کودک و نوجوان حوزه هنری فعالیتهای این دفتر در سال 91 و 92 را برشمرد و گفت: سال گذشته 100 کتاب منتشر شد و سال 92 بیش از 70 کتاب را تولید کردهایم. سال گذشته 50 کتاب در حوزه شعر کودک و خردسال تولید شد اما متاسفانه متولیان این حوزه همانند کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در زمینه شعر به وعدههای خود عمل نکردند. این عرصه عرصهای است که همواره با دشواری هایی هموار است.
وی با تاکید بر اینکه سال پیش 50 مجموعه شعر کودک و خردسال تولید شده، بیان کرد: برنامههای سال 93 در ادامه برنامههای سال 91 و 92 انجام میشود. مجموعههای کودکانه، رمان کودک، قصههای شیرین ایرانی از آن جمله است.
الوندی با بیان این که تمرکز دفتر ادبیات کودک و نوجوان در سال 92 بر روی رمان کودک بوده است، عنوان کرد: در بخشهای دیگر روتین و تعریف شده کارها را انجام دادهایم. البته رمان کودک فعلا خروجی نداشته است به دلیل این که خیلی از رمانهایی که به دست ما رسید با استاندارد های مطابق نظر اعضای شورا فاصله داشت و تعدادی از رمانها به نویسندگان برگردانده شد تا اصلاحشان کنند و بر اساس همان استانداردهایی که مشخص شده کار را بازنویسی کنند.
وی گفت: تمرکز ما همچنین بر روی پروژه دیگری به اسم قصه «نیکان» بود. این مجموعه شامل 17 جلد کتاب است که در بردارنده زندگی داستانی 14 معصوم و همچنین حضرت خدیجه (س)، حضرت زینب (س) و حضرت عباس است. که این ها را نویسندگان حرفه ای ادبیات نوجوان آغاز کرده اند، متاسفانه تعدادی از این آثار هم همچون رمان کودک برگشت خورده است، به دلیل این که از استانداردهای لازم برخوردار نبود و به طور مثال برای گروه سنی مخاطب بالاتر و یا پایین تر از مقصد ما نوشته شده بود که مجبور شدیم نویسنده های چند کار را عوض کنیم. البته از این 17 کتاب ، حدود 12 تا مرحله ویراستاری را طی کرده و به انتشارات ارجاع داده شده است.
این نویسنده کودک و نوجوان خاطرنشان کرد: نکته فنی هم مهم است، کاری که برای کودک ارائه میشود باید حداقل عنصر داستان نویسی را رعایت کرده باشد تا بتواند شکل استاندارد خود را حفظ کند و بتواند به شکل داستان کودک ارائه شود. از لحاظ محتوایی هم ما خیلی سخت نگرفته ایم و چیزی به نویسندگان دیکته نکرده ایم. هر چند در عین حال محتوا خیلی برای ما مهم است چرا که حوزه هنری رسالتش پرداختن به هنر ارزشی است. اما ما در موضوع دخالتی نداریم و نویسنده آزاد است.
وی با اشاره به عنوان «تاریخ استعمار» که مهدی میرکیایی نویسنده آن است، گفت: 3 جلد از این مجموعه که در کل 25 جلد است امسال آماده شده است. موضوع این اثر درباره پیدایش نظریههای استعماری از آغاز تا به امروز است و موضوعات خیلی وسیع و گستردهای دارد.
الوندی گفت: پروژههای دیگر دفتر مجموعههای کودکانه در زمینه داستان و شعر است که برای آنها نیز عنوان تعریف کردهایم. کتابهای شعر خردسالان با عنوان «کفشدوزک»، شعر کودک با عنوان «شاپرک» و داستان کودک با عنوان «قاصدک» و همچنین کتابهای «چکاوک» که قالبشان قصه نمایش است.
دبیر دفتر ادبیات کودک و نوجوان با بیان این که از سال گذشته تا اسفند ماه بیش از 100 جلد کتاب تولید کرده بودیم، عنوان کرد: در این یک سالی که گذشته است بیش از 50 کتاب به این فهرست اضافه کردهایم. در حال حاضر این مرکز بیش از 150 جلد کتاب آماده به چاپ دارد.
در ادامه این مراسم "حسن دولتآبادی"، مدیر دفتر تئاتر کودک مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری؛ به فعالیتهای دفتر تئاتر کودک و نوجوان اشاره و افزود: کمتر از سه سال است که این دفتر افتتاح شده و فعالیت میکنیم. البته آنچه انجام شد راضیکننده نیست اما به لحاظ کمیت و کیفیت تمام تلاش خود را انجام دادهایم تا آنچه تولید میکنیم تاثیرگذاری منفی نداشته باشد.
دولتآبادی به حضور گسترده دانشآموزان و رفت و آمد آنها به حوزه هنری اشاره و خاطرنشان کرد: تولیدات به حدی با سختگیری بالا صورت میگیرد تا اثرات مخرب نداشته باشد، البته ما نمایشها را اعلام میکنیم و مدارس حق انتخاب دارند.
به گفته وی، دفتر تئاتر کودک به لحاظ مالی در مضیقه است اما با این وجود بیکار ننشستهایم، اگر کمی عنایت مالی نیز صورت گیرد دستمان بازتر خواهد شد.
وی بخش بنیادی و سخت را نمایشنامه دانست و ابراز داشت: در سالی که گذشت 49 نمایشنامه برای اجرا مطالعه شد و 254 نمایشنامه برای چاپ ارائه شد. سه کتاب پژوهشی هم آماده شده است.
وی به مرحله دریافت و بررسی نمایشنامهها اشاره و تصریح کرد: یک کتاب از «سیمین امیریان» با نام «نمایشنامهنویسی عروسکی» برای چاپ آماده شده که اثری تخصصی است البته ویژه نمایشنامههای آسان در این حوزه هفته پیش چاپ و رونمایی شد.
دولتآبادی به اجرای تئاتر در تهران و شهرستان اشاره کرد و افزود: چند نمایش را آماده و اجرا کردیم. اصرار ما بر این است که حضور خانوادهها را عصرها داشته باشیم، اما طرح باشگاه تئاتر کودک و نوجوان را مدنظر داریم زیرا فهرستی از شماره خانوادهها در اختیارمان است اما برای این موضوع هم بحث مالی مطرح میشود.
وی حجت الاسلام خاموشی را خطاب قرار دارد و با اشاره به اینکه تولیدات برعهده ماست اما اگر حمایت صورت گیرد می توانیم آن را به اجرا برسانیم گفت: در ادامه مسیر فعالیتها دعوت از گروهها به جز تولیدات از سایر گروهها دعوت میشود که نمونه آن مشکهای خالی است که به مناسبت محرم اجرا شد.
دولتآبادی در پایان به انتشار مقالات و فصلنامهها نیز اشاره کرد.
در این مراسم با حضور حجتالاسلام خاموشی از دو فرزند زنده یاد امیرحسین فردی به پاس تلاشهای امیر ادبیات انقلاب در حوزه کودک و نوجوان تقدیر شد و مجری برنامه از زنده یاد فردی به عنوان یک ستاره یاد کرد.
انتهای پیام/ اس