به گزارش
خبرنگار علمی باشگاه خبرنگاران، پژوهشگران کشورمان، حسگری ساختهاند که قادر به تعیین میزان قندخون است. این حسگر که از حساسیت بالایی برخوردار است، قابل کاربرد در صنایع غذایی و پزشکی، برای اندازهگیری غلظت گلوکز نمونهها، خواهد بود.
به گفته ساغر معصومی، کارشناس ارشد مهندسی شیمی از دانشگاه تهران، در ساخت این حسگر از نانولولههای کربنی نانوذرات اکسیدآهن استفاده شده است. این زیستحسگر غیر آنزیمی است و از تکرارپذیری، پایداری و گزینش پذیری بالایی برخوردار است.
وی گفت در حضور گونههای مزاحمی چون اسید اسکوربیک و اسید اوریک نیز، پاسخ این حسگر در تعیین گلوکز، دقیق و بدون تداخل پاسخهاست.
با توجه به ماهیت ذاتی آنزیم، شایعترین مشکل زیست حسگرهای آنزیمی بیثباتی آنها است. علاوه بر این، فعالیت اکسید گلوکز به راحتی توسط درجه حرارت، pH محیط، رطوبت و مواد شیمیایی سمی، تحت تاثیر قرار میگیرد. با تولید این زیستحسگر غیرآنزیمی این مشکلات میتواند مرتفع گردد.
معصومی در ادامه افزود: استفاده از نانولولههای کربنی و نیز نانوذرات اکسید آهن سبب بهبود انتقال الکترون، افزایش سرعت واکنش الکتروشیمیایی و در نتیجه بهبود خواص الکتروشیمیایی حسگر غیرآنزیمی تولیدی شده است که این حسگر دارای فرایند کنترلشده انتقال الکترون است و ضریب انتقال الکترون در آن 0/35 است.
a .تصاویر SEM نانولولههای کربنی عاملدار شده، b .نانو ذرات اکسید آهن روی نانولوله های کربنی
c وd .تصاویر TEM نانوذرات اکسیدآهن روی نانولولههای کربنی
استفاده از نانولولههای کربنی در ساخت این حسگر، سبب افزایش سطح الکترود
تا میزان 5 برابر میشود. از طرفی تغییر سطح نانولولهها به کمک نانوذرات
اکسید آهن، سبب بهبود فعالیت کاتالیستی زیستحسگر ساخته شده در اکسیداسیون
گلوکز خواهد شد.