به گزارش باشگاه خبرنگاران بیرجند؛ دبیر ستاد هماهنگی خدمات سفر استان گفت: در بازه زمانی 29 اسفند 92 لغایت 15 فروردین 93، تعداد 23 هزار و 522 نفر از موزه های خراسان جنوبی بازدید کرده اند.
خراسان جنوبی دارای 13 موزه به شرح زیر است:
موزه مفاخر و مشاهیر بیرجند
موزه مشاهیر در خانه تاریخی پردلی واقع در بافت تاریخی بیرجند دایر شده است. این منزل قدیمی به لحاظ استقرار در خیابان منتظری جنب مسجد خضر علی واقع شده است.
موزه باستان شناسی بیرجند
موزه باستانشناسی بیرجند با وسعت 600 متر مربع زیر بنا در طبقه اول عمارت اکبریه (که در واقع ساختمان تشریفات و ارگ حکومتی امیر ابراهیم خان شوکت الملک بوده)، با توجه به عواملی همچون غنای فرهنگی منطقه، جمعیت جوان، وجود دانشگاهها و عزیمت هزاران گردشگر به این منطقه در سال 1371 تأسیس و راهاندازی شد و در سال 1374 با طراحی نو توسعه و تجهیز گردید.
موزه مردم شناسی بیرجند
این موزه که در سال 1372 و پس از موزه باستان شناسی از سوی میراث فرهنگی، در طبقه همکف عمارت مرکزی اکبریه به بهره برداری رسید، گوشهای از معیشت، مشاغل و حرف منطقه جنوب خراسان، که در گذشتهای نه چندان دور مرسوم بوده و اکنون منسوخ شده، به نمایش گذاشته شده است.
موزه حیات وحش بیرجند
موزه علوم وتاریخ طبیعی بیرجند که سابقاً در باغ و عمارت شوکت آباد دایر بود در هفته میراث فرهنگی سال 1387 به مجموعه اکبریه انتقال یافت و با عنوان «موزه حیات وحش» در مجموعةباغ اکبریه افتتاح گردید.
موزه میراث پهلوانی بیرجند
موزه میراث پهلوانی در سال 1385 مصادف با هفته دولت و با همکاری بخش خصوصی واقع در زورخانه قدیمی امیرعرب مشهور به «زورخانه لوبند» افتتاح گردید.
موزه مردم شناسی قاین
موزه مردم شناسی قاین در طبقه همکف خانه تاریخی سلطانی که از بناهای تاریخی شهر قاین است، طراحی شده و در اردیبهشت ماه سال 1384 افتتاح گردید.
موزه مشاهیر و مفاخر قاین
موزه آب قاین
موزه آب شهرستان قاین در آبان ماه سال 1386، همزمان با سفر دوم هیأت محترم دولت به این شهرستان، پس از انجام عملیات مرمتی توسط سازمان میراث فرهنگی قاین در آب انبار بازار این شهر افتتاح گردید.
موزه مردم شناسی نهبندان
این موزه در خانه سالاری، از خانههای تاریخی زیبای شهر نهبندان و در داخل بافت تاریخی این شهر واقع شده است که دارای وسعتی حدود 1800 مترمربع میباشد.
موزه صنایع دستی و مردم شناسی سرایان
موزه اشیاء مردم شناسی سرایان در محل شترخانه کاروانسرای سرایان راه اندازی شده است. این کاروانسرا که به «رباط شاه عباسی» نیز معروف است از آثار دورة صفوی است و به شیوة دو ایوانی ساخته شده و فضاهای معماری آن عبارتند از: دو ایوان، سردر ورودی، هشتی، اتاقهای فرعی و حجرههای متعدد و اصطبل.
موزه خصوصی بشرویه
موزه خصوصی بشرویه در اردیبهشت ماه سال 1387، با همکاری بخش خصوصی در خانة تاریخی ملا عبدا... تونی (اسدی) واقع در بافت تاریخی شهرستان بشرویه ایجاد و راهاندازی گردید.
موزه اشیاء مردم شناسی خضری
این موزه با مشارکت سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان با شهرداری، بخشداری و شورای اسلامی شهر خضری دشت بیاض در ساختمانی با زیربنای حدود 90 متر، در حاشیة پارک جنت این شهر راه اندازی و افتتاح گردید.
آثار و اشیاء این موزه را مجموعهای متنوع از اشیاء مردمشناسی و لوازم سنتی زندگی و حرف گذشته تشکیل میدهد.
موزه مردم شناسی فردوس
موزه مردم شناسی فردوس شامل دو بخش «آداب و رسوم حمام» و «مشاغل سنتی» شهر قدیم فردوس میباشد که از جمله بخشهای موزه میتوان به مشاغل آهنگری، نمد مالی، خراطی، دلاکی و... اشاره نمود که در هر بخش با توضیحاتی به معرفی آن پرداخته شده است. از دیگر بخشهای موزه می توان اتاق نشیمن خانه، مطبخ خانه و نگارخانه را نام برد.
موزه مشارکتی مردم شناسی بیرجند
موزه مشارکتی مردم شناسی بیرجند با مشارکت بخش خصوصی در خانه تاریخی اعتمادی نیا واقع در بافت تاریخی بیرجند در ایام ا... دهه مبارک فجر سال 1391 راه اندازی و افتتاح گردید.
علی شریعتی منش گفت: مسافران و گردشگران علاوه بر بازدید ازموزه ها می توانند ضمن استفاده از برنامه های فرهنگی متعدد و بازارچه های صنایع دستی که در حاشیه برخی از موزه ها برپاست لحظات بیادمانی و بانشاطی را با خانواده خود سپری نمایند./س