به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جان باختن 3 هموطن بر اثر مصرف قرص لاغری خبری ناگوار بود که چند روز پیش از سوی رئیس سازمان غذا و دارو اعلام شد. آن طور که دیناروند گفت: این 3 شهروند به علت مصرف قرص لاغری «هربال اسلیم» که در شبکههای ماهوارهای تبلیغ میشود، جان خود را از دست دادهاند.
بر اساس آماری که منتشر شده است، 13 درصد زنان ایرانی و 37 درصد زنان تهرانی از مشکل چاقی رنج میبرند و از آنجایی که زنان بیش از مردان به ظاهر خود اهمیت میدهند، بیشتر به دنبال کاهش وزن و رسیدن به وزن مطلوب هستند.
این دیدگاه میان زنان سبب شده است که طی چند سال اخیر مطب پزشکان و متخصصان تغذیه شلوغتر از قبل شده و زنانی که خود را چاق میدانند، برای گرفتن نسخه لاغری پشت اتاق آقای دکتر صف بکشند.
جدا از تعداد افرادی که به گفته متخصصان تغذیه به واقع از مشکل چاقی رنج میبرند، عدهای نیز که الگوی خود را بازیگران هالیوودی قرار دادهاند، با وجود متناسب بودن وزن و رنج نبردن از بیماری چاقی تنها برای شبیه شدن به بازیگر مورد علاقه خود، تصمیم به لاغرتر شدن میگیرند.
به گفته مسعود کیمیاگر، متخصص تغذیه بیشتر افرادی که برای لاغر شدن مراجعه میکنند، خواهان مصرف داروهای کمک لاغری هستند تا هر چه زودتر به هدف خود دست یابند. این افراد بدون توجه به مخاطرات مصرف این داروها، فریب افراد سودجو را میخورند و به سمت راهکارهای سریع برای کاهش وزن کشیده میشوند.
دروغ بزرگ در کاهش 20 کیلویی وزن طی یک ماه
کاهش 10 تا 20 کیلو از وزن تنها در یک ماه میتواند هر آدمی که از مشکل چاقی رنج میبرد را وسوسه کند تا گوشی تلفن را بردارد شمارهای که روی صفحه شبکههای ماهوارهای نقش بسته را بگیرد و یک بسته از این قرصها را سفارش دهد.
اما آن طور که برلیانت بزرگمهر، مشاور تغذیه و رژیم درمانی به خبرنگار فارس میگوید، یک فرد به صورت عادی و با رژیم مناسب میتواند حداکثر یک کیلو و 200 گرم در ماه از وزن خود بکاهد و در پی این کاهش آسیبی به بدنش نرسد.
داروهای لاغری چیزی جز ضرر برای بدن ندارد
به گفته این متخصص تغذیه، انواع قرصها و داروهای لاغری مضراتی برای سلامت بدن دارند. مثلاً تعدادی از این داروها موجب دفع چربی بدن میشود که در پی مصرف این داروها تمام چربی بدن دفع شده و بدن نمیتواند از ویتامینها و مواد معدنی محلول در چربی استفاده کند و به مرور زمان بدن فرد دچار کمبودهای تغذیهای میشود.
در نمونه دیگر داروهایی که حاوی هورمون هستند، سوخت و ساز بدن را افزایش میدهند، اما استفاده خودسرانه هرمون ممکن است خطرات بسیار جدی را برای مصرف کننده ایجاد کند. به همین علت متخصصان تغذیه افراد را از مصرف هورمون به شدت نهی میکنند.
بزرگمهر در مورد انواع دیگر داروهای لاغری میگوید: «تعدادی از این داروها روی مرکز اشتها تاثیر میگذارد و اشتهای فرد را کاهش میدهد. اما باید توجه داشته باشیم که مفهوم رژیم لاغری غذا نخوردن یا کم خوردن نیست، بلکه صحیح خوردن است. حتی داروهایی هستند که مسهل یا ادرار آور هستند، مواد غذایی و آب بدن را دفع کرده، سبب بروز بیماریهای گوارشی در فراد میشوند.»
اما ارسال رایگان داروهای ماهواره ای به درِ منازل و قیمت پایین آنها نسبت به ویزیت متخصصان تغذیه شاید از دلایل گرایش افراد به استفاده از قرصها و داروهایی است که اکنون مشخص شده نه تنها 100 درصد گیاهی نیستند، بلکه حاوی ماده صنعتی متاآمفتامین یا همان شیشه هستند.
داروهای 100 درصد گیاهی، 100 درصد صنعتی از آب درآمدند
در تبلیغات این داروها بر چند نکته از جمله مجوز غذا و داروی آمریکا، 100 درصد گیاهی بودن و کاهش 10 تا 20 کیلوگرم از وزن تنها در مدت یک ماه تاکید میشود. جالب اینجاست که هیچ مرکز فروشی برای آنها وجود ندارد و تنها نحوه خرید تلفنی و ارسال به درِ منازل از طریق پیک در دستور کار فروشندگان قرار گرفته است، فروشندگانی که مدام شماره تلفنهایشان عوض شده و حتی سامانه پیامکی هم برای خود ایجاد کردهاند.
خبرنگار فارس طی تماس با یکی از فروشندگان درخواست کرد که خود برای دریافت محصول مراجعه کند اما فروشنده با بیان اینکه به صورت حضوری فروش ندارند و فقط از طریق پیک محصول عرضه میشود، تماس را نیمه تمام گذاشت.
مقاصد شوم در توزیع داروهای لاغری
عابد فتاحی، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در ارتباط با نوع فعالیت این فروشندگان به خبرنگار فارس می گوید: فعالیت پنهانی آنها نشاندهنده این مطلب است که داروها تقلبی هستند و توسط افرادی با نیت سوء تهیه و توزیع میشوند.
وی می افزاید: «اگر داروی آنها دارای مجوز است و سالم، بیایند به صورت قانونی در کشور فعالیت کنند. ما از این وحشت داریم که این افراد مقاصد شومی در سر داشته باشند و به دنبال ترویج اعتیاد در کشور باشند».
شیشه ماده اصلی داروهای لاغری
عبدالرزاق برزگر، قائم مقام رئیس سازمان پزشکی قانونی نیز با اشاره به تحقیقات انجام شده در مرکز سم شناسی این سازمان به خبرنگار فارس می گوید: مشخص است که داروهای لاغری تبلیغ شده در شبکههای ماهوارهای حاوی مواد محرک و شیشه هستند.
خرید و فروش آزادانه موادی که حاوی ماده مخدر شیشه هستند موجب بروز نگرانی در میان شهروندان شده است. آنها از مسئولان میپرسند اگر این داروها ماده مخدر دارند، چرا برخوردی با فروشندگان آنها نمیشود و خرید و فروش به صورت آزاد در حال انجام است.
در این ارتباط علیرضا جزینی، قائممقام دبیرکل ستاد مبارزه با موادمخدر به خبرنگار فارس می گوید: تعیین و شناسایی داروهای حاوی ماده مخدر بر عهده وزارت بهداشت و برخورد با فروشندگان نیز بر عهده پلیس مبارزه با مواد مخدر است.
وی به نوع برخورد با فروشندگان این داروها نیز اشاره کرد و گفت: در صورتی که داروی آنها دارای مواد مخدر تشخیص داده شود، طبق قانون مبارزه با مواد مخدر با فروشندگان برخورد میشود و مجازاتهای سنگینی در انتظار این افراد است.
به گفته وی با آزمایشهای انجام شده در آزمایشگاه تخصصی پلیس مبارزه با مواد مخدر مشخص شده که داروهای لاغری حاوی مواد محرک از جمله متاآمفتامین است.
برخورد با فروشندگان این مواد خطرناک، انتظاری است که مردم از مسئولان دارند. افرادی که شناسایی آنها با توجه به شماره تماسهای موجود و پیکهایی که مأمور تحویل این داروها هستند، سخت نیست،