به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران شیراز؛
جاذبه های طبیعی :
خسویه یا کسویه دهستانی قدیمی در راه حاجی آباد به داراب واقع شده است . شمس الدین ازنظر پیشینه ی تاریخی که ابن بلخی در فارسنامه خود که درسال 510 به رشته ی تحریر درآورده در مورد این دهستان چنین بیان می کند. «خسو ودراکان ومص ورستاق الرستاق.
این جمله از نواحی دارابجرد است وهوای آن گرمسیری ودرختان خرما وآب روان.» درفارسنامه ناصری در مورد خسویه چنین آمده است. «خسو یا خشویه نام ناحیه ای است جنوبی در داراب که ده بزرگ آن را نیز خسو گویند ودر 5 فرسخی داراب قرار دارد.
آبگرم درمو
آبگرم درمو در چشماندازی بيمانند، با آبی گرم و گوگردی که زیبایی و زلالیاش در کلام نمیگنجد قرار گرفته است. اين آبگرم نگینی دیگر از اکوتوریسم تاریخی جنوب فارس به شمار ميرود. اين آبگرم در 12 کیلومتری دشت مزایجان قرار دارد.
اماکن مذهبی :
بقاع متبرکه امام زاده شاه فرج ا...(ع) وشاه حبیب ا...(ع)
امامزاده شاه فرج ا...(ع) وشاه حبیب ا...(ع) است که از نوادگان امام موسی کاظم (ع) می باشند .براساس نوشته سنگ آرامگاهشان تاریخ وفاتشان به سال 620 و630 هجری قمری بوده است.
اماکن تاریخی:
قلعه مزایجاندرکنار روستای مزایجان ودرجنوب حاجی آباد برفرازکوهی کم ارتفاع آثاربنایی دیده می شود که جزحصار وآثارسنگ چین دیوار چیزی از آن باقی نمانده و به قلعه مزایجان ،دژخدا آفرین ودژ تسخیرناپذیر شهرت یافته است.
برکه سفید
درمناطق جنوبی وگرمسیر ی جهت نگهداری آب ، انبارهایی ساخته شده یکی از آب انبارها ی بزرگ که به دلیل گنجایش 4 میلیون لیترآب برکه نام گرفته که آب انبار برکه سفیدمزایجان می باشد .که بانی آن شخصی به نام آقامحمد ومعمارش استادحسن شیرازی است . این آب انباربه سال 1265 هجری قمری بنا شده است.
میل نقاره خانه
این منطقه باستانی در دشت مرکزی و شمال حاجیآباد جاي دارد. در اين منطقه چندين كاخ كشف شده كه این کاخها دربرگيرنده گچبریهاي زيبا، سفال و تعدادی تنديسهای گچی است که به شکل خاصی ساخته شده و شکل نخستين خود را همچنان حفظ کرده است.
از صنایع دستی و سوغات زرین دشت کوار میتوان به گلیم- قالی اشاره کرد.