به دنبال واکنش کشورهای غربی به همه پرسی در کریمه و الحاق این شبه جزیره به روسیه ، آمریکا نیز از اعمال برخی مجازاتها علیه شماری از مسئولان روسی خبر داده است.در این میان کشورهای غربی نیز مجازاتهایی را علیه تعدادی از مسئولان روسی در نظر گرفته اند.
وزرای امور خارجه کشورهای عضو اتحادیه اروپا روز دوشنبه بر سر تحریم شماری از مسئولان روسی و کریمه توافق کردند و زمانی که سران اتحادیه اروپا اواخر این هفته دیدار میکنند، احتمال افزودن نامهای دیگری به این فهرست وجود دارد.
سیاستمدارانی که مسئول برگزاری همهپرسی روز شنبه در کریمه هستند، جزو آنهایی هستند که در مرحله نخست هدف قرار میگیرند.
97 درصد رایدهندگان در کریمه در این همهپرسی تصمیم گرفتند از اوکراین جدا شوند و به روسیه بپیوندند.
اتحادیه اروپا اعلام کرد این همهپرسی، غیرقانونی بوده است و نتیجه آن را به رسمیت نمیشناسد.
تحریمهای اتحادیه اروپا مستلزم اتفاق نظر هر 28 کشور عضو است و چند کشور از جمله یونان، قبرس، ایتالیا، اسپانیا و پرتغال شرط و شروطی در خصوص اقدام خیلی فوری دارند.
در نتیجه، انتظار نمیرود اقدام روز دوشنبه به اندازهای که در ابتدا امید میرفت، گسترده باشد.
در آغاز هفته، اتحادیه اروپا فهرستی از اسامی 120 تا 130 نفر را برای اعمال تحریمهای احتمالی آماده کرده بود؛ فهرستی که هم اکنون به حدود بیست نفر تقلیل یافته است.
نشانههای چندانی به چشم نمیخورد که تهدید تحریم هیچ تاثیری در کریمه یا در روسیه داشته باشد.
مقامات کریمه روز دوشنبه رسما برای پیوستن به روسیه درخواست دادند و رئیس پارلمان این منطقه اعلام کرد واحدهای ارتش اوکراین در این شبهجزیره، منحل خواهند شد.
احتمال میرود اتحادیه اروپا به محض اینکه رهبران آن روز پنجشنبه دیدار کنند، وارد مرحله بعدی یعنی ممنوع کردن مسافرت و مسدود کردن دارایی افراد شود به طوری که فهرست اسامی بلندتر شود و شخصیتهای نظامی و سیاسی بلندپایه روس نزدیک به پوتین را در بربگیرد.
حتی در آن صورت، مشخص نیست که مسکو قصد داشته باشد در مورد کریمه، عقبنشینی کند یا اینکه مسیر خود را تغییر دهد و نشانههایی به چشم میخورد که ممکن است حتی نفوذ خود را در بخشهای روسزبان اوکراین گسترش دهد.
اتحادیه اروپا اعلام کرده است اگر این اتفاق بیافتد، فشار تحریمها را بیش از پیش افزایش خواهد داد و محدودیتهای مالی و تجاری بسیار گستردهتری علیه روسیه اعمال خواهد کرد یعنی همان نوع تدابیری که اتحادیه اروپا و آمریکا با موفقیت در مورد ایران اجرا کرد.
به رغم اینکه دستیابی به اتفاقنظر در اتحادیه اروپا برای اتخاذ چنین اقدام سختگیرانهای، دشوار است ولی ممکن است این تنها اقدامی باشد که روسیه را وادار به تجدیدنظر کند.
تحریمهای مالی گسترده نه تنها ضربه سنگینی به تجارت و صادرات روسیه وارد خواهد کرد بلکه همچنین به اروپا لطمه خواهد زد.
در آنحالت، این نگرانی وجود دارد کهاتحادیه اروپا درگیر یک چرخه زیانبار تشدید تحریمها و اقدام متقابل به مثل روسیه شود به طوریکه هیچکس نخواهد دانست این قضیه احتمالا به کجا کشیده خواهد شد.
به رغم اینکه اتحادیه اروپا به طور پیوسته به تهدید تحریم شدت بخشیده ولی در عین حال از روسیه خواسته است هم بهطور مستقیم با اوکراین هم با اجازه دادن برای ورود ناظران و میانجیها، مذاکره کند.بحران در اوکراین موجب شده است تا سران روسیه و آمریکا بیش از پیش از هم فاصله بگیرند.
"ولادیمیر پوتین" رئیس جمهور روسیه بدون توجه به هشدار باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا برسر مداخله نظامی مسکو در شبه جزیره کریمه گفت روسیه نمی تواند درخواست های کمک روس زبان ها را در اوکراین نادیده بگیرد.
پوتین پس از گفتگوی تلفنی یک ساعته خود با اوباما در بیانیه ای اعلام کرد مسکو و واشنگتن همچنان برسر اوضاع در این جمهوری سابق شوروی از یکدیگر فاصله دارند.
وی افزود روسیه نمی تواند درخواستها برای کمک را نادیده بگیرد و در این زمینه در چارچوب حقوق بین الملل اقدام خواهد کرد.
کاخ سفید اعلام کرده است اوباما تاکید کرده است اقدامات روسیه نقض تمامیت ارضی و حق حاکمیت اوکراین است و همین مسئله باعث شده است ما نیز اقداماتی را به همراه شرکای اروپایی خودمان در واکنش به آن انجام دهیم.
کرملین نیز به نوبه خود اعلام کرد پوتین با تاکید بر اینکه روابط آمریکا و روسیه نباید قربانی اختلاف ها برسر یک مشکل بین المللی اگرچه بسیار مهم است شود ، سعی کرد تنش های موجود را آرام کند.
نیروی گارد مرزی اوکراین اعلام کرد روسیه نیروهایی را به شبه جزیره کریمه در جنوب اوکراین اعزام کرد و نیروهای روسی کنترل این منطقه را به دست گرفتند.
هم اکنون 30هزار سرباز روسی در شبه جزیره کریمه مستقر هستند و این در حالی است که تعداد نیروهای روسی که به طور ثابت در این منطقه مستقر بوده اند 11 هزار نفر بوده است.
جدی ترین رویارویی بین شرق و غرب از زمان پایان جنگ سرد تا کنون روز پنجشنبه پس از آن شدت گرفت که پارلمان منطقه کریمه به ملحق شدن به روسیه رای مثبت داد.
اوباما روز پنجشنبه نخستین تحریم ها را علیه روسیه از آغاز بحران در اوکراین تاکنون اعلام کرد. وی ممنوعیت صدور روادید و مسدود شدن دارایی های آنهایی را اعلام کرد که حق حاکمیت اوکراین را به خطر انداخته اند.
ژاپن نیز موضع غرب را مبنی بر اینکه اقدامات روسیه تهدیدی برای صلح و امنیت بین المللی تایید کرد.
چین که در جلوگیری از اقدامات غرب در شورای امنیت سازمان ملل متحد اغلب متحد روسیه بوده است موضعی محتاطانه تر را در پیش گرفت و اعلام کرد تحریم های اقتصادی علیه روسیه بهترین راه برای حل بحران در اوکراین نیست اما از اظهار نظر درباره قانونی بودن همه پرسی درمورد جدا شدن شبه جزیره کریمه از اوکراین خودداری کرد.
تحلیلگران اقتصادی می گویند آسیب پذیر کردن روسیه در برابر تحریم ها به لحاظ تئوری امکانپذیر است. برای آمریکا چنین کاری آسان خواهد بود اما برای اروپایی ها بسیار دشوار و در نهایت بعید
"یولیا تیموشنکو" سیاستمدار بلندپایه مخالف اوکراین که پس از سرنگونی ویکتور یانوکوویچ از زندان آزاد شد با آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان در دوبلین دیدار کرد و تحریم های فوری اتحادیه اروپا را علیه روسیه خواستار شد.
تیموشنکو هشدار داد در غیر این صورت ممکن است شبه جزیره کریمه با جنگی چریکی روبرو شود.
بروکسل و واشنگتن در تلاشی فوری برای تقویت مقامات جدید در اوکراین که اقتصاد آن متلاشی شده است ، کمک مالی و سیاسی به این کشور را اعلام کردند.
مدیر منطقه ای صندوق بین المللی پول گفت مذاکرات با کیف درباره اعطای وام به اوکراین به خوبی پیش می رود.وی همچنین از گشایش دولت جدید اوکراین برای اصلاحات اقتصادی استقبال کرد.
انتهای پیام/