به گزارش گروه استانها باشگاه خبرنگاران، این عید یکی از اعیاد باستانی و برجستة
ایرانیان است که از گذشتهای دور تا به اکنون با مراسمی خاص برگزار شده است.
در استان گلستان نیز از اوایل اسفند در برخی از نواحی گروه دو نفرة
نوروزخوانان اشعاری را که به مناسبت فرارسیدن عید نوروز سروده شده
میخوانند و از صاحبان منازل مژدگانی میگیرند.
مردم مژدگانی دادن را شگون
دانسته و مقدم آنها را به عنوان پیام آوران بهار گرامی میدارند.
در
آخرین چهارشنبه هر سال هم با شادی به استقبال نوروز رفته و با روشن کردن
آتش در چند نقطه و پریدن از روی آن را جشن میگیرند.
همة گلستانیها با هر
قومیتی که دارند با پوشیدن لباسهای نو و پهن کردن سفرة هفت سین در تعطیلات
نوروز به دیدار یکدیگر میروند در روز سیزدهم نیز آنها به دامن طبیعت
رفته و نحسی سیزده باسیر در طبیعت از بین میبرند.
نوروز خواني: از اوايل اسفند ماه هر سال در اكثريت شهرهاي استان ، نوروزخوانان محلي با چوب دستي و كوله پشتي كه بر پشت خود مي گذاشتند با خواندن اشعار بر وصف نوروز، بهار را نويد مي دادند و به در خانه هاي مردم ميرفتند و مردم هم به فراخور توانايي مالي خود، انعامي به نوروزخوانان ميدادند.
اين هدايا عمدتا" برنج، قند،حتي لباس، روسري و سكه پول بود تمامي افراد محل برگرد نوروز خوانان ميآمدند و ورودشان را به فال نيك ميگرفتند .
در واقع « نو بهار » قبل از عيد، فراررسيدن عيد و بهار را نويد مي داد. آنها غالبا" دو نفر بودند كه در كوچه و خيابان به راه مي افتادند و جلوي هر خانه اي اشعار مي خواندند :
«صد سلام، صد عليك، صاحبخانه، سلام عليك، آمده تنه خدم، با عزت و حرمت، فردا روز قيامت، خدا بده رحمت و...» چهارشنبه سوري: آخرين چهارشنبه ماه سال است كه مردم از كوچك تا بزرگ بر روي كوه وپاي آتش اشعار «زردي من از تو، سرخي تو از من »را ميخوانند و در اكثريت روستاهاي اين منطقه در همين هنگام شب كوزه هاي آب نمك را مي شكنند. زيرا معتقد بودند با خريد كوزه نو بركت خانه در سال نو بيشتر ميشود.
در اين شب برخي از دختران به همراه آينه اي به كوچه مي رفتند و سخن اولين فردي را كه از كنار او عبور مي كرد به عنوان نتيجه اعمال و آرزوهاي خود تعبير مي كنند.
قاشق زني در همين شب انجام مي گيرد. پسرها چادر به سر كرده، در دستي قاشق ودر ذستي ديگر ظرفي فلزي همچون كاسه ميگرفتند و جلو در خانهها ميرفتند سپس قاشق را برظرف مي كوبند و خوردني طلب مينمايند صاحبخانه در اين هنگام به جهت پيروي از سنن غالبا" شكلات، شيريني يا قند را به آنها ميدهد.
مهمترين شيريني هاي محلي ايام عيد نوروز در نزد مردم گرگان:
سرغلبيلي، حلوا ماج، كلومبو، قطاب، پادزاري، نون زنجفيلي و رشته به رشته.
سفر کردن
:سفر کردن از آداب دیگر عید نوروز و از لازمه های زندگی بشر میباشد و همواره هجرت ها در طول تاریخ تمدن ساز و تمدن پرور بوده است و سفر ها در ایام عید با هدف صله رحم، تفریح و یا زیارت انجام می شود که بسیار نیکو است.
زیارت اهل قبور در عید نوروز
:یکی از چیزهایی که اسلام به نوروز تزریق کرده صله قبور است و این که مردم از اموات و گذشتگان یاد می کند این سنت از ادیان الهی است و مختص به اسلام نیست . زیارت قبور سنت بسیار شایسته و بایسته است.
دعای هنگام تحویل سال
:یکی از زیباترین چیزهایی که اسلام به عید نوروز تزریق کرده، قرین شدن تحویل سال با دعا است و پیوند تحویل با دعا از افتخارات اسلام است که این سنت باستانی را بازسازی کرده است و یکی از لحاظات نورانی وشکوهمند لحظه تحویل سال در زیارتگاه های معصومین(ع) است، لحظات خاص نیایش و کرنش در برابر خدا که اسلام به عید نوروز تزریق کرده است که هزاران هزار نفر لحظات تحویل سال را در جوار حرم اهل بیت(ع) با حالات دعا و نیایش آغاز می کنند.
هدیه دادن به دیگران در عید نوروز
:یکی از آداب دیگری که همواره در عید نوروز وجود داشته، هدیه دادن است که به شکلی شایسته است البته در نوروز باستان فرودستان هدیه میدادند و اسلام آن را دگرگون کرده است و بزرگان به بینوایان و مسکینان هدیه می دهند که با ساز و کار اسلام همسانی عمیقی دارد./ز