به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران،عبدالهی اصل با اشاره به تغییر الگوی مصرف داروهای دارای سوء مصرف در کشور اظهار داشت: تا سال 1386 عمده داروهای دارای سوء مصرف شامل استامینوفن کدئین، بنزودیازپینها، ترامادول و دیفنوکسیلات بود ولی آمار جدید بیانگر تغییر الگوی مصرف این فرآوردهها است.
وی افزود: مصرف استامینوفن کدئین از حدود 1/1 میلیارد عدد در سال 1387 به 800 میلیون در سال جاری رسیده است از آنجا که این دارو سوء استفاده خاصی ندارد، دلیل عمده کاهش مصرف آن ورود داروهای متنوع ضد درد جدید به بازار از جمله ترکیبات و اشکال دارویی مختلف ایبوپروفن است.
عبدالهی اصل بیان داشت: مصرف ترامادول با توجه به تشدید محدودیتهای سازمان غذا و دارو در تحویل مواد اولیه به شرکتهای تولید کننده، به شدت کاهش داشته و آمار مصرف 60 میلیون عددی سال جاری حدود یک هشتم مصرف سال 84 رسیده است. مصرف داروهای گروه بنزودیازپینهای قدیمی نیز کاهش چشمگیری نشان میدهد.
افزایش 10 برابری مصرف ریتالین نسبت به سال 1385
معاون نظارت و برنامه ریزی سازمان غذا و دارو ادامه داد: مصرف داروی متیل فنیدات که عمدتاً با نام تجارتی ریتالین در کشور معروف است، در سالهای اخیر متاسفانه رو به ازدیاد است و میزان مصرف 150 میلیون عددی آن در سال جاری بیش از پنج برابر سه سال قبل و 10 برابر سال 1385 شده است. این موضوع به علاوه سایر گزارشهای سطح بازار بیانگر سوء مصرف شدید این دارو است.
وی اظهار داشت: لازم به ذکر است سوء مصرف این داروها عوارض بسیار خطر ناکی دارد که با اندک جستجوی در اینترنت میتوان آنها را مشاهده کرد از جمله عوارض آن شامل عصبی شدن و بی خوابی، احساس حرکت و جنبش حشرات در زیر پوست، حالت تهوع واستفراق، احساس سرگیجه و درد، تغییر ضربان قلب و فشار خون، خارش و جوش های پوست، دردهای شکمی، کاهش وزن و مشکلات معده، مصرف دایمی و اعتیاد، بروز حالتهای روان پریشی، بروز افسردگی پس از قطع مصرف، از دست دادن اشتهاء و سوء تغذیه، لرزش و پرش عضلات، تب، تشنج و سردرد، نامنظم شدن ضربان قلب و تنفس که در مواردی میتواند به شکل خطرناکی ادامه پیدا کند، تکرار حرکات واعمال بیهدف، بروز حالتهای پارانویید (سوءظن)، توهم و هذیان است.
افزایش مصرف متیل فنیدات به عنوان داروی بیداری شب امتحان
معاون نظارت و برنامه ریزی سازمان غذا و دارو خاطرنشان کرد: متیل فنیدات از ترکیبات آمفتامینی است که مصرف آن به علت برخی اثرات محرکش متاسفانه امروزه در بین جوانان به عنوان داروی بیداری شب امتحان رایج شده است.