یکی از این آثار طبیعی موجود که بنا به روایتی در اثر زلزله دهان باز کرده زرین غار است که بازدید از آن به غارنوردان حرفهای پیشنهاد میشود.
براساس اسناد و مدارکی که موجود است دودهای خارج شده از دهانه غار که در هوای سرد زمستان به چشم میخورد این غار را به علاقهمندان معرفی کرده است.
با اقدامات انجام شده توسط غارنوردان حرفهای، زرین غار زنجان تبدیل به محل غارگردی تابستانه کوهنوردان شده است که اقدامات خارج از برنامهریزی ضمن داشتن خطرات خاص خود حساسیت حرفهایها را هم برمیانگیزد.
زرین غار زنجان 75 کیلومتر از زنجان فاصله دارد و به دلیل دهانه تنگ و سقف کوتاه آن باید تجهیزات کامل غارنوردی به همراه داشت.
داشتن تجهیزات و بلد راه الزامی است
همانطور که تجهیزات کامل غارنوردی برای ورود به زرین غار ضروری است همراه داشتن یک راهنما هم به همان اندازه الزامی است.
چادر زدن در کنار دهانه غار، استفاده از خودرو یا استفاده از اتاقهای روستاهای اطراف میتواند محل استراحت غارنوردانی باشد که این غار را برای غارنوردی انتخاب کردهاند چراکه برای بازدید از زرین غار به طور حتم باید در محل اتراق کرد.
همان طور که گفته شد، بازدید از زرین غار زنجان به طور قطع و یقین نیاز به راهنما یا همان بلد راه دارد.
برای رسیدن به زرین غار در اتوبان زنجان قزوین باید وارد فرعی سلطانیه شده و تا قیدار برانید.
فاصله قیدار تا زرین غار تقریباً 54 کیلومتر است که 44 کیلومتر آن تا زرین رود و 10 کیلومتر آن در جاده فرعی دست راست جاده تا دهانه زرین غار است.
زرین غار در 10 کیلومتری شهر زرین رود از توابع شهر قیدار و در میان تپههای کمارتفاع 2 روستای داش بلاغ و آق بلاغ قرار دارد.
براساس گفته مسئول کار گروه غارنوردی استان زنجان حدود یکهزار و 500 متر کار اکتشافی دالانی در زرین غار انجام شده است.
براساس تاکید غارنوردان حرفهای بازدید از این غار (ورودی تا 50 متر) بسیار خطرناک است و نیاز به مرمت دارد.
شیب تند و سقف کوتاه زرین غار، غارنوردان را مجبور به نیمخیز شدن کرده؛ دیوارههای غار بیانگر ریزشهای مداوم آن است بنابراین باید مراقب حرکت خود در مسیر بود.
وجود چاههای عمیق حرکت در زرین غار را در همان ابتدا با مشکلاتی مواجه میکند که فقط از عهده غارنوردان حرفهای بر میآید و نیاز مبرم به تجهیزات لازم برای حرکت در این مسیرها را تاکید مجدد میکند.
با عبور از چند گذرگاه تنگ که از لابهلای سنگهایی که از قضا ریزشی هم هستند غارنوردان را به تالارهایی به مراتب بزرگتر با شیب کمتر میرساند که سنگهای رسوبی دارد و بالای یک دریاچه است.
ادامه مسیر در زرین غار نیاز به تیوپ یا قایق بادی دارد چراکه حوضچه و دریاچه در پیش روی غارنوردان قرار گرفته است.
حرکت در زرین غار به دلیل پیچ و خم فراوان نیاز جدی به بلد بودن کار حرفهای از نوع غارنوردی دارد.
گفتنی است، چند وقت پیش مسئول کار گروه غارنوردی استان زنجان در گفتوگو با خبرنگار فارس با ابراز نگرانی شدید از دستکاری بشر در زرین غار تاکید کرد بود که هرگونه اقدام غیرحرفهای منجر به بسته شدن ورودی زرین غار خواهد شد چراکه این غار بسیار جوان است.
محسن صنعتیمنفرد میگوید، دستکاری در زرین غار به دلایل زیستمحیطی و قدمت محیطی آن آسیبهای غیرقابل جبرانی به طبیعت منطقه به ویژه سفرهای زیرزمینی آب وارد میکند.
وی جوان بودن و ریسکپذیری بالا را از خصوصیات زرین غار عنوان کرد و تاکید کرد، انتظار اکتشافات قابل توجهی از زرین غار به عنوان یکی از بینظیرترین غارهای ایران وجود دارد.
براساس گفته یکی از غارنوردان حرفهای، غارنوردی و طبیعتگردی در ایران نیاز به ارائه آموزشهایی دارد تا آسیبهای وارد شده به طبیعت کاهش یابد.
غارنوردان حرفهای معتقد هستند و انتظار جدی دارند تا بازدیدکنندگان ضمن اینکه چیزی به داخل غار وارد نمیکنند چیزی را هم از آن خارج نکنند.