به گزارش
خبرنگار اقتصادي باشگاه خبرنگاران، اگر درگذشته تنها تامين برق به هر نحو ممكن، براي مشتركان مد نظر بود، اما اكنون با گذشتن از مرزهاي فناوري، افزوده شدن برميزان توليد و برقرساني به دورترين نقاط، تامين برق با كيفيت مورد نظر قرار گرفته است. درهمين راستا نيز فعاليت هاي بسياري صورت مي گيرد كه از جمله آنها تعميرات با خط گرم است.
در واقع يكي از بزرگترين مشكلات شبكه هاي توزيع و انتقال ايجاد خاموشي براي انجام تعميرات در شبكه چه به صورت دستي و چه به صورت اتوماتيك است. ايجاد نارضايتي مشتركان صنعتي خانگي و كشاورزي از اعمال خاموشي در شبكه و آسيب تجهيزات فشار قوي در هنگام قطع و وصل مجدد از جمله پي آمدهاي قطع برق به شمار مي رود.
به جرات و با اطمينان مي توان گفت تعميرات به صورت گرم (Hot Line) مناسب ترين راه جهت كاهش قطعي هاي شبكه و بالا بردن اطمينان و پايداري خط است.
خط گرم در واقع به خط انتقالي گفته مي شود كه برق در آن جريان دارد و به عبارتي ديگر خطي است كه ولتاژ دارد. نيل به اهداف صنعت برق، رضايت مشتركين، فروش انرژي بيشتر، كمك به توليد بيشتر در بخش صنايع، جلوگيري از فرسودگي و استهلاك زود هنگام تجهيزات شبكه بخاطر كليدزني هاي مكرر و كاهش تلفات از جمله مزاياي تعميرات با خط گرم به شمار مي رود.
امروزه در كشورهاي جهان ، عمليات خط گرم به صورت امري متداول و عادي ، در حال انجام است و با اين روش يا HOTLINE مانع از ايجاد ضررهاي اقتصادي فراوان و نارضايتي مشتركان مي گردند و با بهره گيري از تكنولوژي تعميرات خط گرم ، تعداد خاموشي ها به ميزان چشمگيري كاهش خواهد يافت ، چرا كه بسياري از مانورها و تعميرات خطوط به صورت گرم قابل اجرا هستند .
عمليات خط گرم به دو صورت انجام مي شود
١- عمليات فرمان از دور
٢- عمليات فرمان از نزديك
در نوع اول همانگونه كه از اسم آن پيداست سيم بان بدون اين كه از فاصله مجاز ايمني نزديكتر شودبا استفاده از ابزارهاي قادر خواهد بود كليه تعميرات را انجام دهد . عمده ترين اين ابزارها عبارتند از : سيم Controi Remote خاص به صورت Auxilary ) بازوهاي كمكي ، ( Line sticks ) چوبهاي رابط ، ( Tie sticks ) چوبهاي اصلي ، ( Wire tongs ) گيرها ، ( Platform Epxiglas Ladder ) نردبانها و سكوهاي عايق ، ( Carrier Rural Strain ) حامل هاي كششي ، ( Armsو .... ( Cover up equipment ) پوششها و كاورهاي عايق روند كلي اين نوع تعميرات به اين صورت است كه سيم بان با استفاده از ابزارهاي مخصوص سيم حامل جريان را از حوزه كار خود دور كرده و آن را در كناري مهار مي كند .
سپس مقره ، كراس آرام و يا هر آنچه را كه لازم باشد مثل برق گير ، كات اوت و ... را تعويض كرده و سپس سيم را به جاي خود بر مي گرداند و چون سيم بان حتي وارد حوزه ميدان خط نيز نخواهد داشت ، پس هيچ ( Safety) اين عمليات ضريب ايمني خطري او را تهديد نمي كند.
اما در برخي موارد با حالت خاصي مواجه مي شويم . مثلا اگر اشپيل در گوشتكوبي مقره زنگ زده باشد ديگر نمي توان به سادگي و از راه دور مقره را آزاد كرد . در اين حالت نوع دوم عمليات يعني فرمان از نزديك انجام مي شود . در اين نوع ٢٠ سيم بان با استفاده از kv ٢٠ به بعد كاملا متفاوت است . در سطوح تا kv ٢٠ و از kv عمليات براي دو سطح ولتاژي تا دستكش ها و آرنج بند عايق ، به خط نزديك مي شود .
سيم بان بايد ارتباط الكتريكي خود را نسبت به زمين قطع كند . اين امر با قرار گرفتن در باكت كاميون مخصوص يا ايستادن برروي سكوي عايق انجام مي شود . در اين حالت سيم بان مي تواند به خط نزديك شده و كليه تعميرات را انجام دهد .
٦٣ به بعد به صورت هم پتانسيل kv اما در سطح ولتاژي بالاتر به اين سادگي نمي باشد . عمليات فرمان از نزديك از سطح را پوشيده و خود ( barehand ) سازي با شبكه انجام مي شود . جهت اين كار لازم است كه سيم بان لباس مخصوص برهند را كاملا نسبت به زمين عايق نمايد .
جنس لباس برهند از الياف نقره مي باشد . به اين ترتيب لباس كاملا هادي بوده و چون مقاومت آن بسيار كم است جريانهاي شارژينگ از سطح لباس عبور كرده ، و هيچ تاثير بر بدن انسان نخواهد داشت . سيم بان با ايستادن برروي نردبانهاي مخصوص ، ارتباط خود را نسبت به زمين قطع كرده و نسبت به زمين ايزوله مي شود .
در نهايت سيم بان وارد حوزه خط شده و گيره مخصوص لباس را به سيم حامل جريان ولتاژ وصل مي كند .در اين حالت او با شبكه هم پتانسيل مي شود .
چون از دو نقطه داراي يك پتانسيل هيچ جرياني عبور نمي كند ، پس از بدن سيمبان نيز جرياني عبور نكرده و وي قادر به انجام تعميرات در شبكه خواهد بود .